Archive for » May, 2012 «

Kamikaze – sinovi groma

Američke invazione snage koje su nadirale prema japanskim ostrvima krajem rata nije bilo moguće zautaviti ni jednom od poznatih taktika i načina ratovanja. U očajničkom pokušaju da zaustave  Amerikance, Japanci su iz redova dobrovoljaca napravili specijalne odrede pilota spremnih da se žrtvuju za domovinu i cara…poznate kao Kamikaze.


Istorijski gledano Kamikaze su dobili naziv prema legendi o tajfunu koji je zasutavio veliku srednjovjekovnu mongolsku flotu, koja je takođe htjela da porazi i osvoji Japan. Tajfun koji je dunuo potopio je stotine mongolskih brodova i spriječio mongolsku invaziju…japanci su taj vjetar nazvali Bozanski ili Kamikaze na japanskom.


Osnivanjem Kamikaze odreda u vazduhu i slične im braće po oružju Kajtena na moru (živih torpeda), japanci su se nadali da ce se efekat tajfuna iz srednjeg vijeka ponoviti, ali na njihovu žalost  istorija je išla nekim drugim tokom…a žrtve tih mladih pilota su ostale kao spomenik ratnom bezumlju osvajačkih htijenja japanske vojne vrhuške.


Treba reći da piloti Kamikaze nijesu bili vjerski fanatici ili ljudi opijeni drogama…već svjesni mladi ratnici, koji su otišli u časnu ratničku smrt po ugledu na slavne pretke kojima je kodeks samuraja Bušido bio jedina vodilja u životu. Zapadnom umu teško za shvatiti ali uspjeh današnjeg Japana takođe se temelji na Bušido kodeksu, časti i odanosti caru i otadzbini, koji uspjeh zajednice stavljaju ispred uspjeha pojedinca ili svojeg ličnog …


Pronadjen P-40 koji je nestao prije 70 godina u Sjevernoj Africi

Lovački avion P-40 britanskog RAF-a  nestao na ratnom zadatku u jeku drugog svjetskog rata u borbi sa jedinicama Afričkog korpusa  čuvenog Edvina Romela, pronađen je nedavno. Avion se nalazi 200 milja daleko od bilo kakvog većeg naseljejnog mjesta.

P-40 RAF in Sahara after 70 years

Pretpostavlja se da je pilot poslije oštećena aviona pokušao da se dočepa nekog pomoćnog aerodorma, ali je izgubio orjentaciju i usled kvara ili nedostatka goriva prinudno sletio u saharsku pustinju. Suva klima i velika temperetura očuvali su avion u potpunosti…toliko nevjerovatno da izgleda kao da je juče sletio na mjestu na kojem je nadjen.

P-40 RAF in Sahara after 70 years

Sem oštećenja na trupu prilikom prinudnog sletanja, avion je savršeno očuvan…

P-40 RAF in Sahara after 70 years

Avio istoričari kazu da je ovakvo otkriće, ravno otkriću grobnice nekog faraona jer je ovaj avion jedna savršena vremenska kapsula, sa obiljem podataka iz vremena iz kojeg je došao zlosretni P-40.

P-40 RAF in Sahara after 70 years

P-40 tail

Nazalost pilot Dennis Copping nije preživio tu ratnu avanturu. Njemu se izgubio svaki trag onog moneta kada je njegov avion ostavljajući dimni trag nestao sa vidika i nikada nije pronađen niti se javio nekome. Pretpostavlja se da je pilot poslije uspješnog prizemljenja stradao u pokušaju da pješice dođe do nekog naseljenog mjesta…i tako postao žrtva žeđi na nesnosnoj saharskoj vrućini.Stručnjaci vjeruju da će teško ući u trag nesrećnom čovjeku ali ako bi pronašli njegove ostatke pretpostavlja se da bi bili savršeno očuvani kao i ostaci njegovog aviona.

P-40 prop

P-40 guns

P-40 engine

P-40 parashut

Muzej RAF-a Hedon u Londonu svjetsan je znacajnog otkrica i ima u planu da avion bude opravljen i izlozen u njegovoj postavci ako prije toga ne bude očerupan postane plijen lovaca na ratne trofeje.

P-40 in Sahara desert

P-40 in Sahara desert

P-40 in Sahara desert

P-40 in Sahara desert guns -left wing

RAF-kittyhawk

Za teško pronalaženje ovog napuštenog aviona zaslužna je i njegova dobra pustinjska šema bojenja koja ga je gledano iz vazduha dobro skrivala od radoznalih očiju.

Tu se postavlja i pitanje da li je to izvodljivo s obzirom da je taj avion ipak na neki način posredno ratni grob jednog hrabrog vojnika-pilota.

Category: ISTORIJA  16 Comments

Muzej ratnog vazduhoplovstva IAF-a u Hatzerimu-Izrael (7) dio – Pustinjski orlovi Svete Zemlje

Izraelska avio indistrija je u svojem ne tako dugom postojanju napravila nekoliko izvanrednih borbenih aviona, kao što su čuveni Kfir i Lavi, ali licencno je izradjivala i neke verzije francuskih Miraža ugradjujući u njih neke nove sisteme naoružanja.

Lavi IAF - israely aircraft industries

Lavi IAF

Lavi IAF

Lavi IAF - israely aircraft industries (engine)

Lavi je bio prototip lovca-bombardera koji je poletio 1982. godine, napravljen u tri primjerka od kojih su samo prva dva letjeli.Projekat je prekinula izraelska vlada 1987. pod pritiskom amerikanaca najvjerovatnije zbog konkurencije na avio tržištu jer je Lavi vrlo lako mogao postati opasan konkurent F-16.

IAF Kfir-Hatzerim

Kfir IAF

USAF KFIR

Izraelski Kfir je najuspjeliji proizvod izraelske avio industrije. Prodan je u nekoliko zemalja u kojima je činio okosnicu lovačke avijacije. Amerikanci su ga takođe koristili za obuku svojih mornaričkih pilota u popularno nazvanim školama za pilote lovce TOP GUN.

Glavne karakteristike

Letne performance

Naoružanje

Kfir TC

Prvi prototip izraelskog Kfira TC je poletio 19 oktobra 1970. posto je francuska odbila da isporučuje Miraže Izarelu. Ovaj na slici je u stvari francuski Mirage IIIBJ sa  motorom General Electric J-79 (Phantom) .

Kfir

Naoružan saćastim lanserima za napade na zemaljske ciljeve….

Dasault Mirage II - ace of all aces

Ace of all aces IAF

Ace of all aces IAF

AS SVIH ASEVA – No.159/459

Mirage II CJ na slici gore, kojeg zovu Asom svih aseva je u bojama argetinske avijacije jer je njegova životna priča bila više nego duga i uspješna. U službu u IAF uveden je 1962. i tu je služio punih 20 godina dok nije prodan Argentini u kojoj je penzionisan tek 2003. kada je za simboličnu cijenu od jednog dolara prodat i vraćen u Izrael i postavljen u muzejsku zbirku u Hatzerimu.

U svojoj dugoj letačkoj i ratničkoj karijeri ovaj avion sa slike je oborio 13 neprijatelskih aviona, uglavnom arapskih migova.Svoju prvu pobjedu zabilježio je 14.07 1966 sa pilotom Yoram Agmonom za komandama…žrtva je bio sirjski MiG-17.Od tada su se ređale pobjede sa različitim pilotima za njegovim komandama…ali žrtve su padale pred njim.

14.07 1966   Yoram Agmono – Sirijski MiG-17

5.6.1967        Itan Gonen – egipatski MiG-21

6.6.1967         Ori Sahar – egipatski MiG-19

7.7.1969         Oded Marom – egipatski MiG-21

26.7.1969     Giora Yoeli  – egipatski MiG-17

11.9.1969       Giora Even (Apshthein)  – egipatski Suhoj 7

11.11.1969      Oded Marom – egipatski MiG-21

4.1.1970       Avi Lanir – egipatski MiG-21

6.3.1970     Michael Tzuk  – egipatski MiG-21

10.7.1970   Avraham Shalmon – dva egipatska Miga – 21

13.9.1973 Avraham Shalmon – egipatski MiG-21

6.10.1973   Eitahan Carmi –  egipatski krstareći projektil

F-15 Strike Eagle BAZ IAF

F-15 Strike Eagle BAZ IAF

Victiories IAF- F-15 strike Eagle

Najjači avion IAF-a je američki lovac bombarder F-15S. Prve verzije su počele pristizati u IAF još u oktobru 1976. U nekoliko bitaka koje su uslijedile sa arapskim lovcima vrlo brzo su  “orlovi” zabilježili 16 pobjeda. U napadu na iračka nuklearna postrojenja u kodnoj operaciji Opera, takođe su F-15 odigrali ključnu ulogu. U ratu u Libanu su oborili 30 arapskih migova. Pokazali su se dobro i uništavanju štabova PLO. Zadnja akcija izraelskih F-15 nezvanično se odigrala 2001. nad Mediteranom kada su dva izraelska F-15 oborili dva sirijska MiG-29.