Archive for » September, 2012 «

Herojska smrt pilota Savića

SLUŽIO je kolegama na čast, porodici na ponos. Pamtićemo ga kao heroja koji je žrtvovao svoj život da bi spasao nedužne.Dan posle pogibije pilota Vojske Srbije majora Gorana Savića, ovako pričaju njegove kolege vojni vazduhoplovci. Tragična smrt majora Savića, koji je u sredu stradao u padu vojnog avion „lasta“ u Novoj Pazovi, duboko je ganula sve avijatičare. Njihova jedina uteha je to što je kopilot, potpukovnik Tomislav Bećagović, koji je iz letelice iskočio sa oko 200 metara visine, preživeo pad i uspešno se oporavlja.


Još kao pitomac postizao je najbolje rezultate, a biti pilot za njega je značilo sve – priča potpukovnik Goran Radosavljević, koji se u ime kolega 50. klase Vojne akademije u četvrtak oprostio od Savića. – „Bog je na nebu, ljudi su na zemlji a piloti su negde između“, često je znao da kaže naš „klasić“, a ta rečenica oslikava svu njegovu ljubav prema letenju.

Herojski i plemeniti podvig pilota Gorana Savića naći će se među delima koja zavređuju najviše priznanje za čovekoljublje „Najplemenitiji podvig godine“, koje dodeljuje naš list. Pilot Savić poginuo je onako kakav je i sam bio – posvećen drugima, i pun brige za ljude oko sebe. Ova misao kolala je njegovim umom i u trenucima kada je nos „laste“ usmerio ka uskoj čistini između dveju kuća. Briga da neko ne pogine koštala ga je sopstvenog života. Delić sekunde koji je potrošio tražeći što sigurnije mesto za pad aviona odvojio ga je od bilo kakave šanse da preživi.

A letački podvig je i cela vojna karijera pokojnog Savića. Kao vrhunski pilot radio na testiranjima različitih tipova aviona.

– Imao je sigurnu pilotsku ruku – kaže pilot Saša Grubač, koji je sa Savićem delio avijatičarsko dobro i zlo.

– Osim toga, bio je retko dobar drugar i kolega. Svoje znanje i iskustvo delio je sa generacijam mladih pilota koje je podučavao letačkom zanatu.


Šta se tačno dogodilo na nebu iznad Nove Pazove, biće poznato nakon detalje istrage svih okolnosti pod kojima se dogodila avionska nesreća. Tim stručnjaka Ministarstva odbrane i Vojske Srbije ispituje koji je deo letelice bio uzrok tragedije za Savića.

– Komisija uveliko prikuplja sve informacije. Najdragocenije je svedočenje kopilota Tomislava Bećagovića. Očekujemo da će posao biti završen što pre – kratko je za „Novosti“ rečeno u Komandi vazduhoplovstva VS.

Prema još nepotvrđenim informacijama, „lasta“ je pala zbog kvara na komandama. Komisija će, međutim, morati da odgovori da li je avion bio ispravan i koji deo letelice je otkazao.

BEZ STANA MAJOR Savić, iako vrhunski pilot koji je radio najrizičniji kletački posao, u Beogradu je živeo kao – podstanar. Tokom 15 godina duge vojne karijere, pokojni pilot nije mogao da obezbedi krov nad glavom za sebe i svoju porodicu. – Savićevu porodicu vojska neće zaboraviti. Obavezujemo se da ćemo im obezbediti stan – preneo je pilotovoj porodici obećanje vrha vojske Savićev klasić Goran Radosavljević

Prve informacije govore da je „lasta“ kojom su upravljali Savić i Bećagović bio nov i ispravan avion. U prilog tome govori i nepunih 40 časova leta, koliko je letelica 54201 provela u vazduhu do trenutka nesreće. U vojnim krugovima se moglo čuti i da je jedan od mogućih uzroka pada iskakanje jednog od klipova motora.

PILOTI ISPRATILI KOLEGU

POSLEDNJI pozdrav u četvrtak su majoru Saviću na komemoraciji održanoj u Domu Vazduhoplovstva uputili njegovi „klasići“, komandant Vojnog vazduhoplovstva Ranko Živak, bivši i sadašnji piloti i mnogobrojni prijatelji. Opraštajući se u ime kolega pilota, prvi čovek Tehničkog opitnog centra pukovnik Slobodan Ilić govorio je o profesionalnoj karijeri Savića i rekao da je on bio nosilac većeg broja priznanja i nagrada, dugogodišnji nastavnik letenja, koji je, pored toga, radio i softvere za simulatore letenja na avionima „utva“ „galeb G-2“ i „supergaleb G-4“.

– Naš Savić uvek je bio odmeren u ponašanju, čovek bez poroka, ali i zahtevan u svemu čega se dotakne – rekao je komadant ViPVO VS general-major Ranko Živak.


Komemoraciji su prisustvovali i ministar odbrane Aleksandar Vučić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković. Pilot Goran Savić biće sahranjen u petak u 15 časova na groblju u Čajetini.

Izvor: http://www.novosti.rs

Slava palom heroju!!!

Category: RAZNO, SPOMEN  8 Comments

Sto godina Srpskog Vojnog Vazduhoplovstva – Aeromiting Batajnica 2012.

Vijek vazduhoplovnih žrtava takođe…

Vijek odvažnih (film o počecima srpskog vojnog vazduhoplovstva)

Jubilej vijeka srpskog  vojnog vazduhoplovstva prošao je nažalost  kao i prethodnog puta bez posvete onima koji su srpsku ratnu zastavu nosili kroz vatru i oganj ratova. Ostaje otužan utisak da oni kojima je ovaj aeromiting i posvećen, vazduhoplovci pali u ratovima od 1912. do danas nijesu ni pomenuti dok su se na srbijanskom nebu baškarili NATO avioni kao gosti aeromitinga uprkos činjenici da su prije samo deceniju sijali smrt po istom ovom batajničkom aerodromu i zemlji Srbiji.

Aeromiting Batajnica 2012


Da ih pomenemo barem mi danas kada se održava aeromiting koji bi trebao biti posvećen njima u čast.

Prvi Srpski pilot Mihailo Petrović poginuo 1913. poslije izvršenog ratnog zadatka u okolini Skadra.

Piloti kraljevine jugoslavije pali u borbama sa fašistima i komunistimaod 1941 do 1945.

Piloti ex JNA i VJ kao i piloti VRS poginuli u borbama sa NATO avijacijom nad rep Srpskom i hrvatskim paravojnim i vojnim frmacijama od 1991 do 1995.

U ratnom vihoru 1999. za komandama svojih lovaca i bombardera pali su komanadant batajničkog 204. Lovačko avijacijsko puka potpukovnik Milenko Pavlović nad rodnim Valjevom, njegov mladji kolega u borbi sa američkim F-15  Zoran Radosavljević oboren je u reonu Loznice i komandant “Tigrova” potpukovnik Života Đurić u napadu na bande OVK na Kosmetu. Bivši komndant RV i PVO SRJ  genera pukovnik  Ljubiša Veličković poslije dva borbena leta poginuo na radarskoj osmatračnici od NATO projektila.

Aeromiting Batajnica 2012...G-4 trobojka

Pilot lovac Iljo Arizanov oboren nad Kosmetom u MiG-u 29 od posledica obaranja umro prije godinu dana u 52 godini života. Milica Rakić dijete poginula u svojem domu od šrapnela NATO bombe na Batajnici. Pored male Milice još nekoliko hiljada civila i voijnika je izgubilo svoje živote od posledica NATO agresije ,a stotine hiljada su postali prognanici iz ex.Yu i Kosmeta.

Na jubilej stogodišnjice srpskog vojnog vazduhoplovstva, na Batajnici dugo očekivani dolazak Rusa ostao je u sjenci briljantnih letova italijanskih pilota na Eurofighteru i transportnom C-27 Spartan italijanske proizvodnje. Rusi dali nisu htjeli ili mogli, ostavili su utisak tek osrednjosti i nedorečenosti i u solo letu na modernizovanom MiG-29M2 i grupnom letenju u akro grupi Striži smanjenog stastava. Ono što dodatno izaziva odbojnost jeste crvena partijska petokraka na avionaima RF Rusije kojoj tu valjda više nije mjesto.

Solo nastup ruskog MiG-29M2

Italijanski transportni C-27 Spartan

Nastup Erofightera

Piloti srbijanskog V i PVO su pokazli odličan program i utreniranost uprkos teškim godinama finansijske i ratne oskudice. Posebno oduševljava nastup na novom školsko trenažnom turbo elisnom avionu  Lasta…srbijanskog izvoznog aduta. Izvanredan let pukovnika Ristića na jurišniku tipa Orao oduševio je srpsku publiku.


Pilot Saša Grubač na Lasti je briljirao.

Nastup srpskog Orla sa potpukovnikom Miodragom Ristićem za komandama

Nadajmo se da će se srpsko i političko vojno rukovodstvo prilikom sledećih sličnih jubileja znati dostojanstveno pokloniti djelima i žrtvi onih srpskih letača koji ugradiše sebe u slobodu srpskog naroda od 1912. do 2012….


Izviždana NATO delegacija na aeromitingu na Batajnici! – (OSVETLALI OBRAZ SRBIJI)

U okviru kampanje „Ne želimo NATO ubice na srpskom nebu”, aktivisti organizacija SNP NAŠI, KANON i Korak Srbije, kao i prisutni građani, izviždali su delegaciju SAD i NATO-a ispred izloženih aviona F16 na Batajnici.

Državljani Srbije su neprekidno uzvikivali parole protiv NATO pakta i SAD, od kojih se najčešće čula FUCK FUCK NATO PAKT, tako da su pripadnici Vojske Srbije morali da smiruju okupljene građane, a vojna obeležja SAD i NATO pakta koja su bila izložena, morala su biti sklonjena jer je par građana počelo da pljuje na njih u znak protesta.


Delegaciji SAD i NATO pakta aktivisti patriotskih organizacija i građani Srbije jasno su kroz ovu akciju stavili do znanja da ubice srpskog naroda, koji su nas besomučno bombarodvali 1999. godine nisu poželjni na srpskom nebu.

Izvor:
http://srbin.info/

Category: RAZNO  19 Comments