Archive for » February, 2012 «

Crnogorski režim prodao svoje helikoptere, pa sad moli NATO

KRITIKE NA RAČUN VLASTI ŠTO VANREDNO STANJE KORISTI DA PROMOVIŠE PRIJEM U SJEVERNOATLANTSKI SAVEZ

Crna Gora od nezavisnosti prodala pet transportnih helikoptera MI-8■Možda je ovo ona pomoć NATO-a koja je obećana u decembru 2010. godine, kada su bile aktuelne poplave – ukazala Nova srpska demokratija.

Mi-8

Mi-8 na aeromitingu u Tivtu 2002.

Najnovija zloupotreba vanredne situacije u svrhu propagande crnogorskog puta pod okrilje NATO-a prevazišla je sve dosadašnje anomalije kojima obiluje vladin proces pristupanja toj organizaciji, ocijenjeno je juče iz opozicije. Crna Gora je od sticanja nezavisnosti hrvatskim firmama prodala čak pet transportnih helikoptera MI-8, kao i pojedine djelove za avione i helikoptere, pa se u vrijeme vanrednog stanja, uvedenog zbog ekstremenih sniježnih padavina, došlo u situaciju da upravo Hrvatska šalje helikoptere za pomoć ugroženim građanima. To je opozicija juče kritikovala, tvrdeći da se i na taj način dokazuje da Crna Gora za račun NATO-a potpuno uništava svoje vojne potencijale.

Zloglasni američki Crni Jastreb.


Vlada je NATO-u poslala zahtjev za pomoć, a nekoliko dana kasnije Grčka i Hrvatska su uputili transportne helikoptere, a juče je pomoć stigla i od američke vojske. U Crnu Goru je stigla pomoć i od jedne države koja nije članica NATO-a – Ujedinjenih Arapskih Emirata.


Nova srpska demokratija ocijenila je da je slanje zahtjeva NATO-u u vrijeme vanrednog stanja jedan od načina da se podigne rejting zapadnoj vojnoj alijansi među građanima Crne Gore. Funkcioner Nove Jovan Vučurović smatra da takva promocija „agresivne vojne organizacije” predstavlja vrhunac licemjerja.
Bestidno se koriste nevolje hiljada stanovnika Crne Gore da se izreklamira NATO, koji je stigao danima nakon nevremena. Ili je, možda, ovo ona pomoć NATO-a koja je obećana u decembru 2010. godine, kada su bile aktuelne poplave. Naravno, ljudski je i treba iskreno zahvaliti svima koji su pomogli da se prevaziđu posledice vremenskih nepogoda, ali nikakvi helikopteri i marinci, kao ni sva NATO mašinerija, ne mogu sakriti nespobnost koju je crnogorska vlast pokazala u periodu vremenskih nepogoda, naročito oni koji su bili najistureniji, poput ministra unutrašnjih poslova i njegovih zamjenika, ali i drugih iz Koordinacionog tima za upravljanje vanrednim situacijama – rekao je Vučurović.
Nakon raspada državne zajednice Srbije i Crne Gore, na aerodromu kod Podgorice ostalo je ukupno 17 aviona „super galeb”, četiri „utva-75”, 17 helikoptera „gazela” i pet helikoptera MI-8. U međuvremenu, Crna Gora je prodala helikoptere MI-8.


Potpredsjednik Narodne stranke Jovan Markuš tvrdi da je pristup Alijansi jednostran proces u kome Crna Gora gubi. Potvrdilo se to, kako kaže, u teškoj situaciji izazvanoj vremenskim nepogodama.
–Za svakog ko razumije suštinu Alijanse, to nije nikakvo iznenađenje. Takvih primjera je u najnovijim globalnim političkim procesima bilo na pretek. Sjetimo se samo suočavanja Grčke sa katastrofalnim požarima i činjenice da su tada toj državi mnogo veću pomoć pružile prijateljske države izvan NATO-a nego sami savez čiji je član Grčka. Iako je Crna Gora vapila, od NATO-a je stigla samo simbolična pomoć. SAD su najavile slanje dva borbena helikoptera sa 40 članova posade. Postavlja se pitanje šta će tolika posada ako se te letjelice ne šalju u borbu nego u humanitarnu misiju – naglasio je Markuš.


Crna Gora je trenutno u fazi Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP), a da li će doći do ubrzavanja procesa prijema, biće poznato nakon samita zapadne alijanse u Čikagu u maju ove godine. Prema istraživanjima javnog mnjenja, pristup NATO-u podržava manje od polovine crnogorskih građana.
Jovan Vučurović smatra da će ostati zabilježeno da je režim pokušao da iskoristi jednu krajnje tešku situaciju za promociju svojih političkih projekata.
– Ništa ne može popraviti imidž NATO-a niti podići procenat onih koji podržavaju ulazak Crne Gore u tu vojnu organizaciju koja je sijala smrt i stradanje po Crnoj Gori, Srbiji i Republici Srpskoj – naveo je Vučurović.

M.V.

Vučinić: NATO vodi računa o nama

Ministar odbrane Boro Vučinić vjeruje da će crnogorski narod dugo pamtiti pomoć.
–Veliku zahvalnost dugujemo američkom narodu na podršci i pomoći koju pružaju Crnoj Gori, prvo kroz dolazak jedne grupe američkih vojnika i oficira, a nakon toga i kroz dolazak dva helikoptera. Zemlje članice NATO-a vode računa o onima koji se kreću tim putem i ovo je jedan dobar vid i način podrške NATO-a, posebno u vanrednim prilikama kada je narodu potrebna pomoć – naveo je Vučinić.

N.S.

Režimski pucanj uprazno

Jovan Markuš ističe da je više nego očigledno da je NATO organizacija koja Crnoj Gori neće donijeti ništa dobro, uz tvrdnju da će veliku cijenu pristupanja platiti njeni građani.
– Najnovije istraživanje sprovedeno među mladim ljudima u Crnoj Gori potvrđuje odavno poznatu činjenicu da je većina građana Crne Gore protiv članstva u Alijansi, te da su uzaludna sva nastojanja Vlade, u vidu značajnih sredstava i medijske propagande, da promijeni stav javnosti po ovom pitanju. Stoga je i zloupotreba vanredne situacije još jedan pucanj uprazno i dodatna diskreditacija i NATO-a i procesa pridruživanja u očima samosvjesnih građana – kazao je Markuš.

Stigli „crni jastrebovi”

Dva helikoptera i preko 40 članova 12. borbene brigade avijacije Vojske Sjedinjenih Američkih Država narednih dana pomagaće ugoženom narodu na sjeveru Crne Gore. Vojnici će biti angažovani u akcijama spašavanja i isporukama namirnica u ugrožnim područjima. Njih su juče na vojnom aerodromu dočekali Su Kej Braun, ambasadorka SAD u Crnoj Gori i ministar odbrane Boro Vučinić.


– SAD su snažan prijatelj Crnoj Gori. Zajedno sa našim NATO saveznicima pružamo podršku Crnoj Gori u vrijeme sniježnog nevremena koje je ugrozilo živote nekih građana. Dvanaesta borbena brigada je jedan od najboljih vazduhoplovnih jedinica u vojsci SAD. Oni će biti angažovani u misijama spašavanja i isporukama namirnica u ugroženim oblastima. Ova pomoć pokazuje snažnu vezu između SAD i Crne Gore, ali i između NATO-a i Crne Gore – navela je ambasadorka Braun.


Vojnici i američki helikopetri, kako je saopštila Su Kej Braun, predstavljaju odgovor na zahtjev crnogorske vlade za pomoć NATO-a u kriznoj situaciji.
Čelnik borbenih snaga SAD pukovnik Loli saopštio je da su u Crnu Goru doputovali sa namjerom da pomognu ugroženim građanima.
–Ova dva helikoptera koja su stigla mogu da pruže pomoć pri evakuaciji i obezbjeđivanju hrane. Zajedno sa Ministarstvom odbrane, vojskom i komandom NATO-a, tu smo da pružimo svu pomoć u pogledu komandi i kontrole – saopštio je pukovnik Loli.
N.S.

Izvor:www.dan.co.me


Category: RAZNO  20 Comments

Crnogorska akro grupa – Flying crosses

Da je neke vojno-istorijske logike akro grupa crnogorske države bi trebala ovako izgledati, kada se spoje boje i obilježja  ratne zastave sa Vučjeg dola i trobojka nekadašnje Kraljevine Crne Gore.Boje crnogorske državne zastave na repu i krst sa ratne vučedolske zastave kao simbol vojske i pravoslavne državnosti.

Zastava Kraljevine Crne Gore

Ratna zastava sa Vučjeg dola

Zvučan naslov zaista ali sve ovo na nesreću spada samo  u domen ŠBKBB. Gledajuci šta se desilo sa avionima Super Galeb G-4 ostalih crnogorskoj vojsci uhvati me muka. Od respektabilnog broja od preživjelih 15 aviona, crnogorska drzava posjeduje sada samo 2 polu ispravna. Njih šest je srećom otišlo u Srbiju…bratsku državu , gdje će nastaviti svoj život u novom srpskom vojnom vazduhoplovstvu. Nažalost čak sedam G-4 je kupio privatnik iz Hrvatske za neke sitne pare sa namjerom da ih remontovane iznajmljuje hrvatskoj vojsci za obuku. Iskreno to mi liči na neku mućku  sa HV…ali pokazaće vrijeme da li sam u pravu.Super Galeb G-4 je jedan od najboljih školsko borbenih aviona na svijetu i u ratovima devedesetih se pokazao izvanredno za blisku podršku pješadiji, ali i za bombarderske zadatke duž srpsko-albanske granice na Kosmetu suzbijajući šiptarske terorističke upade. Jedan G-4 je preživio direktan pogodak hrvartskog stingera u izduvnu lulu ali i tako teško oštećen uspio se vratiti na aerodrom pokazujući izuzetnu žilavost ovog malog aviona domaće proizvodnje.


Na osnovu modela iz borebne simulacije Strike Fighters uradio sam skin za akrogrupu crnogorske avijacije.  Crnogorska državna zastava na repu i krst sa ratne vučedolske zastave kao simbol vojske i pravoslavne državnosti.


Muzej ratnog vazduhoplovstva IAF-a u Hatzerimu-Izrael (3) dio

U postavci ovog izvanrednog muzeja nalazi se zanimljiva zbirka zarobljene arapske raketne tehnike i PVO sistema…ali i aviona-lovaca koji su na razne načine dospjeli u izraelsko “ropstvo”.


Prvi od zarobljenih arapskih aviona je sirijski MiG-15 UTI oboren u Sinajskoj kampanji…prinudno sletio u jezero Bardavil na sinajskom poluostrvu u vrijeme dok su Sinaj kontrolisali Jevreji. Izvadjen je poslije rata restauriran i dugo vremena bio izlozen u Hatsoru kao “Čuvar kapije.


Četri MiG-17 su 15. avgusta  1966. napali patrolni brod izraelske mornarice na Galiljeskom jezeru. Brod se branio mitraljezima i uspio da obori jednog od njih. Ljeta 1998. nivo jezara je toliko opao da su na svjetlost dana izronili ostaci  oborenog MiG-a 17 koji su donešeni u muzej.

Zanimljiv je podatak da su do čak dva lovca koje posjeduje muzej u Hazerimu  nabavljeni djelovanjem izraelske tajne službe Mosad i vazduhoplovne tajne službe IAF-a. Prvi od njih je 1966. goodine smrtonosni i nepoznati mlazni lovac MiG-21 C  sa iračkim pilotom prebjegom Munirom Rufom sletio izraelcima pravo u ruke.Bio je ispitivan u vazduhu u mnogo simuliranih borbi sa izraelskim pilotima i pružio dragocjene podatke za kasnije izraelske pobjede nad ovim tipom lovca u mnogim arapsko – izraelskim vazdušnim borbama .


Drugi takav primjer je sirijski prebjeg koji je 1989. sa tada modernim lovcem MiG-23 M2D sletio na aerodorm Armagedon u sjevernom Izraelu i Jevrejima dao na uvid sva “čuda” nove sovjetke lovačke letilice kojim su se uveliko naoružavali izraelski neprijatelji.


Tu se nalazi i Sirijska Gazela koja je zarobljena oštećena u borbama u takozvanoj oparaciji Mir za Galileju. Sirijci su je koristili sa HOT projektilima protiv izraelskog oklopa. Nekoliko njih zarobljenih Izraelci su koristili u IAF-u sa duplim oznakma. Kasnije je ova Gazela predata muzeju kao svjedok ratne prošlosti izraelske države.


Irački Mi-24 čeka da budu restauriran….

Nastaviće se…

Muzej ratnog vazduhoplovstva IAF-a u Hatzerimu-Izrael (2) dio

U velikoj zbirci muzeja IAF-a, ima mnogo zanimljivih letlica koje su pisale istoriju vazdušnih ratova na vrelom bliskoistočnom nebu, od osnivanja države Izarel do danas. Jedan od prvih aviona na koji nailazite pošto uđete u muzej, je čehoslovačka verzija čuvenog njemačkog Meseršmita Bf-109.

Amblem 101. squadrona IAF kojem je pripadala Avia S-199 “Sakin”.


Izrael je naručio 25 komada u prvoj isporuci i već u maju 1948.  Avia S-199 je imala svoje borbeno krštenje. Napadali su oklopno mehanizovane kolone egipatske vojske koje su napredovale  ka Tel Avivu i u blizini Ašdoda su ih zaustavili jurišnim akcijama.


Prvu vazdušnu pobjedu na Aviji S-199 postigao je komandant prve lovačke askadrile IAF-a Moddy Alon oborivši dvije egipatske Dakote koje su bombardovale Tel Aviv. To su ujedno bile i prve dvije vazdušne pobjede IAF-a u dugim godinama vazdušnih ratova nad Svetom Zemljom koji su uslijedili…


Izraelci su Aviu S-199 nazivali  Sakin (na hebrejskom znači NOŽ).
Nastaviće se…

Muzej ratnog vazduhoplovstva IAF-a u Hatzerimu-Izrael (1) dio

Na hodočašću u Svetu Zemlju, u drugoj polovini prošlog mjeseca, posjetio sam i vazduhoplovnu bazu u Hatzerimu blizu Ber Sheve u pustinji Negev.


Francuski dvosjed iz 1950 Fouga Magister

Ponos izraelske avioindustrije lovac Kfir na ulazu u muzej IAF-a sa svojim arsenalom ubojnog tereta.

Češka verzija njemačkog Bf-109, Avia S-199…izraelski Mezek (Nož).

Legendarni Spitfajer je 1948. branio Izrael od ujedinjene kolalicije arapskih zemalja.

Izraelski Miramar je opravdao moja očekivanja tako da sam u muzeju IAF-a zatekao prave letačke relikvije…čuvene vazdušne lovce koji su pisali krvavu istoriju na Bliskom istoku od 1948. do danas.


Pored mnoštva izraelskih lovaca, tu su i zarobljeni avioni arapskih zemalja, kao i dva prebjega iz Iraka i Sirije. Obimna kolekcija zarobljene raketne i cijevne artiljerije govori o briljatnim vojnim uspjesima izraelske vojske u nekoliko velikih bitaka gdje je glavnu riječ vodio IAF (Israeli Air Force).

Zbog mnoštva fotografija koje sam tamo snimio ovaj foto kolaž ću razvući u nekoliko djelova da ne bude sve nabacano s brda  s dola.