Archive for » January 12th, 2011«

TOP GUN – ratna reklama USAF

Pripremajući se za pohod na Istok, Ratno Vazduhoplovtsvo Sjedinjenih Američkih Država ( USAF) je finansiralo film TOP GUN , kako bi u svoje redove privuklo što više budućih pitomaca za pilote smrtonosnih čeličnih ptica. Bio je to pun marketinški pogodak američke ratne mašinerije jer broj pitomaca za USAF je poslije premijere filma vrtoglavo porastao.

Film je jedna čistokrvna, dobro odrađena skupa ratna reklama, koja je donijela mnogo više od očekivanog. Čitav tadašnji zapadni svijet koji je bio van “Čelične zavjese” se prosto rečeno “ložio” na Pita Mičela- Maveric  (Tom Cruise) , Ajsmena (Val Kilmer), Gusa (Anthony Edwards) i one za kojom je uzdisao muški dio publike, zanosnom profesorkom Charly (Kelly McGillis).

Fino upakovana ratna reklama u extra mixu kroz dobru fotografiju, zanimljive likove, vrhunsku muziku, zgodne žene i moćne leteće mašine…bila je u pravom smislu riječi celuloidno ispiranje uma. Priča koja je provučena kroz film je mnogo puta viđena ali upakovana u ovakav medijski oklop, pokazala se kao ubitačna kombinacija na koju će se upecati većina mladih  vaspitavanih  u prozapadnom duhu, na tako zvanim “zapadnim vrednostima”.U toku flma mržnja prema komunistima je pokretački imperativ filma. Iako je te 1986,  Sovjetski Savez bio daleko od raspada, neprijatelji glavnih junaka filma su Rusi. Vrlo perfidna propaganda koja je Ruse prikazala kao tamnu stranu mjeseca, nekakvu zlu silu kosmosa protiv kojih se bori američki USAF kroz mlade likove gore pomenutih glumaca.

Tadašnja SFRJ nije bila klasična komunistička zemlja hladnoratovske podjele esvijeta, pa je film TOP GUN vrlo brzo došao i u naše bioskope, malo poslije američke premijere.  Bombe bačena na Srbe, došle su od istih onih napaljenih klinaca TOP GUN-om iz 1986…taman stasalih i školovanih za ubijanje, čemu je i poslužio taj holivudski pitki akcioni šlagvort.


Bilo kako bilo, mora se priznati da taj film do dana današnjeg ima snagu koju je imao prije skoro 30 godina  kada se pojavio, a muzika je postala kultna. Svaki avijatičarski film se od pojave TOP GUN-a poredi  sa njime ali ga ni jedan nikada nije dostigao, niti mu se čak približio.

Intersantno da Rusija, protiv koje je ovaj film najviše bio uperen , ali i sve zemlje protiv kojih su ratovali “pitomci”  TOP GUN-a uključjući i nas nije napravila ništa slično na animiranju svojih budućih generacija pilota.

Film TOP GUN bi trebao da posluži kao fenomen i bude izučen na vojnim akademijama  kao ozbiljno i opasno oružje u rukama agresivne politike zapadnog svijeta, čiji pitomci upecani na tu medijsku udicu danas ubijaju nedužne ljude širom svijeta.