Archive for » November, 2011 «

MiG-21 MF za Microsoft Flight Simulator X

Dugo godina sam proveo na Microsoftovom simulatoru…moglo bi se reći da sam letačke osnove i teoriju prošao na njemu od prvih verzija do ove poslednje. Iskreno to mi je pomoglo u kasnijem realnom letenju ULL.  Svakim izlaskom novog nastavka, nadao sam se sve savršenijem i realnijem, sa još boljom grafikom od prethodnog. Poslednji u nizu jubilarni deseti Flight Simulator X opasno se približio ostvarenju mojih dječačkih snova o simulatoru koji će najpribližnije predstaviti čari koje pruža letenje.

Poletanje sa tivatskog aerodroma.

Visoko iznad Jadrana…

Najljepše u čitavoj priči je  što u svijetu postoje milioni korisnika i ljubitelja virtuelnog letenja, a mnogi od njih sami prave modele aviona i razne dodatke koje na sreću svih nas koji se bavimo letenjem, stvarnim ili virtuelnim mozemo da koristimo i mi.  Kazu da su najbolje stvari besplatne, pa bi tako i poslednja verzija (dodatak za FSX) MiG-a 21 MF mogla to i da potvrdi.

Mladjani Čeh Ivan Jurcaga je poslije aviona MiG-21 F-13 koji je oduševio sve na virtuelnom nebu, uradio i verziju legendarnog lovca MiG-21 MF u bojama čeških akro grupa.  Taj avion kao i prethodni je izazvao veliko interesovanje pa su mnogi uradili neka poboljšanja i razne skinove (šeme bojenja realnih aviona).


Avion MiG-21 je avion moje mladosti, nedosanjani san mnogih ljudi moje generacije koji su sanjali da postanu vojni piloti tadašnje vojne avijacije SFRJ.  Neko se dočepao krila na ovaj ili onaj način…ali letjeti na supersoničnom lovcu MiG-21 imali su samo privelegovani pojedinci. O ovome avionu je dosta pisano ali priča o njemu nije još uvijek završena jer i dalje leti u mnogim vazuhoplovstvima…modernozovan ili kao tovarna mazga siromašnijih zemalja kakva je sada i Srbija nažalost. Stari kopljanik se ne predaje pa ga na roadost mnogih zaljubljenika u letenje srećemo po raznoraznim aeromitinzima kod nas i u inostrantsvu.


Kao dodatak Ivanovom modelu aviona i ja sam dao mali doprinos, pa sam uradio skinove dva srpska miga, jedan sirijski i jedan libijski…u čast srpskog prijatelja pustinjskog lava Moamera El Gadafija.

MiG-21 Libya Air Force

MiG-21 Libya Air Force

Libyan MiG-21 FSX

Libyan MiG-21 FSXLibyan MiG-21 over Tripoli

Libyan MiG-21 over Tripoli

Libyan MiG-21 over Tripoli

Libyan MiG-21 over Tripoli

Iznad Tripolija


Ove dodatke koji su u zip formatu treba raspakovati i jednostavno prekopirati preko postojećih češkh koji dolaze u osnovnom Jurcaginom dodatku i možete uživati u letu naših ili stranih legendarnih 21-ca…aviona koji su ostavili trag u našim srcima.

SAF MiG-21 maskirni

MiG-21 VS eskadrila Delta

Libijski MiG-21 MF

SyAAF MiG-21 MF

Teksture se takođe mogu skinuti i na
www.simviation.com