Archive for » September, 2015 «

Ruski Suhoji u Siriji…napokon…

U zadnjih nekoliko mjeseci svijet je špekulisao informacijama da je sirijska ratna avijacija, primila od Rusa četiri lovca presretača MiG-31. Potvrde za to ali ni pravog demantovanja nije bilo ni iz Moskve ni iz Damaska. Za to su vrijeme zapadni mediji arlaukali na sva zvona da se Rusija počela miješati u sirijski građanski rat na strani režima u  Damasku.

Licemjerni zapadni političari kao i njihovi mediji, već petu krvavu godinu rata u Siriji, predstavljaju svojoj i međunarodnoj javnosti kao borbu demokrata protiv omrznutog režima Bašara Al Asada i “njegove” vojske protiv civila. Scenario viđen i oproban na Jugoslaviji 1999. godine,  Iraku 2003. Libiji 2011. Krvavi tragovi zapadnih “demokrata” se u zadnjih 25 godina protežu od sjeverne Afrike, preko Bbliskog istoka pa preko Balkana do granica Rusije. Posledice su nam poznate…krv, jad i bijeda kuda prodju.

Il-76 doprema oružje u Siriju

Predsjednik Ruske federacije  Vladimir Putin, po pitanju Sirije pokazao je odlučnost koju njegov prethodnik Boris Jelcin nije pokazao na primjeru SR Jugoslavije  1999. i konačno pokazao svijetu da je Rusija kao nekada spremna i odlučna da brani svoje saveznike i interese u bilo kojem dijelu svijeta.

Za razliku od zapadnih jastrebova i njihovih aviona koji navodno bombarduju položaje terorističkih uporišta po Siriji bez odobrenja UN i same sirijske vlade koju ne priznaju, ruska vojska i njene vazduhoplovne snage su došle na poziv legitimnog predsjednika Sirije Bašara Al Asada izabranog većinskom voljom naroda Sirije i uključuju se u borbe za odbranu saveznika.

Više nema dileme u Siriji se u borbe uključila Ruska vojska. Dvije eskadrile aviona su snimljne satelitski na aerodromu u Latakiji. Među jurišicima Su-24 i Su-25 koji imaju kontejnere za nošenje visokopreciznog laserski vođenog oružja za kopnene ciljeve, veliku pažnju su izazvala i četri lovca novije generacije Su-30 kao zaštita od zapadnih jastrebova koji operišu uz Sirijsko-Tursku granicu.

Pojava ovih modernih ruskih lovačkih i jurišnih aviona jasno stavlja do znanja zapadu da njihove “demokrate” sa povicima Alah Uekber, odsječenim glavama civila i crnim zastavama, sada će imati velikih problema u napredovanju ka najstarijem gradu na svijetu, prestonici Sirije, mističnom Damasku.

Ruski Su-30 na aerodromu u Siriji

Pored avijacije u Siriji je primjećeno i moderno rusko oružje za kopneni rat, kao što su tenkovi, artiljerija, transporteri, raketna tehnika ali i neka oružja koja po snimcima sa youtuba koja su viđena u zadnje vrijeme izazivaju pravu senzaciju na vojnim forumima.

Po načinu kako se situacija zaoštrava u Siriji i učesnicima u sukobu koji prijeti da eskalira, može se desiti da se krvavi sirijski građanski rat prelije preko pragova i onih dvorišta koja izgledaju jako daleko.