Archive for » July 23rd, 2011«

Orao Nemanjića na granici kosmosa

BANJALUKA –

Mladi Banjalučanin Saša Savićević ispunio je svoj dečački san i dostigao, kao prvi Srbin iz Republike Srpske, “nebeske visine”. On je učestvovao na podorbitalnom kosmičkom treningu u Rusiji i tom prilikom, uz saglasnost domaćina, proneo znamenja Srpske kroz orbitu do donje granice kosmosa.


Uspešno završenim letom na avionu “Mig 29 UB”, kojim je u toku 55 minuta – koliko je trajao ovaj podorbitalni kosmički trening – dostignuta je visina od 23 kilometra, što se smatra donjom granicom kosmosa.

“Ovo je ispunjenje mog dečačkog sna, ali i prilika da kročim tamo gde su samo retki bili u prilici da kroče. Sada sam zvanično prvi Srbin na granici kosmosa, ali moram da naglasim da je pre tri godine to učinila jedna hrabra Srpkinja – Nataša Pavlović iz Čikaga”, rekao je Srni Saša Savićević, predstavnik ruskih državnih medija za Balkan, nakon uspešno završenog leta iz baze “Sokol” Vojske Rusije u Nižnjem Novgorodu.

Pun utisaka i novih neuobičajnih iskustava, Savićević kaže da je lep osećaj leteti i dostići visinu od 20 kilometra, sa koje se vide oblaci, cikloni i anticikloni, dok ogromna reka Volga izgleda kao “končić na zelenom tepihu”.

“Kada pogledate iznad sebe, nema plavog neba, već crno, puno zvezda. Lepo je bilo znati da sam u tom trenutku, verovatno i toga dana, čovek na najvišoj visini na svetu, ako se izuzme šest članova posade Međunarodne svemirske stanice” – kaže Savićević.


Sa iskustvom “prvog srpskog svemirskog letača iz Srpske”, on opisuje detalje leta kroz Zemljinu orbitu i ističe da je dostignuta visina bila 20 450 metara, brzina od 1,94 maha, uz silu gravitacije od 7 G, što predstavlja sedam puta veće ubrzanje od normalne zemljine gravitacije.

Tokom ovog trening-leta izvedeni su brojni elementi akrobatike, kao što su poznati letački pojmovi “zvono”, “vitraž”, “luping”, “bure”, “Nesterova petlja” i drugi.

Savićević naglašava da je sve to zasluga i “majstorija” glavnog pilota leta Sergeja Ivanoviča Kara, test-pilota prve klase i šefa tima test-pilota ruske baze “Sokol”.

“Kara je jedan od najiskusnijih pilota u svetu, sa 5.200 časova naleta na više od 50 tipova aviona, od kojih su najpoznatiji “MiG 15”, “MiG 21”, “MiG 23”, “MiG 29”, “MiG 31”, “SU 27”, “Jak 52”, “An 24”, “Tu 154” i “M 101 T”” – kaže Savićević, naglašavajući da je Sergej Kara dobio najviše rusko priznanje – “Počasni test-pilot Ruske Federacije”.


Opisujući detalje leta u Zemljinu orbitu, izvedenog 21. jula, Savićević precizira da je let sadržavao specifične elemente, karakteristične za ovu vrstu avioletova – kao što je vertikalno uzletanje i vertikalno penjanje od poletanja do visine od 9 000 metara, što je visina leta putničkih aviona.

“Ovo vertikalno uzletanje i vertikalno penjanje bilo je, zapravo, simulacija lansiranja rakete” – pojašnjava on i dodaje da je ovo izvođeno sa ubrzavanjem do 1,1 maha i probijanjem zvučnog zida, te ponovno ubrzavanje i dosezanje “granice svemira” na visini od 20 kilometara.


Savićević priča da je tokom leta doživeo simulaciju bestežinskog stanja, koje se izvodi paraboličnim letom, kao i specijalni manevar, simulaciju povratka rakete na Zemlju, što predstavlja letenje sa silom.

On ističe da je i povratak u bazu “Sokol” izveden kao nastavak simulacije spuštanja kosmičkog broda.

“Tom prilikom izveden je puni sastav akrobatskih manevara i brisani let iznad piste ruske baze “Sokol” na visini od 15 metara” – kaže Savićević.

On je dodao da sam let traje 50 minuta, u okviru kojih polaznik treninga dobija komande aviona “MiG 29” na celih 15 minuta.

Prema Savićevićevim rečima, ovaj novi program kosmičkog treninga važan je deo pripreme za sve one koji žele da lete takozvanim sistemom RLV, kojim se simulira lansiranje rakete, kao što su to poznati “Space Ship 2 with Virgin Galactic”,””Lynx”, “Rocket Plane” i drugi.

“Mnogi ljudi žele da lete podorbitalni kosmički let, ali niko ko ne prođe ovaj trening ne može da oseti šta ga stvarno čeka i da li je spreman za to” – naglašava Savićević i pojašnjava da se ovim kosmičkim treningom daje mogućnost da se isprobaju i karakteristike aviona “MIG 29 UB2”, koji ispunjava sve elemente RLV leta.

Za buduće eventualne letače kroz Zemljinu orbitu i za one koji to nikada neće biti Savićević opisuje da pre praktičnog dela treninga polaznik mora da prođe specijalne medicinske preglede, brojne instrukcije koje se tiču supersoničnog, pa nadzvučnog, leta, leta na ekstremnim visinama, kao i o profilima kosmičkog leta, a to su, osim teorijskog, i praktični treninzi koje vodi posada “MIG-a 29”.


Prema njegovim rečima, ova obuka uključuje i trening upotrebe antigravitacionog odela i maske, kao i trening upotrebe sistema za spasavanje, kao što su katapultirajuće sedište i padobranski sistem, te trening u samom avionu MIG 29 i upoznavanje instrumenata “MiG 29”.

“Sve treninge izvode najbolji ruski test-piloti iz baze “Sokol” u Nižnjem Novgorodu” – kaže Savićević i podseća da su baza “Sokol” i fabrika Avio-zavoda MiG ujedno test-poligon za nove letelice Zavoda MiG”.

On precizira da sam let u bazi “Sokol” opslužuje 150 ljudi, naglašavajući da je veoma bitna i činjenica da se za vreme ovakvih trening-letova, zbog bezbednosnih razloga, zaustavljaju svi letovi u rejonu, a dve trase vazdušnog puta za civilnu avijaciju potpuno se zatvaraju do kraja leta.

Saša Savićević zahvaljuje za podršku svojoj porodici i rodbini, zatim ruskim prijateljima i ruskoj vojsci, koja mu je sve omogućila, kao i pilotu Sergeju Kari.

Rusima naročito zahvaljuje što su mu dozvolili da na kacigi nosi orao Nemanjića – grb Vojske Republike Srpske.

“Tako je 21. jula 2011. orao Nemanjića “doleteo” na najvišu tačku sveta” – poručio je Savićević, upućujući pozdrave svim bivšim pripadnicima i starešinama Vojske Srpske

„Koristim ovu priliku da pozdravim generala Ratka Mladica, i da mu poručim da mu je vojska ostala verna“, poručio je Savićević. I pored toga što se mnogi u Srbiji, a pogotovo u svetu, ne bi složili sa njegovim gestom. “Pozdravio sam komandanta jer znam njegove moralne i vojničke karakteristike i zasluge i upoznao sam ga tokom rata lično. Sve negativno o njemu je proizvod medijskog rata za koji Srbi nisu bili spremni, ali se nadam da će nove generacije izvući pouke iz toga. Taj moj pozdrav je i pozdrav od svih pripadnika VRS – rekao je za naš list Savićević, koji je u ruskom avionu leteo sa srpskim grbom na opremi”.


Izvor :Vesti online