Archive for » July 22nd, 2011«

Od NDH do SFRJ i nazad

Inspiraciju za ovaj članak sam dobio prilikom skorašnje posjete MJV na Surčinu…evo i zašto:

Elem, u depou muzeju se čuva poslednji primjerak italijanskog lovca Fiat G-50 bis, kojeg je Musolinijeva fašistička Italija dala Pavelićevj zloglasnoj NDH kao pomoć u ratu. Taj avion je zarobljen i krajem rata prebojan letio pod crvenom partizanskom petokrakom.

Ustaški Fiat G-50 Bis


Vremenom petokraka je izblijedila i na repu aviona ponova se pojavilo znamenje ustaške NDH, crvena šahovnica. Ništa naročito čudno u suštini, ali je više nego slučajno u tom istom muzeju se pojavio dio oborenog hrvatskog MiG-a 21 koji je oboren iznad Korduna 1993. u napadu na iste one koje je bombardovao i Fiat G-50 Bis…na Srbe.


Da nije užasno bilo bi smiješno, dok se ispod partizanske crvene petokrake  na Fiatu pojavila ustaška šahovnica, kod oborenog hrvatskog MiG-a -21 se ispod šahovnice, pojavila petokraka kao dio rondele komunističke vojske iz koje je potekao i taj hrvatski pilot i njegov avion. Rekao bih pun krug je napravljen za pedesetak godina od NDH do SFRJ i nazad…Titova petokraka je najzad pokazala svoje pravo lice.

Dio hrvatskog aviona MiG-21 Bis, oborenog  14. septembra 1993. u blizini sela Trepča na Kordunu. Njime je letio pilot natporučnik Miroslav Peris.

Category: ISTORIJA  34 Comments