Archive for » November 25th, 2015«

Izjava spašenog navigatora oborenog ruskog Su-24

Spaseni pilot ruskog aviona koji je oboren u Siriji izjavio je da je posada poznavala područje u kojem je avion oboren kao svoj dlan i da nije bilo nikavih upozorenja Turske. Jedan ruski marinac poginuo tokom akcije spasavanja.

Konstantin Muraktin, navigator aviona “Su-24M”, oborenog u Siriji, isključuje mogućnost narušavanja vazdušnog prostora Turske čak i “na sekundu”.

“Nije bilo nikakvih upozorenja sa turske strane, ni vizuelnih niti preko radija”, rekao je navigator.

“Nemoguće je da smo narušili turski vazdušni prostor makar i na sekund. Leteli smo na visini od 6.000 metara po potpuno vedrom vremenu i potpuno sam kontrolisao rutu kojom smo se kretali”, rekao je Muraktin.

On je, kako prenose ruski mediji, dodao da namerava da ostane i nastavi da služi u sastavu ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga u Siriji.

Muraktin je naveo da oblast kojom je leteo pre obaranja poznaje kao svoj dlan i ponavlja da Turci nisu uputili nikakvo upozorenje.

Zapravo, nije bilo nikakvog upozorenja, pa zato nismo ni menjali kursMorate da shvatite razliku u brzini taktičkog bombardera ‘Su-24’ i aviona ‘F-16’ (sa kojeg je ispaljena raketa koja je oborila ruski avion). Da su hteli da nas upozore, mogli su da nam ‘sednu na krilo’“, rekao je Muraktin novinarima u ruskoj bazi u Latakiji u Siriji.

“Raketa je iznenada udarila zadnji deo aviona. Stigla je niotkuda. Nismo imali vremena ni za manevar izbegavanja”, kaže Muratkin.

Dok je pogođeni avion padao, dva pilota su se katapultirala.

Kapetan Sergej Rumjancev je ubijen, a pobunjenička turkmenska brigada tvrdi da ga je ubila dok se spuštao padobranom.

Muraktin je izbavljen u operaciji koja je trajala 12 sati, a sproveli su je zajednički ruski i sirijski specijalci.

U akciji spasavanja poginuo je jedan ruski marinac.

Muratkin (39), dobitnik nagrade “Najbolji navigator” na ruskom najvećem takmičenju te vrste, kaže da će tražiti povratak u borbene misije čim se oporavi.

“Moram da se osvetim za pogibiju mog kapetana”, kaže Muratkin.