Archive for » February, 2013 «

Makete aviona

Makete aviona iz kolekcije Borbeni avioni i još poneki kojeg sam ja uradio propušteni kroz moju prizmu.

Pobunjenici u Siriji zauzeli Al-jarrah vojni aerodrom

Pobunjenici u Siriji su zauzeli  Al-jarrah vojni aerodrom na kome su bazirali školsko-borbeni avioni L-39 Albatros, korišteni u operacijama u Alepu.


Pored mnogo zastarelih i neispravnih aviona MiG-15 , MiG-17, L-29 Delfin pobunjenicima je pošlo za rukom da u kaponirima zauzetog aerodroma zarobe čitavu eskadrilu Albatrosa u dosta dobrom stanju, čak bi se moglo zaključiti da su neki nedavno dejstvovali jer su imali okačene bombe na podvesnim tačkama ispod krila.


Gubitak ovog aerodroma je veliki udarac za režimske snage na sjeveru zemlje. Pored Taftanaza ovo je bio jedan od glavnih aerodorma koji je služio za podršku pješadijskim snagama u Alepu.Mitropolit Amfilohije : Slobodan je zapisao sebe neizbrisivim slovima u knjigu vječnoga života.

Na sahrani Borislavu Miloševiću, bivšem ambasadoru Jugoslavije u Rusiji i bratu pokojnog vrhovnog komandanta Savezne Republike jugoslavije Slobodana Miloševića, mitropolit je progovorio iz srca ono što je većina znala i osjećala da je Slobodan Milošević heroj ravan kosovskom Lazaru a ono za šta se borio do poslednjeg daha vrijedno svake žrtve.


Opijelo Borislavu Miloševiću održao je mitropolit crnogorsko- primorski Amfilohije koji je rekao da se će se Borislava sjećati kao „časnog, vrlog i čestitog čovjeka, Crnogorca, Srbina i Sveslovena“.

Borislav Milošević                                                          Slobodan Milošević


Borislava danas ispraćamo, a Slobodan je zapisao sebe neizbrisivim slovima u knjigu vječnoga života. Slobodan je na Vidovdan poslan na haško besuđe, a njegov je život i djelo u duhu velikomučenika kosovskog Lazara. Vidovdansko i Lazarevsko žitije je žitije i kraj žitija Slobodana Miloševića, a Borislav je hodio istim tim časnim putem“, kazao je Amfilohije.

“Moram da se ispovijedim pred vama. Slobodan me pozvao da budem njegov svjedok u Hagu. Izvinio sam se jer nijesam mogao, iako mi je srce govorilo da treba da to ispoštujem. Svjedočim danas da sam trebao i morao da kažem u Hagu da oni koji su trebali da budu suđeni, i koji će biti suđeni pred Božijim sudom i sudom istorije i pravde, oni su Miloševiću sudili a sebi presudili. A on, zajedno sa svojim bratom Borislavom, osvjetlao je obraz časnoga bratstva Miloševića i zapisao ovo mjesto u zlatnu knjiga sveslovensku i svečovječansku”, rekao je Amfilohije.


“Njih dvojica su ostali vjerni svom narodu do poslednjeg izdisaja, vjerni Kosovu. Slobodan će ostati zapisan zlatnim slovima u istoriji Crne Gore i Srbije i srpskog naroda kao čovjek koji je do poslednjeg izdisaja sebe žrtvovao”, kazao je mitropolit Amfilohije.

Grob Slobodana Miloševića u Požarevcu

Od Borislava se oprostio i biviši šef diplomatije SRJ Živadin Jovanović koji je rekao da se Borislav nije “povijao na vjetrove i oluje, već je uvijek bio čvrst i postojan kao vrhovi u njegovoj rodnoj Crnoj Gori“.

„Nije imao većeg bola od neobjašnjive smrti njegovog brata Slobodana. Borio se za poštovanje dostajanstva svog brata. Međutim, noć je bila iznad časti, poštenja i morala”, rekao je Jovanović.

U ime kluba generala i admirala Srbije od Borislava Miloševića se oprostio Luka Kastratović, dok je ruski general Leonid Ivašov kazao je da je Borislav bio veliki prjatelj Rusije.

“Za nas vojnike on je bio slovenski borac, a diplomatijom se borio za slovensko jedinstvo. On je govorio da se Crnogorci i Srbi ne mogu očuvati bez saradnje sa Rusijom. Borio se protiv NATO fašizma, nepravde u svijetu, a vijenac ministra odbrane Rusije je zahvalnost za njegovu borbu i služenje otadžbini. Slobodan i Borislav su bili borci za slovensko jedinstvo“, rekao je Ivašov.

Iako toliko godina poslije smrti ratnog komandanta Savezne Republike Jugoslavije, istina je rečena na grobu Borislava Miloševića, čovjeka koji se toliko borio da istina o njegovom bratu bude konačno objelodanjena. U srcima patriota ta istina se znala oduvijek. Pravi ratnici su ponosni na Vojsku Jugoslavije i njenog predsjednika Slobodana Miloševića.

Slobodan Milošević je stradao zbog  Srbije i Kosmeta, zbog svih srpskih zemalja…pogubljen u haškom kazamatu uvrstio je sebe u red onih koji padoše u borbi za slobodu od Kosova do Kosova.


Ovo je u stvari bilo opelo dvojici heroja, braći Slobodanu i Borislavu koji su čitav svoj život posvetili odbrani srpskog naroda i slovenskoj slozi.

Slobodane, Slobodane da te nije bilo,

Srpsko bi se, Srpsko bi se ime ugasilo !!!


B.M.

Представљен ирански “освајач” – Нови борбени авион “гхахер 313”

Представљен ирански “освајач”

Нови борбени авион “гхахер 313”, односно освајач, представљен у Ирану поводом 34. годишњице исламске револуције.

Ирански председник Махмуд Ахмадинежад је, поводом 34. годишњице исламске револуције, представио нови ирански борбени авион.

Ghaher 313.jpg

Авион футуристичких линија “Гхахер 313” (освајач) конструисали су ирански инжењери и један је од “технолошки најразвијенијих авиона у свету”, истакао је Ахмадинежад, јавили су ирански медији.

Председник је додао да су пилоти имали “хиљаде сати лета” у авиону и да су “задовољни његовим перформансама”.

На телевизији су приказани снимци нове летелице у хангару, а министар одбране Ирана Ахмад Вахиди рекао је да је предност новог авиона што се тешко детектује на радару.

Борбени авион једносед, који може да слети на кратку писту, може да “одговори на све захтеве иранске авијације у ваздушном сукобу”.

Ghaher.jpg

Техеран је више пута до сада објавио да је успео да развије војну технологију, али те тврдње нису могле да буду потврђене из независних извора.

Izvor: RTS