Archive for » November 1st, 2013«

Izraelska ratna avijacija bombardovala ciljeve u Siriji

U noći između srijede i četvrtka, opozicioni aktivisti u Siriji su saopštili da su se čule jake detonacije iz pravca PVO baze Sirijske Arapske Armije u blizini grada Dzebela na mediteranskoj obali u  sirijskoj provinciji Latakia. Ubrzo zatim stigle su potvrde iz mnogih izvora da se napad zaista desio.

To su potvrdili neki grcki, turski i na kraju i americki izviri sa CNN na celu. Takodje je vijest o izraelskom napadu  potvdila i Bijela kuća gdje se pominje da su izraelski avini izvrsili napad na viskosofsiticirana raketna oruzja koja bi mogla pasti u ruke libanskom Hezbolahu za operacje duz izraelske granice.Sirijska obavještajna služba je navodno negirala da se napad uopšte desio a zvanični Izarael niti demantuje niti potvrđuje ovu vijest.

U oblasti Latakia predpostavlja se da se nalaze jake PVO baze SAA ali ovo je već drugi napad koji izvode izarelski avioni preventivno djelujući protiv cilejava koji bi mogli ugroziti bezbjednost države Izrael. Sirijska ratna avijacija i PVO sistemi izgleda nijesu mogli zaustaviti opasnog komsiju.