Archive for » May, 2011 «

Valjevo nije zaboravilo svojeg heroja pukovnika Milenka Pavlovića

Kad vojska ne smije, crkva odlikovala heroja srpskog neba Milenka Pavlovića .

04.05.2011.

blic.rs

VALJEVO – Vladika valjevski Milutin danas je posthumno, ordenom Svetog Nikolaja, odlikovao pilota, pukovnika Milenka Pavlovića koji je 4. maja 1999. poginuo u borbi sa avionima NATO iznad Valjeva.

Milenkov mlađi sin Nemanja prima odlikovanje.

Pored spomen-obeležja pilotu Pavloviću danas je održan program pod nazivom “Dan sećanja”. Uz prelet “migova” avijacije Vojske Srbije (VS) iz ratne jedinice pilota Pavlovića, cveće na spomenik su položili rođaci, predstavnici Grada Valjeva, garnizona VS, udruženja boraca i drugi.Gradonačelnik Valjeva Zoran Jakovljević i pukovnik Brane Krnjajić iz 204. letačke eskadrile vazduhoplovne brigade VS naveli su da je Pavlović u svemu bio primer saborcima – po plemenitosti, hrabrosti i sposobnosti.

Venci su položeni i u selu Bujačić, nedaleko od Valjeva, na mestu gde je pao pogođeni “mig 29” pukovnika Pavlovića.

Dan sjećanja na heroja Milenka Pavlovića

Sjutra će se na 12.godišnjicu hrabre pogibije pukovnika Milenka Pavlovića komdanta 204. lovačko-avijajacijskog puka nad rodnim Valjevom, održati niz komemorativnih dešavanja sa pomenom kraj spomenika u ulici Vladike Nikolaja Velimirovića.

Iako nikada nije proglašen za heroja od zvaničnih organa vlasti  Srbije…srpski narod ga pamti i slavi kao pravog viteza i rodoljuba koji je u sukobu sa NATO agresorima 4. maja 1999.  poginuo braneći nebo nad rodnim gradom i Otadzbinom.

Category: SPOMEN  18 Comments