Archive for » January 7th, 2011«

Crkva na Rumiji i helikopter VSiCG – Let za istorijsko pamćenje

Dva puta u istoriji Crne Gore, helikopteri vojske Jugoslavije…jednom komunističke , drugi put srbijansko – crnogorske učestvovali su u razgradnji odnosno izgradnji dvije srpske pravoslavne svetinje.

Boljševičko – ustaška vojska SFRJ ruši Njegoševu kapelu na Lovćenu, da bi sagradili faraonski mauzolej potpuno neprilično jednom pravoslavnom vladici.

Prvi put je to bilo kada su proustaško – bolješevički elemnti SFRJ od kojih korijene vuče današnja vlast u Crnoj Gori rušili Njegoševu kapelu na Lovćenu, a drugi put kada je vojska Srbije i Crne Gore na svom izdisaju podigla svojim helikopterom Mi-8 malu pravoslavnu bogomolju na vrhu Rumije. Na neki način komandant aerodorma Golubovci, piloti i tehničko osoblje helikopterske jedinice VJ, su 2005. godine, ispravili bar jedan dio nepravde koju je komunistička vojska, prethodnica one SRJ počinila prema pravoslavnoj svetinji na Lovćenu.

Komandant aerodroma je ubrzo nakon toga čina…smijenjen jer nije odgovarao tadašnjoj žutoj vlasti u Beogradu i antisrpskoj u Podgorici ovaj prelijep gest Vojske Jugoslavije koja je ubrzo zatim nestala sa istorijske pozornice, voljom i naporima srpskih vjekovnih dušmana.

Dan uoči Trojčindana 2005, kao sjenka laka, Hram se spustio u društvu helikoptera, da se nije znalo ko koga nosi između oblaka… Spustio se kao leptir na vrh Rumije od 1.595. metra.

Crkva Svete Trojice na Rumiji, koju su Turci srušili 1571.g. vjerovatno je datirala još iz vremena Svetog Jovana Vladimira (početak 11-og  vijeka), ako ne i ranije. Od tog vremena je i običaj iznošenja Krsta Svetog Jovana Vladimira na vrh Rumije, da bi se posle rušenja crkve uveo i običaj da svaki hodočasnik iznese sa sobom i po jedan kamen i tim je kamenjem vjekovima prekrivano staro crkvište.

Od  davnina je postojalo predanje da će, kada se na vrhu planine nakupi dovoljno kamena, crkva s neba  doletjeti  na svoj prastari temelj. Zaista, uoči Trojčidana  2005.g . malena crkva od metala, sagrađena u barskom naselju Bjeliši, uz pomoć helikoptera Vojske Srbije i Crne Gore, ispunila je drevno proročanstvo sletjevši s neba na vrh planine Rumije (čije ime, inače, potiče od riječi “Romejka”, što znači Hrišćanka) do tada visok 1594 metra a sada, sa šest metara visokom crkvicom, zaokružen na 1600 metara. Zbog  težine crkva je morala biti prenijeta iz dva dijela i tog dana , zbog kvara na helikopteru, nije mogla biti sastavljena.


Sastavljena je 27 juna, uoči Vidovdana, kada je grupa vjernika iz Bara, po instrukcijama inžinjera Mija Lekića, koji je inače i projektovao hram, prenijela na rukama nekih dvadesetak metara gornji dio crkve sa zvonikom i kupolom, težak oko 1700kg  i satavila ga sa ostatkom konstrukcije. Crkvu je 31 jula osveštao Mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije uz sasluženje Vladike Zahumsko-hercegovačog  Grigorija i brojnog sveštenstva. Osvećenju crkve su prisustvovali predstavnici 22 crnogorska plemena koji su iznijevši po kamen i ugradivši ga u kamenu obzidu hrama na taj način simvolično ugradili cijelu Crnu Goru u ovaj  zavjetni hram.

Ova crkva je jedinstvena po mnogo čemu, napravljna je od metala i obzidana kamenom, a na vrh planine je  doletjela – što je jedinstven poduhvat vaseljensih razmjera.  Po svom arhitektonskom rešenju  podsjeća na crkvu Svetog Nikole u Starom Baru. Zbog vremenskih  nepogoda koje vladaju na toj nadmorskoj visini i na tom razmeđu svjetova (u klimatskom smislu – more s jedne, a jezero s druge strane planinskog masiva) crkva  nema prozora a zvona, inače poklon iz Rusije, su fiksirana.

U ljeto 2005. uz brujanje helikopterskog motora pravo sa neba, mala crkvica se spustila na Rumiju…predanje se ispunilo.

Ovih dana aktualizovana priča o maloj crkvici Srpske Pravoslavne Crkve na Rumiji posvećene Sv.Jovanu Vladimiru prvom srpskom kralju, ponovo je u žiži interesovanja domaće javnosti.

Anatemisani raspop Miraš Dedejić i urlatori nove “crnogorske nacije, crkve i jezika”  glasniji su nego ikada da metalnu crkvu koju je 2005. godine na vrh Rumije postavio Helikopter Mi-8 tadašnje VSiCG  treba ukloniti. Donešena je i odluka nove vlade  da se crkva mora maći sa toga mjesta.

Iako je taj vjerski hram osveštan po svim kanonskim protokolima i podignut trudom vjernog srpskog naroda Bara, neprijatelji svega srpskog , pokušaće da pravoslavnu crkvu sa Rumije na silu ukloni. Da li će u tome uspjeti ostaje da se vidi, ali riječi kletve mitropolita Amfilohija na Badnji dan 2011. duboko su odjeknule prostorom:

“KO SRUŠIO TAJ HRAM, BOG GA SRUŠIO, I  NJEGA I NJEGOVO POTOMSTVO I ČASNI KRST MU SUDIO”


Category: RAZNO  18 Comments