Archive for » February 22nd, 2012«

Crnogorska akro grupa – Flying crosses

Da je neke vojno-istorijske logike akro grupa crnogorske države bi trebala ovako izgledati, kada se spoje boje i obilježja  ratne zastave sa Vučjeg dola i trobojka nekadašnje Kraljevine Crne Gore.Boje crnogorske državne zastave na repu i krst sa ratne vučedolske zastave kao simbol vojske i pravoslavne državnosti.

Zastava Kraljevine Crne Gore

Ratna zastava sa Vučjeg dola

Zvučan naslov zaista ali sve ovo na nesreću spada samo  u domen ŠBKBB. Gledajuci šta se desilo sa avionima Super Galeb G-4 ostalih crnogorskoj vojsci uhvati me muka. Od respektabilnog broja od preživjelih 15 aviona, crnogorska drzava posjeduje sada samo 2 polu ispravna. Njih šest je srećom otišlo u Srbiju…bratsku državu , gdje će nastaviti svoj život u novom srpskom vojnom vazduhoplovstvu. Nažalost čak sedam G-4 je kupio privatnik iz Hrvatske za neke sitne pare sa namjerom da ih remontovane iznajmljuje hrvatskoj vojsci za obuku. Iskreno to mi liči na neku mućku  sa HV…ali pokazaće vrijeme da li sam u pravu.Super Galeb G-4 je jedan od najboljih školsko borbenih aviona na svijetu i u ratovima devedesetih se pokazao izvanredno za blisku podršku pješadiji, ali i za bombarderske zadatke duž srpsko-albanske granice na Kosmetu suzbijajući šiptarske terorističke upade. Jedan G-4 je preživio direktan pogodak hrvartskog stingera u izduvnu lulu ali i tako teško oštećen uspio se vratiti na aerodrom pokazujući izuzetnu žilavost ovog malog aviona domaće proizvodnje.


Na osnovu modela iz borebne simulacije Strike Fighters uradio sam skin za akrogrupu crnogorske avijacije.  Crnogorska državna zastava na repu i krst sa ratne vučedolske zastave kao simbol vojske i pravoslavne državnosti.