Archive for » February, 2011 «

Najduži let motornim zmajem u istoriji

Najduži let motornim zmajem u istoriji

Iako motorni zmaj izgleda kao jako krhka letjelica,iz svojeg vlastitog iskustva uvjeren sam u sasvim suprotno,a let koji su dvojica prijatelja( Mike Blyth i Oliver Aubert) iz Južne Afrike izveli 1999 godine,potvrđuje da je zmaj letjelica za prave letčke avanture.Pravi vazdušni konjić sa kojim se može “stići i uteći i na strašnom mjestu postojati”.

Za taj put su se pripremali dosta dugo,i imali zavidno letačko iskustvo od nekoliko 1000 letačkih sati,ali pošto su letjeli sa dva zmaja,mogućnost rizika da nešto pođe kako ne valja bila je veća.Ipak sve je prošlo u najboljem redu, i njih dvojica su maršutu dugu 43.000 km preletjli bez većih problema.

Poletjeli su iz Buenos Airesa i,preletjevši tri kontinenta počevši sa američkim na krajnjem jugu,pa sve preko Grenlanda spustili se u Evropu,i dalje preko cijele Afrike stigli do Kejp Tauna na samom rogu “crnog” kontinenta.

Sigurno najriskantniji dio leta je bio prelet iznad ledene vode sjevernog atlantika u dužini od 840 km između Islanda i Velike Britanije,jer da je došlo do otkaza motora i prinudnog sletanja na more…smrut usled smrzavanja u hladnoj vodi bila bi više nego izvjesna.

Prelet preko mnogo opasnih i nesigurnih zemalja poput Kolumbije,Kameruna,Nigerije i Angole bio je veliki izazov i tražio je mnogo opreznosti i mudrosti.

I tako,iz jedne južne tačke poslije 8 mjeseci provedenih u putu,stigli su na drugu južnu tačku na sasvim drugom kontinentu,napravivši time najduži let motornim zmajem u istoriji zmajarstva.

Maršuta duga 43.000 km

POČELO JE SA JEDNOM LAŽI – njemački film koji razotkriva NATO laži o agresiji 1999.

Njemačka TV stanica ARD snimila je ovaj dokumentarac i samo ga jednom prikazala javnosti pod velikim političkim pritiskom taj film je nestao u arhivu nepoželjnih filmova u Njemačkoj.

Aeroklub “Boka” Tivat

Na stajanci za avione aerodorma Tivat nedaleko od same jadranske magistrale…odmara svoja krila jedna mala klupska Utva-75  aerokluba “Boka” iz Tivta. Ne leti tako često, ali kada je u vazduhu izvodi prave bravure…

Eskadrila Delta iz 204-tog lovačkog puka sa Batajnice

Miroslav Lazanski je na aerodromu Batajnica devedesetih godina prošlog vijeka u vrijeme ratnog okruženja naparavio emisiju o ekadrili Delta iz 204 lovačkog puka sa Batajnice.