Archive for » August 29th, 2012«

Sirijski vazdušni rat – nemoć režima u Damasku

Građanski rat u Siriji između vladinih snaga predsjednika Bašara El Asada i pobunjenika koji su pod zapadnim mentorstvom po svemu sudeći ide u lošem pravcu za vladajući režim.  Sve češći i jači udarci koje pobunjenici nanose regularnoj sirijskoj vojci su znak da se plamen rata opasno približava predsjedničkoj palati u Damsku. Prije dva dana je oboren helikopter Mi-8 sirijske vojske iznad Damaska za koji vladajući režim odavno tvrdi da je očišćen od terorista iz tzv. Sirijske Slobodne Armije.

Sirijski Mi-8 u plamenu pada nad Damaskom.

U zadnje vrijeme sirijska vojska trpi poraz za porazom na raznim frontovima, od graničnih prelaza pa do sukoba u Damasku i Alepu gdje se ostaci sirijske armije već nekoliko mjeseci bore za kontrolu nad tim najvećim ekonomskim sjedištem Sirije. U Alepu se vojska duboko zaglibila i velike snage koje koriste za borbu protiv urbane gerile .

Veliki djelovi Sirije više od 70% nijesu više pod kontrolom sirijske armije i policije, posebno oblasti prema Iraku i Turskoj, ali i granične oblasti prema Jordanu i Libanu.

Može se primjetiti da građanski rat u Siriji polako ali sigurno prerasta u vjerski rat,  između muslimanske sunitske većine i ostalih manjina koje zajedno ne čine ni polovinu ukupnog broja stanovnika Sirije. Odnosa snaga je nepovoljan za režim u Damasku.

Dešavanja na terenu pokazuju da pobunjenici na raznim frontovima pokušavaju da ionako uzdrmanu i rasutu sirisjku armiju, razvuku i oslabe i tako rascjepakanu unište njenu snagu i nadoknade prednost SA u naoružanju.

Bez obzira na propagandni rat koje vode sve strane u sukobu, može se lako primjetiti na mnogobrojnim video klipovima koji kruže bespućima interneta da sirijske pobunjenike podržava dobar dio običnog naroda koji je često uz njih prilikom napada ili divljačkih egzekucija nad pripadnicima vladinih snaga i njenim simpatizerima.

Najporaznije djeluje u čitavoj priči činjenica da pobunjenici uprkos vazdušnoj premoći vladinih snaga uspjevaju da se kreću velikim prostranstvima Sirije, prebacuju sa fronta na front i pri tome napadaju aerodrome, obaraju letilice ili zarobljavaju čitave konvoje naoružanja.

Najnoviji snimak napada na vazdušnu bazu Taftanaz gdje se vidi nekoliko uništenih Mi-8 ukazuje na to da sirijska armija nema kapaciteta da brani ni ono što je od vitalnog značaja za odbranu i opstanak…svoju avijaciju u bazama.

Potpuni raspad i slom sirijske armije kao i agonija  nesunita pitanje je samo vremena.

Sirijski saveznik Rusija se nadala da će samo podizanjem ruke u savjetu bezbjednosti UN, na lak način doći do pomorske baze na Mediteranu, ali se očigledno prevarila, jer iako mnogohvaljena sirijska armija se u borbi sa teroristima pokazala neuporedivo slabija od armije pukovnika Moamera Gadafija koju je od potpune pobjede nad libijskim pobunjenicam dijelio samo ruski veto koji je izostao.

Rusija je još jednom odigrala pogrešno…ratovi se ne dobijaju sa rukama u dzepovima i preko tuđih leđa. Takođe i čudi loša procjena ruskog vojnog i političkog vrha koji je podcijenio situaciju u Siriji ne učinivši nikakav vojni napor da sem verbalnog i vojno pomogne režim u Damasku.