Archive for » March 18th, 2011«

Agresija pod plaštom legalnosti

Libijski Lider Moamer El Gadafi, koji se već mjesec dana bori protiv pobunjenika u svojoj zemlji,  kada je već bio pred vojnom pobjedom, doživio je novi udar na suverenitet države kojoj je na čelu već pune 42 godine. Sinoć je na vanrednoj sjednici SB OUN o Libiji, donešena odluka o upotrebi sile protiv libijske vojske koja se poslije skoro jednomjesečnih borbi našla na korak od konačne pobjede i sloma pobune u Bengaziju.

Agresija na jednu suverenu državu, koja brani svoj ustavni poredak na svojoj teritoriji je na pomolu. Scenario već viđen 1999. Ostaje mučan utisak da su Rusija i Kina ostale suzdržane na sinoćnjem glasanju na kojem su pravom veta mogle spriječiti krvavi pir moćnika nad nedužnim stanovnicima Libije.

Sledeći dani i noći za stanovnike Libije su neizvjesnost i strah. Građani Srbije i Crne Gore su to već proživjeli i znaju kako to izgleda.Vojska Libije koja brani svoju državu ima potpuno legitimna prava da u odbrani ne bira sredstva jer se pred njom nalazi moćan i iskusan protivnik.


NAPAD NA LIBIJU PITANJE SATI

Petak, 18. Mart, 2011.| Autor: Agencija TANJUG

NJUJORK – Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je rezoluciju kojom se uvodi zona zabrane leta nad Libijom i odobrava upotreba “svih neophodnih mera” da bi se zaštitili civili od napada trupa Moamera Gadafija.


Na kratkoj sednici Saveta bezbednosti, za rezoluciju je glasalo 10 članica, a pet je bilo uzdržano, dok niko nije glasao protiv.

Za usvajanje rezolucije bilo je neophodno devet glasova, kao i da nijedna stalna članica Saveta bezbednosti ne bude protiv.

Među onima koji su glasali za rezoluciju, bili su SAD, Britanija i Francuska, dok su među uzdržanima bili Rusija, Kina i Nemačka.

Rezoluciju je pred Savetom bezbednosti obrazložio francuski ministar inostranih poslova Alen Žipe, koji je rekao da je njen cilj zaštita civilnog stanovništva Libije od “smrtonosnih” napada Gadafijevih snaga.


U tekstu se državama članicama UN daje ovlašćenje da preduzmu sve neophodne mere… da bi zaštitile civile i civilima neseljene oblasti od pretnje napada Libijske Arapske Džamahirije, uključući Bengazi, isključujući strane okupacione snage u bilo kom obliku na bilo kom delu libijske teritorije”.

Pored toga, novom rezolucijom se jača već uvedeni embargo na oružje i proširenje odluke o zamrzavanju sredstava i zabrani putovanja vodećih ljudi režima u Tripoliju.

“Malo je vremena preostalo. To je pitanje dana, možda i sati”, rekao je Žipe, koji je dodao da će se rezolucijom omogućiti da prevlada demokratija.

On je najavio da će Francuska podržati vojnu akciju protiv Gadafijevih snaga u roku od nekoliko sati.

Rezoluciju su zajednički predložili Francuska, Britanija i Liban, koji je to učinio u ime Arapske lige.

Očekuje se da u vojnoj akciji učešće uzmu i neke arapske zemlje.

Italija otvara vazdušne baze

Italija će ponuditi svoje vojne baze radi primene rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o zabrani leta nad Libijom, rekli su izvori iz italijanske vlade Rojtersu.

Vazdušna baza Sigonela na Sicilija, koja pruža logističku podršku Šestoj floti američke mornarice, jedna je od najbližih baza NATO-a Libiji i mogla bi da bude iskorišćena za bilo kakvu vrstu vojne operacije.

“To je pozitivan razvoj (događaja)”, kazao je izvor iz italijanske vlade britanskoj agenciji Rojters.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je danas rezoluciju kojom se uvodi zona zabrane leta nad Libijom i odobrava upotreba “svih neophodnih mera” da bi se zaštitili civili od napada trupa Moamera Gadafija.

Sprema se i Vašington

Američka administracija priprema planove da učestvuje u sprovođenju zone zabrane leta nad Libijom, zajedno sa arapskim zemljama, izjavili su zvaničnici Kongresa.

Kako prenosi Asošijeted pres, ti zvaničnici, koji su želeli da ostanu anonimni, rekli su pred usvajanje rezolucije o Libiji u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija da očekuju da bi za nekoliko dana mogla početi akcija primene zone neletenja i prizemljenja libijske avijacije.

Oni su, posle brifinga za članove Senata, naveli da se među mogućim učesnicima te akcije pominju Jordan, Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati, kako bi se pokazalo da pobunjenici imaju podršku drugih zemalja regiona.

http://kurir-app.epix.rs:8080/planet…sati-80710.php