Archive for » July, 2012 «

Goran Ostojić – vitez 63.padobranske brigade VJ

Na današnji dan, prije 13 godina, braneći Kosmet od šiptarskih terorističkih bandi, pao je sa još dvojicom boraca kod Žar kolibe na Juničkim planinama, vitez Goran Ostojić. Čovjek koji je nas padobrance učio viteštvu, ratništvu ali i čojstvu i junaštvu. Privilegija je bila poznavati takvog čovjeka. Slava ti komnadante, ti si Obilića već sreo.

Goran Ostojić rođen je 1962. godine u Bačkom dobrom Polju.

U osnovnu školu pošao je sa pet godina, kada se sa roditeljima seli u Jagodinu. Još u osnovnoj školi privlače ga discipline koje će odrediti njegov poziv, tako je  bio radio amater, aeromodelar, sa 14 godina postao je uz očevu saglasnost najmlađi padobranac u Aero klubu “Naša krila” i najmlađi pilot jedriličar, a ubrzo i pilot motornih aviona, naravno tu su i nezaobilazni fudbal i košarka, kao i karate toloiko koristan u njegovom budućem pozivu. Završava gimnaziju sa 17 godina i upisuje se na Vojnu akademiju.

Odabira po nekima najteži smer-pešadiju. Studije završava sa odličnim uspehom i dobija raspored u elitnoj 63. padobranskoj brigadi. Karijerom prolazi kroz sve oficirske  dužnosti starešine njegovog kova, od komandira voda i čete, do načelnika operativne službe i načelnika štaba brigade. Na tom putu bilo je mnogo ne manjih izazova od onog sudbinskog, koje je ovaj vrsni oficir herojski pobedio (setimo se, sa samo 18 padobranaca Goran Ostojić je držao aerodrom Cerklje omogućivši evakuaciju aviona i opreme, zatim akcije u Bihaću, Puli, na Zemuniku kod Zadra, prvi padobranski skok u bosanskom ratu i tom prilikom zauzimanje Jadra kod Srebrenice, sve to su samo neki primeri onoga što je prošao u svojoj karijeri koja ga je zasigirno izgradila u izuzetnog oficira, poznavaoca vojniočkog poziva, ali i nekoga ko je videvši i druge, mračnije slike života  postao kako poznavaoci svedoče pravi čovek i prijatelj).

Poginuo je jula 1998. godine kod Junika sa puškom u ruci kako i dolikuje starešini njegovog životnog profila. Posthumno je unapređen u potpukovnika (ne znajući da je redovno predviđen za taj čin, koji mu je trebao biti dodeljen na dan jedinice te godine). Nastupanjem tragičnog događaja ostali su bez oca i muža, sin Bogdan i supruga Marina , ali je stroj nebeskih ratnika, heroja odbane naše duge istorije, dobio heroja koji će ga zasigurno predvoditi jednako uspešno i slavno, kao što je za života predvodio elitnu jedinicu zemaljskih ratnika legendarne padobranske brigade…

Sirijski Mi-8 u nevjerovatnoj akciji

U borbama protiv terorista, sirijska armija je počela da upotrebljava i avijaciju. Ovaj video klip prikazuje nejverovatnu akciju jednog vremešnog sirijskog višenamjenskog helikoptera Mi-8, najvjerovatnije uključenog u ofanzivu armije na pobunjeničke kvartove u Alepu.


Pilot je izveo nešto do sada nikad viđeno u borbenim dejstvima bar kada je u pitanju ovaj tip helikoptera…napad sa Mi-8 iz obrušavanja pod uglom od 90 stepeni, poput Ju-87, potpuno nevjerovatna akcija.

Svaka čast pilotu ovog helikoptera.

Obalni Izvidjač na Mogren plaži

Značka mornaričkog pilota Kraljevine Jugoslavije.

Ljubaznošću gopođe Lucije Đurašković dobio sam ovu ekskluzivnu fotografiju IO ( izviđača obalnog) pomorskog vazduhoplovtsva Kraljevine Jugoslavije. Slika je napravljena negdje tridesetih godina prošlog vijeka, između dva rata. Na fotografiji se vide dva IO PVKJ. pilot i kupači na drugoj budvanskoj Mogren plaži .

IO je imao motor liberti od 400 KS , tri clana posade , bio je naoruzan bombama i mitraljezima u prednjoj tureli.

Avioni su izazivali pravu senzaciju i često su sletali ljeti među kupače na ovoj ali i drugim plažama velike Kraljevine Jugoslavije. Pomorska hidro baza se nalazila u Boki pa su izviđački letovi duž obale bili česti na radost mnogih ljubitelja avijacije toga vremena.

Ovdje se vide čak četri IO.

Kuriozitet je da je prva letjelica poslije više od šesdeset godina koja je sletjela na ovu plažu bio moj FIB u avgustu 2001.


Kad srbijanski oficir reklamira krila “Oluje”

Pitao sam se da li uopšte išta da pišem na ovu temu, ali odvratnost koju osjetih kada na forumu PALUBA.INFO srbijanskog oficira Rada iz Požarevca, danas vidjeh topik posvećen hrvatskoj akro grupi koja je ime dobila po hrvatskoj “vojno -redarstvenoj”  operaciji kodno nazvanoj Oluja, prevrnuo mi se stomak.


http://www.paluba.info/smf/index.php?topic=12054.0

Taj topik je tamo već dvije godine ali ga jednostavno nijesam primjetio dok googlajući nešto ne ispade da u moru hrvatskih sajtova koji reklamiraju svoju akro grupu ne vidjeh i PALUBU.INFO. Znao sam da je čovjek male moralne vrednosti ali baš tolike…

I sam  sam bio moderator na forumu paluba.info i otišao sam sa njega davno baš zbog političkog neslaganja sa vlasnikom koji se dekleraiše danas kao Srbin i srbijanski oficir iz Požarevca. Bivši mornarički oficir RM SiCG, karijeru  počeo na PČ-175 Grmeč kao zamjenik, potom  prešao na PČ-178 Kosmaj kao komandant, a karijeru “završio” na PČ-174 Učka.

Do sada ni jedan srpski vojni forum nije dao toliko prostora Hrvatima kao njegov Paluba.info mada topik o akro grupi krila “Oluje” nazvanoj po genocidnoj akciji Hrvata u avgustu 1995. protiv srpske republike “Krajine” , sam po sebi je provokativan i iritirajući za svakog ko se osjeća dijelom naroda protjeranog sa vjekovnih ognjišta u toj zlogalsnoj operaciji Hrvata u gradjanskom ratu na tlu bivše SFRJ.

“Oluja” je bila samo treća u nizu “stavki” ustaškog ideologa Mile Budaka kroz ustašku krilaticu: “Trećinu pobiti, trećinu pokatoličiti, trećinu protjerati”.

Dakle jadna je vojska i država koja u svojim redovima ima takve oficire koji podmukle propagandističke akcije  Hrvata po internetu podržava na svojim sajtovima i daje im medijsku potporu. Naravno da je većina moderatora na tome forumu takođe hrvatske nacionalnosti…a Hrvati složno rade svoj posao sa domaćim podrepnim muvama koji ima daju prostor.

Vrlo vjerovatno je da je oficir srbijanske vojske Rade ili polutan iz miješanog braka ili komunistički odgojen pa zatrovan globalističkim duhom proevropske žute politike DS koja je ojadila Srbiju i dovela je do prosjačkog štapa.

To je čovjek koji pljuje po svojim bivšim kolegama, koji su ostali u RM Crne Gore  pa valjda iz revolta sada veliča Hrvate i njihove akcije protiv srpskog naroda. Jedna moralna nula blago rečeno…da ne kažem nešto jaču riječ koja bi mu svakako odgovarala.

Evo šta on kaže o sebi u predstavljanju članova na pomenutom forumu:

Nijesi ti Rade zaslužio ni čamcem da upravljaš a ne brodom…na tvoju žalost i vojske koju si predstavljao.

I veli Rade…dobar primjer reklamnog novinarstva.

Naravno Rade…pa to hrvatsko reklamno novinarstvo pomažeš i ti dopuštajući Hrvatima da ti zavlače priču o akro gupi koja nosi naziv vojne operacije koju ti kao srbijanski oficir ne bi iz profesionalnih ako ne moralnih i ljudskih razloga (koje očigledno nemaš) trebao da reklamiraš na svojem forumu.

Hrvati su kod tebe samo pronašli meki prelaz i ništa više.

Kroz istoriju je bilo ljudi koji su ukaljali ime i čast srpske uniforme…malo ali ih je bilo,  ako tako nastaviš…do veličanja Albanskih terorističkih bandi na Kosmetu samo je korak…

Rade, predlažem ti da skineš uniformu i počneš da se baviš nečim što bi ti više ležalo…nešto poupt Zoltna Danija koji se sada izvinjava onom NATO pilotu kojeg je oborio a ovaj došao da ubija po SR Jugoslaviji.Vojska je ozbiljna institucija a tvoji postupci dokazuju da ti nije mjesto u njoj, mnogo puta si to dokazao.

I da te podsjetim Rade, tebe i sve Srbe koji će sjutra davati Hrvatima prostora za “promidzbu” akro grupe “Krila Oluje”. Ta hrvatska akro grupa je nastala na “obljetnici”  zločinačke genocidne operacije Oluja u Kininu 2005. Ponijela je ime upravo zloglasne vojne operacije protiv sprskog civilnog stanovništva…a ti koliko ti obraz nalaže toliko ćeš i uraditi i radiš…bolje i ne možeš. Nažalost nijesi jedini…ali si jedini koji nosi uniformu srpsku a u redu si sa srpskim podrepnim muvama koji podilaze srpskim neprijateljima i podržavaju njihovu propagandu na internetu preko nazovi srpskih portala.

Tebe srpske rane ne bole žuti oficiru…