Archive for » April 6th, 2014«

Dan sećanja: Danas 73 godine od bombardovanja Beograda

Tanjug | 06. 04. 2014.

Polaganjem venaca na spomen obeležje u Aleji žrtava bombardovanja 1941. na Novom groblju predstavnici Privremenog organa Beograda, Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, kao i udruženja građana odali su počast stradalima u nacističkom bombardovanju Beograda 1941.

Na današnji dan je bombardovan Beograd

Predsednik Privremenog organa Beograda Siniša Mali, koji je venac položio u ime Grada, podsetio je na veliki broj stradalih i štetu koju je prestonica Srbije pretrpela u bombardovanju, istakavši da je obaveza očuvanje sećanja na te žrtve i izrazio nadu da se to više neće ponoviti u istoriji Beograda.
Prema njegovim rečima 6. april 1941, kada je bombardovan Beograd, bio je jedan od “najdužih” dana u istoriji glavnog grada.

– Ne samo što je porušen veliki broj zgrada, kada smo izgubili Narodnu biblioteku sa više od 300.000 knjiga, već je i veliki broj Beograđana izgubio život. Tada je Beograd imao oko 370.000 stanovnika, od kojih je, prema zvaničnim podacima, poginulo 2.274 Beograđana, dok nezvanični govore da ih je bilo oko 4.000 – podsetio je Mali.

Venci u Karađorđevom parku

Polaganjem venaca na spomen obeležje u Karađorđevom parku predstavnici Privremenog organa Beograda i Udruženja građana “Šesti april” odali su počast stradalima u nacističkom bombardovanju Beograda 1941.godine.
U ime Grada venac je položio sekretar Privremenog organa Goran Vesić koji je ujedno i najavio izgradnju jedinstvenog spomenika u čast svim Beograđanima koji su stradali u nacističkom i savezničkom bombardovanju 1941. i 1944.godine.
Prema njegovim rečima, danas se obeležava stradanje više hiljada Beograđana koji su poginuli samo zato što su se usudili da se suprotstave nacistima i pokažu stav na tadašnja dešavanja u svetu.

– Bombardovanje 6. aprila 1941. i 1944. uvek treba da nas podseća na nevine žrtve koje su poginule u gradu koji je bio proglašen otvorenim i koji se nije branio, a koji je kažnjen samo zato što se nismo uklapali u njihovu podelu sveta – rekao je Vesić.
On je dodao da su predstavnici Privremenog organa razgovarali sa Udruženjem građana “Ssesti april” o izgradnji jedinstvenog spomenika kojim će biti odata počast stradalima u nacističkom i savezničkom bombardovanju.
– Kao odgovorni ljudi moramo da se sećamo svoje istorije i nevino poginulih kako u budućnosti ne bismo ponavljali greške iz prošlosti – zaključio je on.

Niz komemorativnih svečanosti u toku dana

U Beogradu je danas, na Dan sećanja na početak Drugog svetskog rata u Jugoslaviji, organizovan niz komemorativnih svečanosti posvećenih odavanju počasti nevino stradalim građanima i pripadnicima oružanih snaga Kraljevine Jugoslavije, koji su se suprotstavili daleko nadmoćnijem neprijatelju.

Komemorativni skupovi, koje organizuje Ministarstvo rada, biće održani povodom obeležavanja 73. godišnjice početka Drugog svetskog rata i bombardovanja gradova u Srbiji, a u saradnji sa Ministarstvom odbrane, Gradom Beogradom i Narodnom bibliotekom Srbije.

Centralna komemorativna svečanost biće održana u podne, kod spomenika stradalim pilotima u Aprilskom ratu koji se nalazi na Zemunskom keju.

Komemorativnu svečanost će uz pune državne i vojne počasti predvoditi načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković koji će u ime Vlade Srbije, položiti lovorov venac kraj Spomenika stradalim pilotima. Vence će položiti i predstavnici Grada Beograda i nevladinih organizacija.

Danas će biti organizovano i polaganje cveća i venaca kod palate “Beograd”, odnosno kod fontane “Vrelo života”, koja simbolizuje stradanje u glavnom gradu tokom Drugog svetskog rata, ali i pobedu života.

Nakon toga je predviđeno polaganje venaca kod granitnog krsta u porti Vaznesenjske crkve, u kojoj se nalazilo sklonište u kome je tokom šestoaprilskog bombardovanja stradalo više stotina građana Beograda.

Kako je ranije najavljeno iz Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, vence će u porti crkve položiti predstavnici Grada Beograda, preživeli i potomci stradalih.

Naime, deo građana, od više hiljada njih koji su stradali tokom šestoaprilskog bombardovanja, sahranjen je u aleji na Novom groblju, a tu će vence položiti predstavnici Vlade Srbije, Grada Beograda, preživeli i potomci stradalih.

Category: ISTORIJA  19 Comments