Archive for » January 31st, 2013«

Izrael bombardovao ciljeve u Siriji

Sinoc je izraelska avijacija oko 20 časova napala iz vazduha neke ciljeve u Siriji uz granicu sa Libanom i centar za vojna istraživanja u blizini Damska. Napad je bio koordinisan sa napadom pobunjenika na sirijske jedinice.

Komanda sirijske armije je izjavila da je izraelska ratna avijacija bombardovala centar za vojna istraživanja u blizini Damaska, i da su nešto ranije istu lokaciju napadali pobunjenici. Sirijska komanda je takođe demantovala informacije nekih medija da je cilj ratnog vazduhoplovstva Izraela bila transportna kolona upućena u Liban.

Vlasti Izraela zasad ne komentarišu informaciju o vazdušnom napadu.

Vojske Sirije, Libana i Jordana su podigle nivo borbene gotovosti, piše libanski list Ad Dijar.

Sirija je koncentrisala vojne jedinice nedaleko od okupirane Golanske visoravni, a libanska armija je poslala dodatne jedinice na jug zemlje.

Jordan je sa svoje strane rasporedio vojsku na obali reke Jordan, pored granice sa Izraelom. Vojna rukovodstva Sirije, Libana i Jordana su donela takvu odluku nakon jučerašnjeg izraelskog bombardovanja terotorije Sirije.

Moskva proverava informaciju o izraelskom bombardovanju Sirije. Ako je to istina, radi se o grubom kršenju Povelje UN, izjavljuje MIP Ruske Federacije.


„Moskva je sa velikom zabrinutošću primila informaciju da je ratno vazduhoplovstvo Izraela bombardovalo objekte u Siriji, u blizini Damaska. Ukoliko se ta informacija potvrdi, suočićemo se sa neprovociranim napadom na suverenu državu, što je grubo kršenje Povelje Ujedinjenih nacija i nedozvoljen čin, bez obzira na motive koje je mogla da ima izraelska strana. Preduzimamo hitne mere da rasvetlimo sve detalje događaja“, – stoji u izjavi objavljenoj na veb sajtu ministarstva.