Archive for » May, 2014 «

Oborena dva ukrajinska vojna helikoptera,poginulo 14 vojnika

Rusija zahteva od Ukrajine da obustavi akcije na istoku

(Foto AP)

SLAVJANSK – Dva ukrajinska vojna helikoptera oborena su danas nedaleko od istočnog ukrajinskog grada Slavjanska, a tom prilikom je 14 ukrajinskih vojnika poginulo, uključujući i jednog generala.

Borbe između snaga kijevskog režima i proruskih snaga traju i dalje, preneo je Glas Rusije.

Istovremeno, ukrajinska novinska agencija UNIAN je javila da je aktivna faza vojne operacije u Slavjansku i Kramatorsku do daljnjeg obustavljena.

Lokalni mediji su javili da je ukrajinska vojska ponovo jutros počela da granatira Slavjansk i obližnji Kramatorsk, čime je nastavila masovnu vojnu operaciju na istoku zemlje.

„U Kramatorsku i Slavjansku je pokrenuta vojna operacija punog obima. Na tom području se čuje intenzivna pucnjava, a iznad gradova se vidi gusti crni dim”, javila je lokalna novinska agencija Ostrov.

Slavjansk je postao epicentar sukoba proruskih snaga i ukrajinske vojske poslednjih sedmica.

U gradu, koji je udaljen oko 160 kilometara od ruske granice, na udaru minobacačke vatre ukrajinskih snaga su stambene četvrti, zbog čega su neki građani primorani da se evakuišu, navela je agencija AP.

Rusija zahteva od Ukrajine da obustavi akcije na istoku

MOSKVA – Rusija je danas uputila zahtev ukrajinskoj vladi da obustavi vojnu akciju protiv proruskih snaga na istoku Ukrajine i pozvala SAD i Evropu da izvrše pritisak na Kijev kako bi se „sprečila katastrofa” u toj bivšoj sovjetskoj republici, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Još jednom zahtevamo od vlasti u Kijevu da prekinu bratoubilački rat i pokrenu nacionalni dijalog sa svim političkim snagama i predstavnicima ukrajinskih regiona”, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva, a preneo je Rojters.

Ukajinska vlada i novoizabrani predsednik te zemlje Petro Porošenko su pre dva dana pokrenuli vojnu operaciju protiv proruskih snaga na istoku zemlje, prkoseći tako pozivima Moskve da se obustave te akcije.

Rusko Ministarstvo je izrazilo duboku zabrinutost zbog eskalacije nasilja i istaklo da predlozi koji proizilaze iz sporazuma kojeg su u aprilu u Ženevi postigli predstavnici Evropske unije, Rusije, Ukrajine i SAD i dalje predstavljaju najbolji put za izlazak iz krize.

„Ponavljamo da međunarodna zajednica od Kijeva očekuje trenutni prekid vojne akcije na istoku zemlje i povlačenje snaga. Bez toga je nemoguće postići mir”, navodi se u saopštenju.

„Ponovo pozivamo naše partnere sa Zapada da iskoriste veliki uticaj koji imaju na Kijev da bi sprečili da situacija u Ukrajini sklizne u katastrofu”, ističe rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Tanjug
objavljeno: 29.05.2014.

Bitka za Donjeck

Ukrajinska vojska je u agresiji na novoformiranu Narodnu Republiku Donjeck 26.05.2014. izvršila jak koordinisani napad, artiljerijskom paljbom, specijalnim jedinicama i avijacijom po gradu Donjecku. U napadu ukrajinske jurišne avijacije poginulo je više od 40 branilaca grada i veliki broj civila.

Cilj napada ukrajinke vojske je bio aerodrom u blizini grada. Poslije povlačenja branilaca sa položaja oko aerodroma, helikopteri Mi-24 i Su-25 su otvorili vatru po transportu ranjenih branilaca Donjecka koji su se u dva vojna kamiona “Kamaz” prebacivali do bolnice.

Bilans napada je veliki broj mrtvih vojnika DNR i mnogo civilnih žrtava prouzrokovanih bezobzirnom vojnom akcijom iz Kijeva. Moglo bi se zaključiti po načinu dejstva ukrajinske avijacije da je moto ukrajinskih novih vlasti zauzeti otcijepljeno područje po svaku cijenu bez obzira na volju naroda dvije otcijepljene republike koje su do skora bile u sastavu ukrjinske države.

Nad Donjeckom iznad kojeg su u zadnjim borbama krstarili ukrajinski Mi-24 i sijali smrt, vidi se da braniocma grada nedostaju PVO sredstva kojima bi se mogli suprostaviti napadačima.

Očekuje se reakcija Rusije jer predsjednik Putin je od ruskog parlamenta još u martu, dobio odobrenje da može upotrijebiti vojsku u Ukrajini za zaštitu života ruskog stanovništva ukoliko bude potrebe. Po zadnjim dešavanjima na istoku Ukrajine, moglo bi se zaključiti da je došao trenutak za uvođenje ruske vojske u borbu na zaštitu nevinog stanovništva dvije novoformirane države Donjecke i Luganske.

Oboren ukrajinski Mi-24

U borbama za grad Slavjanks na jugoistoku Ukrajine, juče je oboren borbeni helikopter Mi-24B ukrajinske vojske koji je napadao branioce grada. To je četvrti po redu helikopter ukrajinske vojske koji je oboren od strane snaga samodobrane.

Teško oštećeni Mi-24 je u toku noći kako tvrde ukrajinski mediji uništio Mig-29 kako nebi pao u ruke braniocima Slavjanska.

Vojna hunta iz Kijeva poslala je padobrance , mehanizovanu brigadu, novoformiranu nacionalnu gardu i fašiste iz Desnog sektora sa ciljem zauzimanja gradova Slavjansk, Kramators i Lugansk kako bi spriječili odvajanje tih oblasti iz okvira Ukrajine. Upotrijebljena je prekomjerna sila protiv vlastitog naroda koji se nije htio pomiriti sa činjenicom da je vlast u Kijevu nasilnim putem preuzela profašistička manjinska stranka Desnog sektora i njeni simpatizeri.

Dejstvo Mi-24 ukrajinske vojske po civiilma u Slavjansku

Rubikon je pređen kako reče Oleg Carev, nazad se više ne može. Ukrajina srlja u građanski rat iz kojeg teško da može izaći cjelovita.

Branioci Slavjanska iako malobrojni nanijeli su ozbiljne gubitke vojnicima NATO hunte iz Kijeva. Iako slabo naoružani u odnosu na teško naoružanu vojsku koja je napala na grad četri uništena helikoptera su svjedočanstvo herojske odbrane i odlučnosti da se ne prihvati neofašistička vlast iz Kijeva koja je nasilnim putem uz pomoć NATO agenata zauzela zgrade vlasti u glavnom gradu Ukrajine.

Komandant odbrane Slavjanska Igor Strelkov, bio je dobrovoljac u Vojsci Republike Srpske. Strelkov je bio dobrovoljac Drugog ruskog dobrovoljačkog odreda i ratovao je kod Višegrada od novembra 1993. do marta 1994.godine u obdbrambenom ratu koji je vodio srpski narod devedesetih godina na prostorima biše Bosne i hercegovine.

Slavjansk se nalazi u okruženju a novi napadi se očekuju.

Русија ће до краја године почети да испоручује Сирији авионе Јак-130

Русија ће до краја године почети да испоручује Сирији авионе Јак-130

© Photo: RIA Novosti

Специјални извозник руског оружја „Рособоронекспорт“ и Уједињена авио-корпорација утврдили су план предаје оружаним снагама Сирије школских војних авиона Јак-130.

Прва партија авиона ће бити предата Дамаску још до краја ове године, а обавезе руске стране ће бити у потпуности испуњене 2016. Према уговору потписаном 2011. године, Русија је дужна да испоручи Сирији 36 авиона Јак-130.
Izvor: serbian.ruvr.ru

Let nebeskog majstora

Prije nekoliko dana bio sam u posjeti prijatelju i nastavniku letenja Bosku Todorovicu u COP (centru za obuku pilota) u Zemun polju. Bosko me castio jednim pokaznim letom na novom žiroplanu madjarske proizvodnje. Imao sam prilike da na duplim komandama osjetim cari letenja i upravljanja ovom nevjerovatnom letilicom koja u sebi objedinjuje karakteristike, aviona, helikoptera i motornog zmaja u njihovim najboljim letackim elementima.

Bosko Todorvic je dugogodisnji pilot i instruktor letenja sa impozantnom letackom karijerom iza sebe. Od pilota i instuktora na nadzvucnom lovcu MiG-21 pa do raznih tipova lakih i ultralakih letilica bio je dug i uspjesan letacki put.Novo cedo u “ergeli” na aerodormu 13. Maj je i ovaj za sada u Srbiji jednini žiroplan, na kojem Bosko obucava zainteresovane kandidate ali izvodi panoramske letove za ljude koji vole da pogledaju na svijet “odozgo”.

Tehnicke karakteristike žiroplana su sledece: Duzina letelice je 4,8m, visina 2,7m, prečnik rotora 8,4m, maksimlna masa pri poletanju iznosi 540kg, maksimalno dozvoljeno pozitivno opterećenje je 3,5g. Maximalna brzina koja se ne sme prelaziti “Vne” iznosi 160 km/h, bezbedna brzina pri svim uslovima je 130 km/h, brzina manevra 105 km/h, minimalna bezbedna brzina leta 55 km/h. Broj obrtaja rotora u pred-rotaciji 200 do 220 o/min, opseg trajnih obrtaja rotora 220 do 540 o/min, maksimalan broj obrtaja rotora 600 o/min. Motor je tipa “Rotax 912 uls” snage 100 ks.

Potrebno ja naglasiti da je potrošnja goriva dosta specifična i kreće se od 12 do 20 l/h. Po svojim karakteristikama ova vrsta letelice odlikuje se znatnom otpornošću na turbulentnu atmosferu i sposobnošću kratkog sletanja. Ne zahteva veliki prostor za skladištenje i lako se “pakuje” pored drugih vazduhoplova.

Svi zainteresovani buduci piloti ove njvjerovatne masine mogu se obratiti Bosku Todorovicu na aerodromu blizu Zemuna, i ostvariti svoje snove da postanu piloti vrlo rijetke letilice koja se pojavila na nasim prostorima.

Zvanicni sajt aerodorma 13. Maj nalazi se ovdje:  http://letenje.rs/