Archive for » May 30th, 2014«

Oborena dva ukrajinska vojna helikoptera,poginulo 14 vojnika

Rusija zahteva od Ukrajine da obustavi akcije na istoku

(Foto AP)

SLAVJANSK – Dva ukrajinska vojna helikoptera oborena su danas nedaleko od istočnog ukrajinskog grada Slavjanska, a tom prilikom je 14 ukrajinskih vojnika poginulo, uključujući i jednog generala.

Borbe između snaga kijevskog režima i proruskih snaga traju i dalje, preneo je Glas Rusije.

Istovremeno, ukrajinska novinska agencija UNIAN je javila da je aktivna faza vojne operacije u Slavjansku i Kramatorsku do daljnjeg obustavljena.

Lokalni mediji su javili da je ukrajinska vojska ponovo jutros počela da granatira Slavjansk i obližnji Kramatorsk, čime je nastavila masovnu vojnu operaciju na istoku zemlje.

„U Kramatorsku i Slavjansku je pokrenuta vojna operacija punog obima. Na tom području se čuje intenzivna pucnjava, a iznad gradova se vidi gusti crni dim”, javila je lokalna novinska agencija Ostrov.

Slavjansk je postao epicentar sukoba proruskih snaga i ukrajinske vojske poslednjih sedmica.

U gradu, koji je udaljen oko 160 kilometara od ruske granice, na udaru minobacačke vatre ukrajinskih snaga su stambene četvrti, zbog čega su neki građani primorani da se evakuišu, navela je agencija AP.

Rusija zahteva od Ukrajine da obustavi akcije na istoku

MOSKVA – Rusija je danas uputila zahtev ukrajinskoj vladi da obustavi vojnu akciju protiv proruskih snaga na istoku Ukrajine i pozvala SAD i Evropu da izvrše pritisak na Kijev kako bi se „sprečila katastrofa” u toj bivšoj sovjetskoj republici, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Još jednom zahtevamo od vlasti u Kijevu da prekinu bratoubilački rat i pokrenu nacionalni dijalog sa svim političkim snagama i predstavnicima ukrajinskih regiona”, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva, a preneo je Rojters.

Ukajinska vlada i novoizabrani predsednik te zemlje Petro Porošenko su pre dva dana pokrenuli vojnu operaciju protiv proruskih snaga na istoku zemlje, prkoseći tako pozivima Moskve da se obustave te akcije.

Rusko Ministarstvo je izrazilo duboku zabrinutost zbog eskalacije nasilja i istaklo da predlozi koji proizilaze iz sporazuma kojeg su u aprilu u Ženevi postigli predstavnici Evropske unije, Rusije, Ukrajine i SAD i dalje predstavljaju najbolji put za izlazak iz krize.

„Ponavljamo da međunarodna zajednica od Kijeva očekuje trenutni prekid vojne akcije na istoku zemlje i povlačenje snaga. Bez toga je nemoguće postići mir”, navodi se u saopštenju.

„Ponovo pozivamo naše partnere sa Zapada da iskoriste veliki uticaj koji imaju na Kijev da bi sprečili da situacija u Ukrajini sklizne u katastrofu”, ističe rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Tanjug
objavljeno: 29.05.2014.