Archive for » April, 2014 «

Ukrajinski avioni napali proruske snage u gradu Kramatorsk

Danas u popodnevnim casovima, ukrajinska avijacija napala je sa nekoliko aviona proruske snage koje su drzale aerodrom u istocnom dijelu Ukrajine. Primijeceni su avionini Su-27, Su-25, i MiG-29. Agencija Itar tas je javila da ima mrtvih i ranjenih medju ruskim snagama koje brane grad od profasiticke vlasti iz Kijeva. Takodje je ista agencija javila  da je jedan avion koji je napadao ruske snage oboren.

Ofanziva ukrajinske vojske na sopstveni narod koji zivi u istocnim djelovima Ukrajine je u toku. Mnogi izvori javljaju da tenkovi i oklopna vozila ukrajinske vojske prodiru u Slavjansk i da su u toku ulicne borbe. Jos jedan rat pod NATO dirigentskom palicom je na pomolu.

Dan sećanja: Danas 73 godine od bombardovanja Beograda

Tanjug | 06. 04. 2014.

Polaganjem venaca na spomen obeležje u Aleji žrtava bombardovanja 1941. na Novom groblju predstavnici Privremenog organa Beograda, Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, kao i udruženja građana odali su počast stradalima u nacističkom bombardovanju Beograda 1941.

Na današnji dan je bombardovan Beograd

Predsednik Privremenog organa Beograda Siniša Mali, koji je venac položio u ime Grada, podsetio je na veliki broj stradalih i štetu koju je prestonica Srbije pretrpela u bombardovanju, istakavši da je obaveza očuvanje sećanja na te žrtve i izrazio nadu da se to više neće ponoviti u istoriji Beograda.
Prema njegovim rečima 6. april 1941, kada je bombardovan Beograd, bio je jedan od “najdužih” dana u istoriji glavnog grada.

– Ne samo što je porušen veliki broj zgrada, kada smo izgubili Narodnu biblioteku sa više od 300.000 knjiga, već je i veliki broj Beograđana izgubio život. Tada je Beograd imao oko 370.000 stanovnika, od kojih je, prema zvaničnim podacima, poginulo 2.274 Beograđana, dok nezvanični govore da ih je bilo oko 4.000 – podsetio je Mali.

Venci u Karađorđevom parku

Polaganjem venaca na spomen obeležje u Karađorđevom parku predstavnici Privremenog organa Beograda i Udruženja građana “Šesti april” odali su počast stradalima u nacističkom bombardovanju Beograda 1941.godine.
U ime Grada venac je položio sekretar Privremenog organa Goran Vesić koji je ujedno i najavio izgradnju jedinstvenog spomenika u čast svim Beograđanima koji su stradali u nacističkom i savezničkom bombardovanju 1941. i 1944.godine.
Prema njegovim rečima, danas se obeležava stradanje više hiljada Beograđana koji su poginuli samo zato što su se usudili da se suprotstave nacistima i pokažu stav na tadašnja dešavanja u svetu.

– Bombardovanje 6. aprila 1941. i 1944. uvek treba da nas podseća na nevine žrtve koje su poginule u gradu koji je bio proglašen otvorenim i koji se nije branio, a koji je kažnjen samo zato što se nismo uklapali u njihovu podelu sveta – rekao je Vesić.
On je dodao da su predstavnici Privremenog organa razgovarali sa Udruženjem građana “Ssesti april” o izgradnji jedinstvenog spomenika kojim će biti odata počast stradalima u nacističkom i savezničkom bombardovanju.
– Kao odgovorni ljudi moramo da se sećamo svoje istorije i nevino poginulih kako u budućnosti ne bismo ponavljali greške iz prošlosti – zaključio je on.

Niz komemorativnih svečanosti u toku dana

U Beogradu je danas, na Dan sećanja na početak Drugog svetskog rata u Jugoslaviji, organizovan niz komemorativnih svečanosti posvećenih odavanju počasti nevino stradalim građanima i pripadnicima oružanih snaga Kraljevine Jugoslavije, koji su se suprotstavili daleko nadmoćnijem neprijatelju.

Komemorativni skupovi, koje organizuje Ministarstvo rada, biće održani povodom obeležavanja 73. godišnjice početka Drugog svetskog rata i bombardovanja gradova u Srbiji, a u saradnji sa Ministarstvom odbrane, Gradom Beogradom i Narodnom bibliotekom Srbije.

Centralna komemorativna svečanost biće održana u podne, kod spomenika stradalim pilotima u Aprilskom ratu koji se nalazi na Zemunskom keju.

Komemorativnu svečanost će uz pune državne i vojne počasti predvoditi načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković koji će u ime Vlade Srbije, položiti lovorov venac kraj Spomenika stradalim pilotima. Vence će položiti i predstavnici Grada Beograda i nevladinih organizacija.

Danas će biti organizovano i polaganje cveća i venaca kod palate “Beograd”, odnosno kod fontane “Vrelo života”, koja simbolizuje stradanje u glavnom gradu tokom Drugog svetskog rata, ali i pobedu života.

Nakon toga je predviđeno polaganje venaca kod granitnog krsta u porti Vaznesenjske crkve, u kojoj se nalazilo sklonište u kome je tokom šestoaprilskog bombardovanja stradalo više stotina građana Beograda.

Kako je ranije najavljeno iz Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, vence će u porti crkve položiti predstavnici Grada Beograda, preživeli i potomci stradalih.

Naime, deo građana, od više hiljada njih koji su stradali tokom šestoaprilskog bombardovanja, sahranjen je u aleji na Novom groblju, a tu će vence položiti predstavnici Vlade Srbije, Grada Beograda, preživeli i potomci stradalih.

Category: ISTORIJA  19 Comments

Sirijski MiG-29 u akciji

U martu 2014. Sirijsko arapsko ratno vazuhoplovstvo je počelo intezivnije da koristi svoje najmodernije lovačke avione MiG-29 za operacije protiv pobunjenika.

Manevarske sposobnosti poznatog ruskog lovca MiG-29, iskorištene su za jurišno-bombarderske operacije u planinskoj oblasti Kalamuna gdje se već duže vrijeme vode teške kopnene bitke između sirijske armije i islamskih terorista koji upadaju u Siriju preko Libana.

Dana 24.marta snimljena je ova tako reći snajperska akcija sirijskog MiG-29, gdje sa svojim topom 30 mm  pogađa pobunjeničkog snimatelja. U ovoj akciji MiG-29 štiti 559. tenkovsku brigadu od napada pobunjenika.