Archive for » January, 2013 «

Izrael bombardovao ciljeve u Siriji

Sinoc je izraelska avijacija oko 20 časova napala iz vazduha neke ciljeve u Siriji uz granicu sa Libanom i centar za vojna istraživanja u blizini Damska. Napad je bio koordinisan sa napadom pobunjenika na sirijske jedinice.

Komanda sirijske armije je izjavila da je izraelska ratna avijacija bombardovala centar za vojna istraživanja u blizini Damaska, i da su nešto ranije istu lokaciju napadali pobunjenici. Sirijska komanda je takođe demantovala informacije nekih medija da je cilj ratnog vazduhoplovstva Izraela bila transportna kolona upućena u Liban.

Vlasti Izraela zasad ne komentarišu informaciju o vazdušnom napadu.

Vojske Sirije, Libana i Jordana su podigle nivo borbene gotovosti, piše libanski list Ad Dijar.

Sirija je koncentrisala vojne jedinice nedaleko od okupirane Golanske visoravni, a libanska armija je poslala dodatne jedinice na jug zemlje.

Jordan je sa svoje strane rasporedio vojsku na obali reke Jordan, pored granice sa Izraelom. Vojna rukovodstva Sirije, Libana i Jordana su donela takvu odluku nakon jučerašnjeg izraelskog bombardovanja terotorije Sirije.

Moskva proverava informaciju o izraelskom bombardovanju Sirije. Ako je to istina, radi se o grubom kršenju Povelje UN, izjavljuje MIP Ruske Federacije.


„Moskva je sa velikom zabrinutošću primila informaciju da je ratno vazduhoplovstvo Izraela bombardovalo objekte u Siriji, u blizini Damaska. Ukoliko se ta informacija potvrdi, suočićemo se sa neprovociranim napadom na suverenu državu, što je grubo kršenje Povelje Ujedinjenih nacija i nedozvoljen čin, bez obzira na motive koje je mogla da ima izraelska strana. Preduzimamo hitne mere da rasvetlimo sve detalje događaja“, – stoji u izjavi objavljenoj na veb sajtu ministarstva.

Teroristi napustili Taftanaz

Neke novinske i televizijske kuće su javile, oslajajući se na Al Jaziru koja je bliska pobunjenicima u Siriji da su terorsiti napustili zauzetu helikoptersku bazu Taftanaz, pošto su postigli svoj cilj. Baza je uništena i opljačkana, ljudstvo pobijeno i zarobljeno, dok su se tororisti dodatno naoružali iz zaplijenjenih magacina.

Veliki vojnički poraz Sirijske armije kod Taftanaza ne obećava ni na drugim frontovima. Pokazalo se da ni sirijsko RV nema toliku snagi koju su mu izgleda potpuno neopravdano pripisivali neki.

Videlo se da pod potpuno vedrim nebom teroristi napredju prema bazi neometani od RV,  kojemu bi na tako velikom brisanom prostoru eliminisanje terorista bilo skoro pa kao na poligonu.

Pored gubitka mnogo ljudi u Taftanazu je stradao i jedan od dva operativno ispravna i do sada korištena u borbama Mi-24 Hind leteći tenk, čiji će se nedostatak jako osjetiti u borbama oko Alepa i Idliba.


Katastrofa Taftanaza

Velika helikopterska baza Taftanaz je pala u ruke pobunjenika koje su većinom činili teroristi iz islamističke organizacije Al Nusra, islamističkog fronta kojeg su i Amerikanci stavili na spisak terorističkih organizacija.

Zarobljenici iz Taftanaza


Strateški važna baza koja je pružala vazdušnu podršku jedinicama u Alepu i Idlibu sada je van upotrebe, mnogo vojnika je zarobljeno i ubijeno. U bazi je pored većine nesipravnih helikoptera zarobljeno i nekoliko po svemu sudeći ispravnih ili oštećenih u zadnjim borbama i tako onesposobljenih za evakucaiju dijela ljudstva.

Ubijeni piloti u Taftanazu


Ubijena posada Mi-8

Pobunjenici su došli do bogatog plijena u naoružanju, ali još važnije uništili su poslednji most snabdijevanja jedinicama u zonama koje u okruženju drže teroristi, kao što su Idlib i Alepo gdje se vode teške borbe za kontrolu sjevera zemlje .

Zarobljeni Mi-24 Hind SyAAF u Taftanazu

Pretpostavka je da je napad koji je dobro sinhronizovan sa dejstvima vojske u drugim djelovima Sirije i naprezanjima avijacije do krajjih granica, oko uništavanja pobunjeničkih uporišta u Damasku urodio plodom, tj padom ključne vazduholovne baze Taftanaz.


Opsada Taftanaza je počela još u novembru raketnim udarima sa veće distance po aerodromu i vojska je tada izmjestila veći dio ispravnih letilica ali je određeni broj ostao radi sanabdijevanja i moguće evakuacije baze.

Iznenadnim jakim i dobro sihronizovanim napadom koji je počeo prije nekoliko dana a okončao se jučerašnjim padom baze i katastrofalnim porazom vojske,  iznenađeni su većinom oni koji su mislili da sa nekoliko uzastopnih vojnih pobjeda u drugim djelovima zemlje, sirijska vojska ima snage da odbrani i Taftanaz. Pokazalo se da vojska nije bila sposobna  da sačuva ovu po svemu sudeći ključnu bazu za opstanak jedinica oko Idliba i Alepa koje su veći dio materijalno-tehničkih sredtsva dobijali upravo vazdušnim putem preko Taftanaza.

Zarobljeni Mi-8 u Taftanazu

NRZ u lanseru zarobljenog Mi-8

Avijacija je pokušala da napade na svoju bazu odbije jurišno – bombarderskim napadima vazduhoplova iz drugih baza, ali je zbog loših vremenskih uslova, niske oblačnosti i loše vidljivosti bila onemogućena u tome nekoliko dana, što su iskoristili teroristi da probiju ogradu  i ukline se unutar baze u već iskopane armijske rovove.

Mi-8 u Taftanazu sa oštećenjem na oplati od granate.

Zarobljeni Mi-8 i NRZ pored njega

Odluka za evakuaciju je došla prekasno, jer su u dometu pobunjeničkih topova, već bili heliodromi unutar baze. Mnogi helikopteri su oštećeni i tako onemogućeni da uzlete.

Opservatorija za ljudska prava iz Londona prenosi podatak da se većina od 60 letilica uspjela probiti iz obruča a da je dvadesetak nesipravnih letilica ostalo i tu bilo zarobljeno prilkom ulaska terorista u bazu. Na snimcima koji prikazuju bazu u toku nekoliko zadnjih dana napada, prikazuju skoro isti broj letilica koje su i zatečene po zauzimanju baze, što će reći da je  većina ispravnih helikoptera napustila bazu blagovremeno a ne u toku zadnje noći napada.

Terorista u Taftanazu

Pokušaj evakuacije ostataka posade baze je počeo poslije ponoći 10 na 11 januar 2012. pod uraganskom vatrom pobunjeničkih topova 30 mm, tenkova i haubica. Nadali su se da će pod plaštom noći uspjeti da budu manje uočljivi ali je buka helikopterkih elisa demaskirala evakuaciju pa su neki helikopteri napušteni a do nekih se zbog vatre nije moglo prići.

Jedan helikopter se nedugo poslije polijetanja srušio na nos pogođen vatrom sa zemlje,  Mi-24 Hind koji je trebao da štiti povlačenje je pogođen u rotor elise prilikom polijetanja oštetivši i motor tako da je ostao na zemlji sa tovarom bombi na podvesnim tačkama i topovima. Takođe jedan Mi-8 koji je trebao da služi za evakuaciju bio je pod sažnom vatrom i nije mu se moglo prići, tako da je zarobljen sa punim lanserom NRZ (nevodećih raketnih zrna).

Vojnici, pitomci i piloti su pobijeni ili zarobljeni po upadu islmističkih bandi unutar helikopterske baze Taftanaz. Postoje jezivi snimci pobijenih vojnika i pilota kao i zarobljenih.

Nevjerovatna je činjenica da sirijska vojna komanda nije uradila više za svoje ljude koji su tako dugo odolijevali napadima neprjatelja. Idlib u kojem se nalaze jake vojne snage nalazi se na samo  15 km od baze.

Pobijeni vojnici u Taftanazu

Ovaj veliki vojni poraz i sudbina vojnika i pilota baciće veliku ljagu i na sirijsku armiju ali će mnogi u vojsci postaviti logično pitanje da li će i oni biti ovako žrtvovani kao hrabra posada helikopterske baze Taftanaz, kada se jednom nađu u sličnoj situaciji.

Jednostavno predugo se čekalo sa evakuacijom baze koja nije sama mogla da se brani…


Helikopterska baza Taftanaz je pala u ruke dzihadista

Višemjesečna ospada sirijske helikopterkse baze Taftanaz u blizini Idliba,  se juče okončala padom iste u ruke dzihadista iz terorističkog pokreta Al Nusra. Zadnjih dana su borbe intezivirane i korak po korak pobunjenici su prilazili bazi uz obostrane gubitke.


Pomoć iz vazduha koja je u prethodnim napadima bila od presudnog značaja izostala je kako treba ovoga puta zbog niske oblačnosti i loše vidljivosti pa su pobunjenici to iskoristili da se pomoću tenkova i artiljerije ubace u opkoljenu bazu.

Zarobljene letilice i tehnika u Taftanazu.

Ubijeni piloti i osoblje baze.

Posada baze je špekuliše se evakusisana u toku noći, ali po snimcima sa terana ne zgleda baš da su svi evakisani. Ima zarobljenh ali i ubijenih u pilotskim kombinezonima.

Ono što pada u oči jeste veliki broj na izgled ispravnih helikoptera koji su zarobljeni, neki od njih su oštećeni tokom zauzimnaja baze ali neki djeluju netaknuti. Šta je od toga ispravno vidjeće se kasnije.


Čudi činjenica da Sirijska Armija nije uništila iz vazduha bazu i naoružanje u njoj kada su prešli u ruke terorista. Ovo je može se slobodno reći prvi veći vojni uspjeh islamističkih ekstremista koji već skoro dvije godine vode oružanu pobunu protiva režima u Damsku.

Sirijska 21-ca spremna za let…

U rubrici AERO ART…evo jedne rijetke sirijske 21-ce spremne za let.

SyAAF DESERT EAGLE