Archive for » May 28th, 2014«

Bitka za Donjeck

Ukrajinska vojska je u agresiji na novoformiranu Narodnu Republiku Donjeck 26.05.2014. izvršila jak koordinisani napad, artiljerijskom paljbom, specijalnim jedinicama i avijacijom po gradu Donjecku. U napadu ukrajinske jurišne avijacije poginulo je više od 40 branilaca grada i veliki broj civila.

Cilj napada ukrajinke vojske je bio aerodrom u blizini grada. Poslije povlačenja branilaca sa položaja oko aerodroma, helikopteri Mi-24 i Su-25 su otvorili vatru po transportu ranjenih branilaca Donjecka koji su se u dva vojna kamiona “Kamaz” prebacivali do bolnice.

Bilans napada je veliki broj mrtvih vojnika DNR i mnogo civilnih žrtava prouzrokovanih bezobzirnom vojnom akcijom iz Kijeva. Moglo bi se zaključiti po načinu dejstva ukrajinske avijacije da je moto ukrajinskih novih vlasti zauzeti otcijepljeno područje po svaku cijenu bez obzira na volju naroda dvije otcijepljene republike koje su do skora bile u sastavu ukrjinske države.

Nad Donjeckom iznad kojeg su u zadnjim borbama krstarili ukrajinski Mi-24 i sijali smrt, vidi se da braniocma grada nedostaju PVO sredstva kojima bi se mogli suprostaviti napadačima.

Očekuje se reakcija Rusije jer predsjednik Putin je od ruskog parlamenta još u martu, dobio odobrenje da može upotrijebiti vojsku u Ukrajini za zaštitu života ruskog stanovništva ukoliko bude potrebe. Po zadnjim dešavanjima na istoku Ukrajine, moglo bi se zaključiti da je došao trenutak za uvođenje ruske vojske u borbu na zaštitu nevinog stanovništva dvije novoformirane države Donjecke i Luganske.