Archive for » May 3rd, 2014«

Let nebeskog majstora

Prije nekoliko dana bio sam u posjeti prijatelju i nastavniku letenja Bosku Todorovicu u COP (centru za obuku pilota) u Zemun polju. Bosko me castio jednim pokaznim letom na novom žiroplanu madjarske proizvodnje. Imao sam prilike da na duplim komandama osjetim cari letenja i upravljanja ovom nevjerovatnom letilicom koja u sebi objedinjuje karakteristike, aviona, helikoptera i motornog zmaja u njihovim najboljim letackim elementima.

Bosko Todorvic je dugogodisnji pilot i instruktor letenja sa impozantnom letackom karijerom iza sebe. Od pilota i instuktora na nadzvucnom lovcu MiG-21 pa do raznih tipova lakih i ultralakih letilica bio je dug i uspjesan letacki put.Novo cedo u “ergeli” na aerodormu 13. Maj je i ovaj za sada u Srbiji jednini žiroplan, na kojem Bosko obucava zainteresovane kandidate ali izvodi panoramske letove za ljude koji vole da pogledaju na svijet “odozgo”.

Tehnicke karakteristike žiroplana su sledece: Duzina letelice je 4,8m, visina 2,7m, prečnik rotora 8,4m, maksimlna masa pri poletanju iznosi 540kg, maksimalno dozvoljeno pozitivno opterećenje je 3,5g. Maximalna brzina koja se ne sme prelaziti “Vne” iznosi 160 km/h, bezbedna brzina pri svim uslovima je 130 km/h, brzina manevra 105 km/h, minimalna bezbedna brzina leta 55 km/h. Broj obrtaja rotora u pred-rotaciji 200 do 220 o/min, opseg trajnih obrtaja rotora 220 do 540 o/min, maksimalan broj obrtaja rotora 600 o/min. Motor je tipa “Rotax 912 uls” snage 100 ks.

Potrebno ja naglasiti da je potrošnja goriva dosta specifična i kreće se od 12 do 20 l/h. Po svojim karakteristikama ova vrsta letelice odlikuje se znatnom otpornošću na turbulentnu atmosferu i sposobnošću kratkog sletanja. Ne zahteva veliki prostor za skladištenje i lako se “pakuje” pored drugih vazduhoplova.

Svi zainteresovani buduci piloti ove njvjerovatne masine mogu se obratiti Bosku Todorovicu na aerodromu blizu Zemuna, i ostvariti svoje snove da postanu piloti vrlo rijetke letilice koja se pojavila na nasim prostorima.

Zvanicni sajt aerodorma 13. Maj nalazi se ovdje:  http://letenje.rs/