Archive for » November, 2015 «

Izjava spašenog navigatora oborenog ruskog Su-24

Spaseni pilot ruskog aviona koji je oboren u Siriji izjavio je da je posada poznavala područje u kojem je avion oboren kao svoj dlan i da nije bilo nikavih upozorenja Turske. Jedan ruski marinac poginuo tokom akcije spasavanja.

Konstantin Muraktin, navigator aviona “Su-24M”, oborenog u Siriji, isključuje mogućnost narušavanja vazdušnog prostora Turske čak i “na sekundu”.

“Nije bilo nikakvih upozorenja sa turske strane, ni vizuelnih niti preko radija”, rekao je navigator.

“Nemoguće je da smo narušili turski vazdušni prostor makar i na sekund. Leteli smo na visini od 6.000 metara po potpuno vedrom vremenu i potpuno sam kontrolisao rutu kojom smo se kretali”, rekao je Muraktin.

On je, kako prenose ruski mediji, dodao da namerava da ostane i nastavi da služi u sastavu ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga u Siriji.

Muraktin je naveo da oblast kojom je leteo pre obaranja poznaje kao svoj dlan i ponavlja da Turci nisu uputili nikakvo upozorenje.

Zapravo, nije bilo nikakvog upozorenja, pa zato nismo ni menjali kursMorate da shvatite razliku u brzini taktičkog bombardera ‘Su-24’ i aviona ‘F-16’ (sa kojeg je ispaljena raketa koja je oborila ruski avion). Da su hteli da nas upozore, mogli su da nam ‘sednu na krilo’“, rekao je Muraktin novinarima u ruskoj bazi u Latakiji u Siriji.

“Raketa je iznenada udarila zadnji deo aviona. Stigla je niotkuda. Nismo imali vremena ni za manevar izbegavanja”, kaže Muratkin.

Dok je pogođeni avion padao, dva pilota su se katapultirala.

Kapetan Sergej Rumjancev je ubijen, a pobunjenička turkmenska brigada tvrdi da ga je ubila dok se spuštao padobranom.

Muraktin je izbavljen u operaciji koja je trajala 12 sati, a sproveli su je zajednički ruski i sirijski specijalci.

U akciji spasavanja poginuo je jedan ruski marinac.

Muratkin (39), dobitnik nagrade “Najbolji navigator” na ruskom najvećem takmičenju te vrste, kaže da će tražiti povratak u borbene misije čim se oporavi.

“Moram da se osvetim za pogibiju mog kapetana”, kaže Muratkin.

Rubikon je predjen: Turski f-16 oborio nad Sirijom ruski jurisni avion Su -24

Turski f-16 je danas raketom vazduh- vazduh oborio ruski jurišni avion Su-24 više od četri kilometra unutar sirijskog vazdušnog prostora.

Pogodjeni ruski Su -24 u plamenu

Turski navodni razlog za ovaj čin je povreda turskog vazdušnog prostora, na mjestu gdje su Turci u par navrata već oborili nekoliko sirijskih letilica tokom sirijskog gradjanskog rata.

Mjesto pada aviona

Mjesto obaranja ruskog aviona

Obaranje ruskog borbenog aviona nad Sirijom od strane Turskog lovca imaće dalekosežne posledice na razvoj i tok rata na Bliskom istoku. Posebno velike posledice trpiće Turska država, jer obaranje borbenog aviona Ruske Federacije koji je bio na borbenom letu na uništavanju islamističkih uporišta, i prekida doturanja ukradene nafte od strane terorista islamske države u Tursku radi preprodaje za zapadno tržište i finansiranje ratnih i terorističkih operacija širom svijeta, je otvoreno svrstavanje Turske na stranu tzv. Islamske države.

Najtragičnije od svega je to, što je prilikom obaranja ruskog Suhoja, poginuo pilot dok sudbina drugog člana posade još nije poznata.

Po snimcima se vidi da je pilot ubijen dok je bespomoćno visio na vezama padobrana, što još jednom ukazuje na bespoštednost i okrutnost koja karakteriše islamističke teroriste u Siriji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u svojem danasnjem obraćanju povodom incidenta na nebu Sirije, jasno kazao da je Turska obaranjem ruskog borbenog aviona zabila nož u ledja Rusiji i time se stavila otvoreno na stranu terorista.

Ovakva izjava od čelnog čovjeka jedne od najmoćnijih zemalja svijeta, ima posebu težinu, jer se njegova vojska već nalazi na tlu Sirije i učestvuje u borbenim operacijama, do sada bez gubitaka.

Prvi udrac je došao kukavički i sa ledja od Turske. Vrlo je vjerovatno da su Turci ozlojedjeni ruskom intervencijom, koja im svakodnevnim udarima po cisternama goriva i rafinerijama nafte terorista, izaziva ogromne probleme u daljnjem finansiranju “opozicije “ u Siriji.

Da li je ovaj čin bio turski gambit, ili iza njega stoji čitava struktura NATO vidjeće se poslije sastanka u Briselu i zvanične izjave čelnih ljudi alijanse. Ako su Turci igrali na svoju ruku moraće sami i platiti svoj današnji potez, ali ako se pokaže da uporište za ovakav bezumni čin ima u svojoj vojnoj alijansi….svijet će biti još jedan korak bliže velikom oružanom sukobu za koji kako smo danas vidjeli, prvi opasni korak….napravila je Turska.