Archive for » May 22nd, 2012«

Kamikaze – sinovi groma

Američke invazione snage koje su nadirale prema japanskim ostrvima krajem rata nije bilo moguće zautaviti ni jednom od poznatih taktika i načina ratovanja. U očajničkom pokušaju da zaustave  Amerikance, Japanci su iz redova dobrovoljaca napravili specijalne odrede pilota spremnih da se žrtvuju za domovinu i cara…poznate kao Kamikaze.


Istorijski gledano Kamikaze su dobili naziv prema legendi o tajfunu koji je zasutavio veliku srednjovjekovnu mongolsku flotu, koja je takođe htjela da porazi i osvoji Japan. Tajfun koji je dunuo potopio je stotine mongolskih brodova i spriječio mongolsku invaziju…japanci su taj vjetar nazvali Bozanski ili Kamikaze na japanskom.


Osnivanjem Kamikaze odreda u vazduhu i slične im braće po oružju Kajtena na moru (živih torpeda), japanci su se nadali da ce se efekat tajfuna iz srednjeg vijeka ponoviti, ali na njihovu žalost  istorija je išla nekim drugim tokom…a žrtve tih mladih pilota su ostale kao spomenik ratnom bezumlju osvajačkih htijenja japanske vojne vrhuške.


Treba reći da piloti Kamikaze nijesu bili vjerski fanatici ili ljudi opijeni drogama…već svjesni mladi ratnici, koji su otišli u časnu ratničku smrt po ugledu na slavne pretke kojima je kodeks samuraja Bušido bio jedina vodilja u životu. Zapadnom umu teško za shvatiti ali uspjeh današnjeg Japana takođe se temelji na Bušido kodeksu, časti i odanosti caru i otadzbini, koji uspjeh zajednice stavljaju ispred uspjeha pojedinca ili svojeg ličnog …