Archive for » September 28th, 2012«

Herojska smrt pilota Savića

SLUŽIO je kolegama na čast, porodici na ponos. Pamtićemo ga kao heroja koji je žrtvovao svoj život da bi spasao nedužne.Dan posle pogibije pilota Vojske Srbije majora Gorana Savića, ovako pričaju njegove kolege vojni vazduhoplovci. Tragična smrt majora Savića, koji je u sredu stradao u padu vojnog avion „lasta“ u Novoj Pazovi, duboko je ganula sve avijatičare. Njihova jedina uteha je to što je kopilot, potpukovnik Tomislav Bećagović, koji je iz letelice iskočio sa oko 200 metara visine, preživeo pad i uspešno se oporavlja.


Još kao pitomac postizao je najbolje rezultate, a biti pilot za njega je značilo sve – priča potpukovnik Goran Radosavljević, koji se u ime kolega 50. klase Vojne akademije u četvrtak oprostio od Savića. – „Bog je na nebu, ljudi su na zemlji a piloti su negde između“, često je znao da kaže naš „klasić“, a ta rečenica oslikava svu njegovu ljubav prema letenju.

Herojski i plemeniti podvig pilota Gorana Savića naći će se među delima koja zavređuju najviše priznanje za čovekoljublje „Najplemenitiji podvig godine“, koje dodeljuje naš list. Pilot Savić poginuo je onako kakav je i sam bio – posvećen drugima, i pun brige za ljude oko sebe. Ova misao kolala je njegovim umom i u trenucima kada je nos „laste“ usmerio ka uskoj čistini između dveju kuća. Briga da neko ne pogine koštala ga je sopstvenog života. Delić sekunde koji je potrošio tražeći što sigurnije mesto za pad aviona odvojio ga je od bilo kakave šanse da preživi.

A letački podvig je i cela vojna karijera pokojnog Savića. Kao vrhunski pilot radio na testiranjima različitih tipova aviona.

– Imao je sigurnu pilotsku ruku – kaže pilot Saša Grubač, koji je sa Savićem delio avijatičarsko dobro i zlo.

– Osim toga, bio je retko dobar drugar i kolega. Svoje znanje i iskustvo delio je sa generacijam mladih pilota koje je podučavao letačkom zanatu.


Šta se tačno dogodilo na nebu iznad Nove Pazove, biće poznato nakon detalje istrage svih okolnosti pod kojima se dogodila avionska nesreća. Tim stručnjaka Ministarstva odbrane i Vojske Srbije ispituje koji je deo letelice bio uzrok tragedije za Savića.

– Komisija uveliko prikuplja sve informacije. Najdragocenije je svedočenje kopilota Tomislava Bećagovića. Očekujemo da će posao biti završen što pre – kratko je za „Novosti“ rečeno u Komandi vazduhoplovstva VS.

Prema još nepotvrđenim informacijama, „lasta“ je pala zbog kvara na komandama. Komisija će, međutim, morati da odgovori da li je avion bio ispravan i koji deo letelice je otkazao.

BEZ STANA MAJOR Savić, iako vrhunski pilot koji je radio najrizičniji kletački posao, u Beogradu je živeo kao – podstanar. Tokom 15 godina duge vojne karijere, pokojni pilot nije mogao da obezbedi krov nad glavom za sebe i svoju porodicu. – Savićevu porodicu vojska neće zaboraviti. Obavezujemo se da ćemo im obezbediti stan – preneo je pilotovoj porodici obećanje vrha vojske Savićev klasić Goran Radosavljević

Prve informacije govore da je „lasta“ kojom su upravljali Savić i Bećagović bio nov i ispravan avion. U prilog tome govori i nepunih 40 časova leta, koliko je letelica 54201 provela u vazduhu do trenutka nesreće. U vojnim krugovima se moglo čuti i da je jedan od mogućih uzroka pada iskakanje jednog od klipova motora.

PILOTI ISPRATILI KOLEGU

POSLEDNJI pozdrav u četvrtak su majoru Saviću na komemoraciji održanoj u Domu Vazduhoplovstva uputili njegovi „klasići“, komandant Vojnog vazduhoplovstva Ranko Živak, bivši i sadašnji piloti i mnogobrojni prijatelji. Opraštajući se u ime kolega pilota, prvi čovek Tehničkog opitnog centra pukovnik Slobodan Ilić govorio je o profesionalnoj karijeri Savića i rekao da je on bio nosilac većeg broja priznanja i nagrada, dugogodišnji nastavnik letenja, koji je, pored toga, radio i softvere za simulatore letenja na avionima „utva“ „galeb G-2“ i „supergaleb G-4“.

– Naš Savić uvek je bio odmeren u ponašanju, čovek bez poroka, ali i zahtevan u svemu čega se dotakne – rekao je komadant ViPVO VS general-major Ranko Živak.


Komemoraciji su prisustvovali i ministar odbrane Aleksandar Vučić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković. Pilot Goran Savić biće sahranjen u petak u 15 časova na groblju u Čajetini.

Izvor: http://www.novosti.rs

Slava palom heroju!!!

Category: RAZNO, SPOMEN  8 Comments