Archive for » March, 2011 «

Rusi nude kredit Srbiji od tri milijarde dolara za kupovinu njihovih aviona


Nikola M. Jovanović/Nemanja Vlačo | 28. 03. 2011. – 00:02h

BEOGRAD – Iz paketa od 10 milijardi dolara koji je Vladimir Putin, premijer Rusije, ponudio srpskim vlastima, tri milijarde namenjene za odbranu predviđaju kredit za kupovinu vojne opreme – uglavnom aviona i sistema protivraketne zaštite, saznaje „Blic”.

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže za naš list da će Srbiji, s obzirom na to da je u pitanju kredit, izbor biti sužen na samo jedno ili dva vojna sredstva u istoj kategoriji, što odstupa od ideje da se na otvorenom tržištu izvrši modernizacija vojske, a uz to bi je ova kupovina dugoročno (politički, vojno i ekonomski) vezala za Rusiju.


Vojska Srbije već duže vreme ima problema sa stanjem u Ratnom vazduhoplovstvu, gde je većina vazduhoplova starija od 20 godina i uglavnom je reč o „migovima” tipa 21, ali i onih sa oznakom 29. Početkom 2010. godine Ministarstvo odbrane Srbije poslalo je zahteve za informaciju Sjedinjenim Državama za avione „F-16” i „F-18”, Švedskoj za „gripen”, Francuskoj za „rafal”, Evropskom konzorcijumu za „jurofajter” i Rusiji za avione „MiG 29M” i „suhoj 30”. Osim toga, postojala je i opcija da se postojeći avioni pošalju u Izrael na remont i na uvođenje NATO standarda, ali se od toga odustalo. Nakon Putinove posete varijanta kupovine u Rusiji dobila je i konkretne detalje. Pored aviona „mig 29M” i „suhoj 30”, pominje se i sistem protivraketne zaštite dugog dometa S300.


– „Mig” već duže vremena nema proizvodnju i nema više neku posebnu reputaciju, dok je „suhoj” u drugačijoj poziciji. Radi se o izuzetnim avionima, ali sa zastarelom elektronskom opremom. Što se tiče protivraketne zaštite, do sada su nam nudili sistem „buk”, a moguće je da je sada u opciji i S300 – navodi Radić i dodaje da bi Srbija mogla da, putem ovog kredita, nabavi jaku eskadrilu od 18 aviona, kao i nekoliko diviziona protivraketne zaštite.


Po Radićevom mišljenju je, u odnosu na to šta bi bilo u paketu koji bi Srbija kupila, bitnije pitanje šta je motiv Rusije da nudi ovakav kredit.
Aleksandar Dragišić s Međunarodnog instituta za bezbednost rekao je za „Blic” da je naše vazduhoplovstvo do sada bilo bazirano na sovjetskom, odnosno ruskom naoružanju nasleđenom od JNA, pa bi nam s tog aspekta odgovarala ovakva kupovina, ali naglašava da ona u političkom smislu ima nedostatke.


„Takvo naoružanje smo i do sada koristili, imamo na njemu obučene pilote, mehaničare i inženjere. Ova kupovina uopšte ne mora da znači definitivno udaljavanje ili odvajanje od NATO jer dobar deo članica NATO poseduje rusko naoružanje. Bivše članice Varšavskog ugovora sada, kada im ističu resursi, nabavljaju novo oružje na Zapadu, ali Česi i Slovaci razmišljaju da ostanu na ruskom”, kaže Dragišić.

Oboren francuski Rafal blizu Misurate

Još od početka agresije na Libiju se govori o nekim oborenim francuskim lovcima. Govorilo se o 6 oborenih francuskih aviona. Govorilo se o obaranju Miraža kod Tripolija, do Rafala kod Misurate i Sirte kojemu je ovo prvo pojavljivanje na ratnoj sceni.  Zadnja vijest je od prije tri dana koju su prenijele libijske novine Al Vatan.

French warplane shot down in Libya

Thu Mar 24, 2011 10:22AM

A French warplane has reportedly crashed in the Libyan city of Sirte, while the US-led coalition forces’ military operation intensifies the abject state in the African nation.

The Libyan newspaper al-Watan reported Wednesday that Libyan forces shot down a French jet fighter which was bombing the city and detained its pilot.

Sirte, some 600 kilometers east of the Libyan capital Tripoli is the despotic ruler Muammar Gaddafi’s hometown.

A spokesman of the French military, however, has denied Thursday reports that the fighter jet was shot down over the Libyan city.

“No French plane was shot down in Sirte last night,” said Colonel Thierry Burkhard, French armed forces spokesperson.

HSN/HRF

Libijski MiG-21 protiv francuskog Miraža 2000 – vazdušna borba

Ovaj video sam uradio i uplodovao na youtube prije nego je počeo oružani ustanak u Libiji ne znajući tada da će do rata uopšte doći.  MiG-21 protiv Miraža 2000 ima vrlo male šanse zbog tehnološke razlike na velikim daljinama ali u bliskoj vazdušnoj borbi gdje o životu i smrti odlučuju umijeće pilota i topovi, libijski piloti na Migovima bi imali velike šanse. Ovo je simulirana borba u kojoj libijski MiG-21 izlazi kao pobjednik. …teoretski moguće ali u praksi teško izvodljivo zbog velike brojčane i tehnološke nadmoći neprijatelja.

Libijski MiG-21 Bis


Siguran sam da je odnos snaga 1:1 da bi Libijci pobijedili u vazduhu iako imaju tehnološki zastarele avione…ovako protiv čitavog NATO-a…biće to teško.

Francuzi i Britanci koji vjekovima pričaju o viteštvu…pokazali su se kao najveće kukavice od kada lete pod okriljem NATO-a napadajući slabije od sebe. Zaboravili su na Aleksandra Dimu i “TRI MUSKETARA”…sada je glavni motiv za borbom novac. Postali su palaćenici i najamnici kao dobro organizovana banda otimaju i napadaju tuđe.

Gadafi i Putin su potpuno u pravu kada su rekli da je u pitanju novi Krstaški pohod…jer i oni zapdni krstaši u srednjem vijeku su, istorija je to pokazala…pod navodnom borbom za Hristov grob išli u pljačku i otimačinu svega na šta su naišli na putu. Ovi moderni “krstaši” umjesto religijskog navode humanitarne razloge…i jedni i drugi su lagali.

12 godina od zločinačke agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju

Danas nakon 12  godina, srpski narod još vida rane načinjene zločinačkom agresijom NATO-a . Poražava činjenica da se na današnji dan ponovo bombarduje jedna druga zemlja od istih tih zlikovaca a da čitav svijet to ponovo nijemo posmatra upućujući samo mlake kritike da bi možda umirio sopstvenu savjest.

Zločinačka teroristička organizacija NATO je u Saveznoj Republici Jugoslaviji ostavila pustoš, teror i smrt kontaminirajući zemljište i vazduh ubojnim sredstvima koja su korištena za “utjerivanje ” demokratije.

Otimajući svetu srpsku zemlju Kosovo, NATO  se zauvijek svrstao u srpske neprijatelje . Kosovo je oteto i pod okupacijom ali srpski narod ima pravo da ga povrati kad tad.

Pjesma posvećena maloj Milici Rakić poginuloj na Batajnici u agresiji NATO na SRJ

Postavljanjem marionetskih vlasti u Srbiji i Crnoj Gori NATO je uspio konačno da slomi poslednji organizovani otpor agresiji. Agonija srpskog naroda pod NATO čizmom traje bezmalo 20 punih godina i ne nazire joj se kraj.

Vojska Jugoslavije je pružila herojsku odbranu braneći zemlju na svim frontovima, ne uzmičući ni za pedalj pred 27 zemalja NATO. Više od 3000 pripadnika vojske i policije je zauvjek ostalo na vječitoj straži pridružujući se u vječnosti KOSOVSKIM JUNACIMA.

Najnoviji događaji u Sjevernoj Africi pokazuju da NATO nema namjeru da promijeni svoju krvoločnu osvajačku politiku terora i pljačke. Danas pod bombama u Libiji stradaju neka druga djeca…plaču neke druge majke, kontinuitet zločina se nastvalja.

Kome odgovara rušenje Gadafija i rat u Africi ?! Ubijanje slobode jednog naroda od strane UN. “Svjetski mir upakovan u teškim avionskim bombama”

Gadafijev sistem vladavine i blagostanje koje je dao narodu, su  bili upozoravajući signal zapadu da se u Africi ako bi Libija postala uzor drugima u okružnju može desiti da zaostale zemlje trećeg svijeta postanu jak konkurent postojećim svjetskim silama i njihovim ekonomijama.

Gadafi -Libija u srcu i duši

Centar svijeta…Libija u obliku SRCA.

Velike sile su se posebno plašile udruživanja nekoliko zemalja koje su u muslimanskom svijetu imale otvoren prozapadni sistem vrednosti prilagođen muslimanskim shvatanjima ali neograničen dogmama. To su u prvom redu bili Irak Sadama Huseina, Egipat Hosnija Mubaraka i u prvom redu Libija sa najvećim ekonomskim standardom u čitavoj Africi.

Miroslav Lazanski o načinu života u Libiji. To je čovjek koji je u Libiji i izvještva iz ratnog pakla dakle odlično zna stanje u Libiji.

Stiče se utisak da zemlje muslimanskog svijeta koje žele da izađu iz religijske zatucanosti i usvoje norme civilizacijskog ponašanja dostojne čovjeka, ne odgovaraju velikim silama današnjice jer bi se moglo desiti da na osnovu svojih prirodnih bogastava postanu regionalne vojne i ekonomske sile, i tako njihov jak  konkurent na svjetskoj sceni . Što je još gore Gadafi je isticao svoju lidersku ulogu a sebe postavljao kao otvoren  primjer zemljama Afrike…primjer koji treba slijediti.

Gadafijeva formula življenja bi mogla u budućnosti od siromašnih zemalja Afrike napraviti ozbiljne konkurente današnjim silama svijeta SAD, EU, RUSIJI, KINI, INDIJI. Zato ne treba iznenaditi zašto su RUSIJA, KINA, i INDIJA ostale uzdržane na otvorene pozive SAD da krene u rušenje Gadafija i dale zeleno svijetlo za otpočinanje agresije pod plaštom legalnosti EU.

Zaključak je vrlo prost, velike sile su ne prvi put pokazale svoje licemjerstvo u svjetlosti svojih interesa prema svakome ko bi mogao biti dobar primjer potlačenima da se otrgnu ropskih lanaca zavisnosti od tzv.velikih sila današnjeg svijeta. Libija je imala tu nesreću ne toliko što ima naftu koliko zbog toga što je uperenim prstom svijetu pokazala da postoji model koji daje narodu mogućnost da žive bolje, lakše i kavlitetnije.

Pobuna koja je buknula u Libiji zapaljena je spolja i vještački izazvana sredstvima specijalnog rata. Požar nemira i pobuna iz okolnih zemalja je potpaljen kako bi se zapalila Libijska Dzamahirija i srušio Gadafi.  te otela nafta od koje su i građani Libije imali velike koristi. U vremenu svjetske ekonomske krize Gadafi je postao trn u oku svim tzv.velikim silama kojima su građani sve siromašniji i jadniji i sa manje prava. Njegov model je bio opasan po svjetske moćnike i zato je dnošena odluka da on mora da ode milom ili silom.

Današnja agresija na Libiju je iz istih pobuda kao i rušenje SFRJ ili kasnije bombardovanje SRJ. Rušitelji SFRJ i kasnije SRJ su isti oni koji ne trpe da neko može sem njihovog sistema vrednosti napraviti nešto da valja na svjetskom nivou i usprotiviti se svjetskim centrima moći sopstvenom nezavisnošću…čak ni neutralnošću.

Gadafi i Libisjki narod pred očima čitavog svijeta plaćaju cijenu nezavisnosti i slobode…i treba zapamtiti da su RUSIJA, KINA i INDIJA na istom zadatku sa NATO  i to uzeti u obzir kada se u buduće analiziraju potezi svjetskih sila i odnos njihovih snaga u svijetu. Padom Gadafija svi dobijaju na ovaj ili onaj način…gubi jedino libijski narod, dok je pukovnik Gadafi sebi obezbjedio mjesto u istoriji pored Slobodana Miloševića i Sadama Huseina…ljudi koji su se otrgnuli kontroli i rekli NE.

Sirija je sledeća na meti…

Oboren američki F-15E Eagle US AIR FORCE u Libiji

Tokom sinoćnjeg bombardovanja Libije američki F-15E je oboren dejstvom Libijske PVO kako tvrdi Libijska strana. Libijci navode da su u dosadašnjim akcijama agresorske snage NATO koalicije izgubile preko deset aviona među kojima 6 francuskih i tri iz Katara. Olupina ovog F-15E je do ovog trenutka jedini snimljeni dokaz.


NATO tvrdi da je do rušenja ovog aviona sinoć došlo usled mehaničkog kvara i prinudnog sletanja negdje u Libiji. To zvuči jako smiješno kada se zna da pokušaj sletanja sa mlaznim lovcem  noću na nepripremljen nepoznati teren ne dolazi u obzir ni u jednoj školi lovačke avijacije u svijetu. Kaže se da je jedan član posade spašen dok se za drugog još ništa ne zna.


Snimak oborenog američkog F-15E

Bilo kako bilo ovaj američki F-15E više nikada neće poletjeti.

Moguća oštećena od projektila.

Neispaljeni projektil sa olupine srušenog F-15E US AIR FORCE


Libijsko Ratno Vazduhoplovstvo القوات الجوية الليبية- Podrška pukovniku Gadafiju

Libijsko Ratno Vazduhoplovstvo i narod Libije je ovih dana pod udarom zapadnih tiranina koji su sijali smrt i na našim prostorima.

Support for Muammar al Gaddafi from the Serbian people

U znak solidarnosti sa narodom Libije koji prolazi istu sudbinu kao i srpski narod, AVIJACIJA.COM pruža punu podršku libijskom narodu u pravednoj borbi za slobodu protiv NATO-a.

Rondela Libijskog Ratnog Vazduhoplovstva

http://www.youtube.com/watch?v=tUVgIF8Pl5A

ODISEJEVA ZORA


Pomami se vođa od Francuza

svoj Libiji zadao je suza


Lažu, mažu, avioni lete

kažu to su legitimne mete


Gadafiju kičma da se slama

saglasi se i crni Obama.


A i Turci NATO udvorice

na Libiju šalju podmornice.


Al Gadafi kao heroj pravi

na čelo se svoje vojske stavi.


Pa povika on iz svega glasa

Arabiju cijelu zatalasa.


Krstaši nam kucaju na vrata

željni nafte i humanog rata.


Moamere primi buket ruža

cijelo srpstvo podršku ti pruža.


Stefan Spsojević

učenik VII 1 JUOŠ „Nikola Đurković“

Radanovići – Grbalj

Agresija na Libiju – (operacija ODISEJEVA ZORA)

Raktenim udarima sa distance,  ispaljivanjem krstarećih projektila Tomahavak sa američkih ratnih brodova i podmornica, počela je još jedna agresija zapada na jednu suverenu državu.

USS Barry launching Tomahawk missiles in support of Operation Odyssey Dawn

Na meti zapadnih “demokrata” su se našle libijske vazduhoplovne baze u okolini Tripolija i položaji  PVO.  Cilj zapadne kolicije je u prvom planu oslepljivanje libijskih osmatračkih radara i neutralisanje raketnih jedinica PVO,  kako bi sa lovačkom i bomabarderskom avijacijom mogli nesmetano ući nad teritoriju Libije i preciznim udarima gađati tačkaste ciljeve u vidu kopnenih jedinica, centara veze i komandnih mjesta.

Avioni koji se koriste u agresiji na Libiju.

Francuski izvori su javili da je već u toku jučerašnjeg dana francuska avijacija napala libijske oklopne jedinice i unuštila nekoliko tenkova na terenu kao i jedno vozlilo koje je indetifikovano kao protivničko.

Operacija ODISEJEVA ZORA

U ponovljenom napadu na Tripoli sinoć poslije prvog raketnog udara, saopšteno je na libijskoj državnoj televiziji da ima 48 poginulih civila kao i da je pogođena bolnica u Tripoliju.

Nedefinisani statut odluke o uvođenju zabrane letova nad Libijom zapad je iskoristio sa otpočinjanjem otvorene agresije na jednu suverenu državu, slično agresiji na SRJ u martu 1999.


Do napada je došlo radi kako je navedeno zaštite civila od gadafijijevih snaga regularne vojske koja se borila protiv pobune u Bengaziju. Iako ni jedna svjetska televizija nije pokazala snimke koj bi dokazali bilo kakve navode o tzv. masakru demonstranata, u SB OUN donešena je odluka za pokretnje napada i otvorenu agresiju.

Sada po otpočinjanu napada, javljeno je na nekim prozapadnim medijima da su sateliti otkrili u nekoj garaži otrovni gas iperit sa kojim bi Moamer El Gadafi mogao potrovati i uništiti sopstveni narod. Priča slična iračkoj koja je poslužila da uvjeri svijet o opravdanosti nada na Irak 2003. Da li će svjetsko javno mnjijenje progutati i ovu očiglednu političko-vojnu farsu o opravdanosti agresije i podržati napad ostaje da se vidi…

Francuski Rafal poleće u misiju nad Libijom

U Tripoliju  tvrde  da je cilj agresije dovođenje na vlast u Libiji prozapdne marionetske vlasti koja bi radila za interse zapada, prvenstveno SAD. Nafta kojom Libija obiluje je kolač oko kojeg su okupljene zemlje agresori a mozak operacije se nalazi u Vašingtonu.

U agresiji na Libiju i neke arapske zemlje su pružile otvorenu podršku ali i poslale svoje ratne avione, u prvom redu Katar i Saudijska arabija.

Mohamed Zuei: Varvarska agresija na narod Libije

PDF Štampa El. pošta

nedelja, 20. mart 2011.

Tripoli – Libijske vlasti su u subotu pred ponoć potvrdile da su “civilni i vojni ciljevi” u nekoliko gradova, uključujući Tripoli i Sirtu, pogođeni bombardovanjem “varvara” sa Zapada, a govore i o žrtvama.

Sjedinjene Države i Velika Britanija su objavile da su ispalile više od 110 krstarećih raketa “Tomahavk” sa brodova i iz podmornica na više od 20 ciljeva na libijskj obali, uključujući i sisteme protiv-avionske odbrane i čvorišta vojne komunikacije.

– Zapadne zemlje su izvele napada iz vazduha na nekoliko mesta u Tripoliju i Misrati, ziazivajući teška oštećenja infrastrukture – rekao je predsednik Parlamenta Mohamed Zuei na konferenciji za štampu u Tripoliju.

– Ova varvarska agresija protiv naroda Libije dolazi nakon naše objave prekida vatre – rekao je on.

– Veliki broj civila je ranjen u napadu, bolnice su preplavljene, a ambulantna služba i dalje pokušava da im pomogne – dodao je on, ne precizirajući broj žrtava i ciljeva.

– Ova agresija neće ubediti ljude Libije da se predaju bandama na čelu sa Al-Kaidom – rekao je Zuei.

Vlada je u više navrata optužila pobunjenike da su plaćenici ekstremističke mreže Al Kaida.

Prema rečima portparola Oružanih snaga Libije, koje prenosi državna televizija, bombardovani su i rezervoari za gorivo odakle se snabdeva Misrata, treći po veličini grad Libije, 200 kilometara istočno od Tripolija.

– Civilni ciljevi u Tripoliju su meta napada aviona krstaških neprijatelja – rekao je on.

Svedoci su ranije izvestili o jakim eksplozijama na istoku od Tripolija gde su se vatrene lopte videle na horizontu, a nije bilo moguće utvrditi poreklo eksplozija.

“Civilni ciljevi” u primorskim gradovima Zuara, Sirta – rodni grad pukovnika Gadafija, i Bengazi – uporištu pobunjenika, takođe su pogođeni, rekao je portparol.

U izjavi emitovanoj u subotu kasno uveče, libijski lider Moamer Gadafi je zapretio da će napasti “civilne i vojne” ciljeve na Mediteranu i rekao da su “skladišta oružja” otvorena za odbranu zemlje.

Libija traži hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN Tripoli – Libija je noćas zatražila hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN posle početka zapadne vojne intervencije protiv snaga Moamera Gadafija.

U prvoj fazi te operacije koja je započela u subotu popodne, učestvovali su francuski, britanski i američki avioni. Prema podacima Pentagona ispaljeno je 112 projektila i pogođeno 20 ciljeva.

Vojna akcija je počela na osnovu rezolucije Saveta bezbednosti UN kojom se uspostavlja zona zabrane letova nad Libijom.

Libija je noćas saopštila da tu rezoluciju usvojenu u četvrtak smatra nevažećom.

Okončan prvi talas višefaznog napada na Libiju Vašington – Američki i britanski ratni brodovi i podmornice su učestvovali u prvoj fazi raketnog napada na protiv-avionsku odbranu Libije, ispalivši u subotu 112 krstarećih raketa “tomahavk” na više od 20 ciljeva u primorju da bi raščistili put za patrole iz vazduha koje će przemljiti libijsko vazduhoplovstvo.

U najavi misije tokom posete Brazilu, predsednik Barak Obama rekao je da je nerado pribegao sili, ali je uveren da je neophodno da se spasu životi civila. On je ponovio da neće poslati američke kopnene trupe u Libiju.

Jasno je da SAD nameravaju da ograniče svoju ulogu u intervenciji u Libiji, ukazuje agencija AP, fokusirajući se prvo na onemogućavanje libijske protiv-avionske odbrane, a zatim ostavljajući evropskim i možda arapskim zemljama da sprovedu zabranu letova iznad Libije.

Viceadmiral Vilijam E. Gortni, šef Zajedničkog štaba je rekao da su glavne mete napaa krstarećim raketanma u subotu bile libijske rakete zemlja-vazduh SA-5 koje se smatraju umerenom pretnjom za savezničke

Libijska protiv-avionska odbrana se zasniva na starijoj verziji sovjetske tehnologije, ali je Gortni rekao da je sposobna da ugrozi savezničke avione.

Takođe su gađani radari za rano upozoravanje i objekti sistema komunikacije, rekao je Gortni.

Rakete “tomahavk” su pogodile ciljeve posle jednog sata leta sa američkih i britanskih brodova na Mediteranu.

SAD imaju najmanje 11 brodova u Mediteranu, uključujući tri podmornice, dva razarača, dva desantna broda i komandni brod “Maunt Vitni”. U toj oblasti su i izviđački avioni Ratne mornarice P-3 i EP-3.

Gortnei je rekao da je potrebno i 12 sati do procene efikasnosti subotnjeg napada. Tada će bespilotna izviđačka letelica “global hok” na velikoj visini nadleteti gađane oblasti da bi se dobila preciznija slika, rekao je admiral.

On nije želeo da kaže koliko dugo će trajti napadi na libijsku odbranu, ali je naglasio da je subotnji napad krstarećim raketama bio prva faza višestepene misije.

(Beta)


Libijsko Ratno Vazduhoplovstvo raspolaže sa sledećim borbenim avionima:

– Dassault Mirage F1 – Dva preletela na Maltu na početku nemira, jedan oboren iznad Bengazija od  refabrikovana (Ukupno 32 kupljena od Francuske)

– Mig21Bis  – Jedan oboren iznad Bengazija, pretpostavlja se da ih ima 6-8 operativnih (od ukupno 23)

– Mig23 (u više verzija) – 12 zarobljeno od strane pobunjenika, po nekim tvrdnjama jedan oboren iznad Bengazija (Od ukupnog broja od 110 koliko se pretpostavlja da Libija poseduje)

– SU22 (Tri oborena, pretpostavlja se da ih je ukupno bilo 38)

– Soko J21 (stanje nepoznato, isporučeno 13 primeraka)

– L39 Albatros (pretpostavlja se da Libija poseduje više od 100 ovih trenažera)

– Soko G2 Galeb (ukupno isporučeno 116 primeraka, 4 zarobljena od strane pobunjenika, status ostalih nepoznat)
Od raketnih i PVO sistema raspolaže sa :

Libija pored Kuba koristi i:

S200 Angara,


S75 Dvina


Crotale EDIR


9K33 Osa


SA3 Pechora

ZSU-23-4 AA topove.

ZSU “Shilka”
Pouzdano se zna jedino broj SA2 sistema kojih Libija poseduje 108 kao i broj od 24 isporučena PVO raketna sistema Crotale. Ostale brojke drastično variraju i nemoguće je ispratiti stvarno brojno stanje.

Podaci su sa  MILITARIJE

Zastarela avijacija Libije nije dorasla da se nosi sa modernim zapadnim lovcima i ostvari prevlast u vazdušnom prostoru, ali poznato je da ni jedan osvajački rat nije dobijen samo upotrebom avijacije. Da li će u agresiji na Libiju biti upotrebljene i kopnene jedinice ostaje da se vidi. Moral libijskog naroda je na dosta visokom nivou a Gadafi pokazuje odlučnost da se brani. Koliko će trajati i kako će biti okončan još jedan osvajački pohod zapada ostaje da se vidi…operacija ODISEJEVA ZORA je u toku.