Archive for » January 11th, 2013«

Helikopterska baza Taftanaz je pala u ruke dzihadista

Višemjesečna ospada sirijske helikopterkse baze Taftanaz u blizini Idliba,  se juče okončala padom iste u ruke dzihadista iz terorističkog pokreta Al Nusra. Zadnjih dana su borbe intezivirane i korak po korak pobunjenici su prilazili bazi uz obostrane gubitke.


Pomoć iz vazduha koja je u prethodnim napadima bila od presudnog značaja izostala je kako treba ovoga puta zbog niske oblačnosti i loše vidljivosti pa su pobunjenici to iskoristili da se pomoću tenkova i artiljerije ubace u opkoljenu bazu.

Zarobljene letilice i tehnika u Taftanazu.

Ubijeni piloti i osoblje baze.

Posada baze je špekuliše se evakusisana u toku noći, ali po snimcima sa terana ne zgleda baš da su svi evakisani. Ima zarobljenh ali i ubijenih u pilotskim kombinezonima.

Ono što pada u oči jeste veliki broj na izgled ispravnih helikoptera koji su zarobljeni, neki od njih su oštećeni tokom zauzimnaja baze ali neki djeluju netaknuti. Šta je od toga ispravno vidjeće se kasnije.


Čudi činjenica da Sirijska Armija nije uništila iz vazduha bazu i naoružanje u njoj kada su prešli u ruke terorista. Ovo je može se slobodno reći prvi veći vojni uspjeh islamističkih ekstremista koji već skoro dvije godine vode oružanu pobunu protiva režima u Damsku.