General pukovnik Ljubiša Veličković

Ljubiša Veličković, rođen 1.marta 1946 poginuo 1.juna 1999, general pukovnik, pilot Vojske Jugoslavije , poginuo za vreme izvršavanja redovnog borbenog zadatka, na položaju PVO RV, za vreme NATO agresije na SRJ.

Ljubiša Veličkovi je rođen1.marta 1946  godine u selu Cljenac. Po završetku osmogodišnje škole odlazi u Mostaru Vojnu gimnaziju, koju je završio 1963 . Nakon toga upisuje se u Vazduhoplovnu vojnu akademiju u Zadru. Tu se obučava letenje na klipnom avionu 522 i na avionima američke proizvodnje F-84 Tanderdžet i F-86 Sejbr. Vazduhoplovnu vojnu akademiju završio je 1966.

Krajem šezdesetih godina oženio se Marijanom, rođenom Jaklić, iz Beograda. U braku sa Marijanom rodile su se ćerke Angelina i Rada.

Nakon nekoliko godina službe i vrlo uspešnog obavljanja dužnosti pilota, nastavnika letenja i komandira eskadrile, Veličković je otišao na školovanje u Komandnoštabnu akademiju RV i PVO u Beogradu.

Kao jedan od boljih pilota, odlazi na preobuku za letenje na MiG-21 tada jednom od najboljih lovaca-presretača na svetu, sovjetske proizvodnje. Skoro sve vreme živi i radi u Beogradu i Zemunu. Po povratku iz Rusije obavljao je mnogobrojne dužnosti. Prvo dužnost komandira 127. lovačke avijacijske eskadrile od (1980 do 1981), zatim načelnika štaba 204. lovačkog avijacijskog puka, na Aerodoromu Batajnica , pod komandom generala Ljube Bajića, da bi po Bajićevom odlasku na drugu dužnost preuzeo dužnost komandanta puka u činu puk0vnika.

Krajem osamdesetih godina, pred raspad SFR Jugoslavije  Veličković u dva navrata službeno boravi u Sovjetskom Savezu.  Prvi put – kao jedan od najsposobnijih vazduhoplovnih oficira i komandant grupe od tridesetak pilota, koji su se u Centralnoj Aziji u Kazahstanu, obučavali za letenje na MiG – 29. Na obucu u Rusiji proveo je oko godinu dana. Kratko vreme nakon toga ponovo odlazi u Sovjetski Savez, u Moskvu , u Generalštabnu vojnu akademiju „Kliment Vorošilov“, u to vreme jednu od najprestižnijih u svetu i na školovanju je proveo dve godine.

General Veličković nakon promotivnog leta na MiG-29 (Batajnica 1998.)

Po ponovnom povratku iz Rusije obavljao je mnogobrojne dužnosti; Načelnik inspekcije borbene gotovosti u komandi RV i PVO, načelnik Savezne uprave za kontrolu letenja (SUKL-e), zatim komandant 3. Ko RV i PVO u Nišu, od 1991 do 1992, da bi se nakon rasformiranja niškog korpusa RV I PVO sredinom 1992  . ponovo vratio u Beograd na nove dužnosti.


Nakon ratnih operacija 1992-1993. a po odlasku generala Božidara Stevanovića u penziju, Veličković je preuzeo i obavljao dužnost komandanta RV i PVO. Na ovoj dužnosti dobija čin general – potpukovnika, a potom i general-pukovnika. Postaje zamenik saveznog ministra za odbranu, a za vreme NATO agresija na SR Jugoslaviju obavljao je dužnost pomoćnik načelnika Štaba Vrhovne komande Vojske Jugoslavije za RV i PVO.

Dana 1.juna.1999, za vreme obilaska položaja raketnih baterija PVO-e u, okolini grada Pančeva, nakon dejstva NATO avijacije na ovaj grad i položaje RV i PVO Jugoslavije, jednim od projektila, smrtno je pogođen i general Ljubiša Veličković.

Sahrana posmrtnih ostataka Ljubiša Veličković obavljena je3.juna 1999. na groblju u njegovom rodnom selu.

General Ljubiša Veličković je ostvario briljantnu vojničku karijeru, u toku koje je više puta odlikovan visokim vojnim odlikovanjima i dva puta vanredno unapređen u viši čin.
Nosilac je, (za svakog pilota najdražeg priznanja), Zlatnog letačkog znaka i zvanja instruktor letenja.

Izvor: Vikipedija

U toku agresje na SRJ general pukovnik Ljubiša Veličković je imao jedan borbeni let na MiGu-29 ali bez kontakta sa protivnikom.

Category: SPOMEN, SRPSKA KRILA
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
24 Responses
 1. lovac says:

  Danas je godisnjica smrti ovog hrabrog pilota. Nek mu je laka zemlja i pocivaj u miru dobri covece.

 2. Budza says:

  Lepo je sto se u crljencu igra memorialni turnir u njegovu cast i uvek proleti avion i ispusti loptu! 😉

 3. Hubert says:

  .

  ñïàñèáî çà èíôó!…

 4. dan says:

  .

  ñïàñèáî çà èíôó….

 5. dana says:

  .

  ñïñ çà èíôó….

 6. Alan says:

  .

  ñïàñèáî çà èíôó!…

 7. Miguel says:

  .

  thank you!!…

 8. Ken says:

  .

  good info!!…

 9. eduardo says:

  .

  tnx for info!!…

 10. derrick says:

  .

  áëàãîäàðñòâóþ….

 11. Ian says:

  .

  thank you!…

 12. Ron says:

  .

  ñýíêñ çà èíôó!!…

 13. max says:

  .

  ñýíêñ çà èíôó!!…

 14. Carlos says:

  .

  áëàãîäàðñòâóþ!…

 15. Darrell says:

  .

  áëàãîäàðþ!!…

 16. Lynn says:

  .

  ñïàñèáî!…

 17. jeffrey says:

  .

  ñýíêñ çà èíôó!!…

 18. richard says:

  .

  ñýíêñ çà èíôó….

Leave a Reply

HTML: You may use these tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(optional)