Archive for » March, 2016 «

CRNA GORA U AGRESIJI NATO…

U agresiji NATO na SRJ na danšnji dan prije 17 godina prvi projektili su pogodili Crnu Goru. Na meti su bili radari i kasarne Vojske Jugoslavije. Prva zrtva agresije NATO na tlu tadašnje SR Jugoslavije je vojnik Saša Stojic u kasarni u Danilovgradu. Pogodjeni su Obosnik kod Herceg Novog i Crni Rt kod Bara. Kasniji udari su tezinu prenijeli na Srbiju ali je Crna Gora bila konstantno pod pritiskom NATO bombi i izdajničke vlade u Podgorici koja je paktirala sa NATO ubicama.

U Murinu je po priznanju tadašnjeg predsjednika Bila Klintona a koju je dao nedavno francuskoj televiziji , po nalogu crnogorskog političkog vrha koji je saradjivao sa NATO, pogođen most od nebitnog vojnog značaja, kojom prilikom je poginulo šestoro civila medju kojima troje djece. Namorbidnija izjava tadašnjeg ministra policije Vuka Boskovica je bila da se gradjani ne boje, jer NATO bombarduje “samo” vojne ciljeve u Crnoj Gori. Izdajnik je gradjane Crne Gore u uniformama Vojske Jugoslavije, računao za legitmne mete.

U vrijeme NATO agresije na SRJ, posebno je bio tezak polozaj Druge armije VJ u Crnoj Gori, jer je bila napadana od NATO iz vazduha i crnogorske policije na terenu, koja je pokušavala da na svaki način pritisne vojsku da ne moze pruziti adekvatnu odbranu, što je bio više nego očigledan dokaz saradnje sa agrsorima. NATO je u crnogorskoj policiji i njenom rezervnom sastavu imao oruzanu silu na terenu i logisticku podrsku.

Americki bombarder tipa A-10 Tanderbolt je radarski polozaj na rtu Arza gađao projektilima sa osiromašenim uranijumom i time to podrucje ozračio za dugi vremenski period. Od ekipe od preko dvadeset ljudi koja je učestvovala kasnije u dekontaminaciji toga terena, danas nema ni jedan ziv.

Na Cetinju se pojavila za vrijeme rata paravojna grupacija koja je uz nezvaničan blagoslov crnogorske policije pokusala da napadne vojsku na polozajima oko Cetinja ali je uz pomoc pripadanika djelova 63.padobranske brigade i vojne policije pohapšena.

I pored zdruzenog i koordinisanog rada NATO i oruzanih formacija crnogorske vlade, Vojska Jugoslavije u Crnoj Gori je uspjela da obori nekoliko bespilotnih letilica, krstarećih projektila Tomahavk lansiranih sa brodova i podmornica NATO iz Mediterana. Izrazeno je dejstvo PVO sistema KUB sa aerodroma u Podgorici, i nepotvrdjen podatak obaranja britanskog lovca-bombardera Sea Harier u Skadarsko jezero.

Avioni tipa G-4 RV i PVO VJ sa aerodroma u Golubovcima su izvršili preventivni udar na jurisne helikoptere NATO u Albaniji, koji su se pripremali za napade na vojsku u SRJ, i tom prilikom ih unistili na zemlji. Odmazda NATO je uslijedila samo dan kasnije napadom NATO bombardera na aerodorm u Golubovcima i radarsku osmatracnicu Crni Rt pored Bara.

Citavu teroristicku jedinicu OVK koja je pritisnuta Voskom Jugoslavije na Kosmetu bila pred uništenjem, crnogorska policija je propustila da umakne preko crnogorske granice u Albaniju.

Narod je u Crnoj Gori bio većinski, kao sto je i danas protiv tiranije i agresije NATO.

Gradjani Crne Gore koji su u uniformama Vojske Jugoslavije časno branili svoju slobodu, kao i njihovi preci stotinama godina prije, upisali su se u slavne stranice srpske, crnogorske, slobodarske tradicije.

O ovima drugima ce suditi vrijeme i istorija…

Slava i hvala svim zrtvama NATO agresije na prostoru Savezne Republike Jugoslavije i vojsci koja se pokazala dostojnom predaka…

Category: SPOMEN  Leave a Comment