Видели смо лица убица

Видели смо лица убица
Пише: Др Мирјана Анђелковић Лукић

После седам година од агресије, два авиона Ф-16 слетела су на Батајницу, војни аеродром, који су за време 78 дана жестоко бомбардовали управо ови авиони из 555 америчког ескадрона. Дошли су да испробају квалитет писте аеродрома који су тако упорно бомбардовали.

Подсетимо се овом приликом једне доста неопрезне или пак намерно дате изјаве финансијског уредника угледног америчког листа Чикаго Трибјуна давне 1990. године у чланку под насловом “Ми смо светски анђели чувари”: Ми (САД) морамо бити “вољни плаћеници” чије добре услуге плаћају наши конкуренти. Морамо користити нашу монополистичку позицију на тржишту безбедности да бисмо одржали власт над светским економским системом. Ми (САД) треба да држимо светски заштитни рекет продајући баштину другим земљама које ће нама плаћати ратне премије. Коришћење ММФ је много економичији инструмент од маринаца и ЦИА-е. Али “челична песница” се мора држати спремна ако се за њом укаже потреба.

Ова дефиниција америчког начина понашања у односу на сав остали свет је и данас актуелна и очигледна. Употребу “челичне песнице” жестоко смо осетили током 78 дана бомбардовања НАТО алијансе, названог “Милосрдни анђео”. Данас нам баштиници те песнице, амерички пилоти долазе у посете.


Свечани дочек

На војном аеродрому Батајница свечано су дочекани амерички пилоти који су са својим летилицама Ф-16 у пратњи српских Мигова-21 слетели на аеродром. Коначно смо видели да имају и лица. Злочинци се увек враћају на место злочина. Пилоти бомбардера Ф-16 били су веома расположени, донели су чивас виски да прославе своје безбедно слетање, јер су се за време 78 дана бомбардовања те 1999. године, витлали по стратосфери, на 12 километара изнад тла, страхујући од српске ПВО.

Овај догађај су заједно пратили веома расположени господин Мајкл Полт са супругом и министар војни, господин Станковић без супруге.

За нашег министра војног, господина Станковића, то је био историјски тренутак у српско америчким односима. Србија јесте и треба да буде партнер САД у региону али јој је неопходна америчка помоћ. А оружане снаге Србије ће бити гарант мира у региону и кредибилан партнер. Циљ реформе војске је стварање ефикасне војске интегрисане у евроатлантске структуре.

Балетски начин реформе војске

Овом веома важном тренутку је присуствовала и помоћник министра војног, госпођа Самарџић Марковић. Госпођа је са места секретарице норвешког амбасадора постала помоћник министра. Сем што је кадар Горана Свилановића и говори норвешки језик, остале школске квалификације ове госпође су непознате јавности, или војнички речено оне су “војна тајна” (у складу са њеном функцијом!). Говори се додуше да је похађала балетску школу, али ако је ту школу и завршила, то је не чини довољно квалификованом да би одлучивала о реформи војске, стратегији одбране или научним институцијама у војци и школовању њихових кадрова. Но, све је могуће у овој земљи Србији!

Амерички амбасадор Мајкл Полт није скривао одушевљење због слетања његових пилота на Батајницу. За њега је то био посебан дан у безбедносним односима између Србије и Америке. Био је толико одушевљен да је узвикнуо “Ово је предиван призор”. Нагласио је да су то сада две оружане снаге које раде заједно и да је то истински одраз дуготрајног историјског пријатељства Србије и САД. Наше две војске поново почињу да сарађују у новој врсти борбе против тероризма трговине наркотицима и људима.

Овај догађај, пресретање авиона Ф-16 с миговима 21 је деловао мало гротексно, наши пилоти у мигу-21 и пилоти у бомбардеру Ф-16 то је као вожња у фићи и у мерцедесу! Да ли је ово почетак куповине борбених авиона Ф-16 и коначног раскида са руском сарадњом на плану борбене авијације, питање је на које ће одговор стићи врло брзо.

Обраћање замењеном народу

Тог дана је његова екселенција амерички амбасадор поново изненадио српску јавност показујући да није баш толики грех позивати се на прошлост. Подсетио је присутне да је Србија била њихов, амерички савезник у оба светска рата. Да ли је господин Полт том приликом мислио на исти народ који је његова земља, заједно са европским савезницима, дивљачки бомбардовала, или је и он као краљ Иби, пожелео да промени народ?

Очигледно је да се у свом говору обраћао и оној “другој” Србији како би је убедио да се мане радикала и да се окрене демократским снагама у Србији. Оним које представља господин Тадић, који укида Републику Српску и Дејтонски споразум.

С новим савезницима наши војници ће се борити против терориста, али не у својој земљи, на Космету на пример, већ у неким забитима Авганистана или Ирака у корист Америке. Али не и на њен рачун. Рачун за њихово издражавање и опремање ће платити Србија.

Требало би управо због ове светске сарадње и опште нове борбе против светског тероризма избацити из нашег речника реч “патриотизам”, тако омражену код демократа и заменити је речју “геотизам”, која означава модерни патриотизам, односно љубав према планети Земљи и Космосу у целини. Тако ће у сарадњи са америчком војском и наша војска допринети да се смање патње свих Земљана, тако што ће их ослободити од терориста, нарко дилера и трговаца људима, пре свега женама.

Било је веома свечано на аеродрому у Батајници. Развијене су заставе обеју земаља а гардисти су стали поред својих застава. Како су неки посматрачи касније тврдили, придала се неоправдано велика пажња посети два борбена авиона војном аеродрому земље која није у рату са земљом посетилаца.

При самом погледу на пристигле америчке војнике, сем што су боље плаћени и мало више подгојени, наши су изгледали боље, професионалније, лепше и достојанственије, онолико колико се може у оваквој понижавајућој прилици.

Авиони слетели, на живе ране

Један пилот, мајор Ендрју Вулс је рекао да је учествовао у кампањи 1999. године, али да је то прошлост коју треба заборавити и да треба да се окренемо будућности С њим је био и пилот капетан Брајан Парксин.

Због тог “погледа у будућност”, пензионисан је велики број младих официра, и генерала, посебно оних који су се борили на Космету, значи оних који су имали ратна искуства и знања за одбрану земље.

Наши пилоти, мајор Бели Гертмајер и капетан Ненад Ђорђевић су изразили своје задовољство што су успешно “приземљили” своје колеге из НАТО пакта који су пристигли из војне базе Авијано у Италији. Исте оне из које су самртног пролећа 1999. године узлетали авиони Ф-16.


Капетан Ненад Ђорђевић је рекао да је при сусрету са америчким пилотима рана зарасла. Питала бих га да ли су такође зарасле ране и мајци његовог колеге пилота Зорана Радосављевића који је међу првима пошао у сусрет, али другачији од овог, америчким авионима Ф-16. Да ли га је можда баш Ендрју Вулс оборио? Да ли су зарасле ране мајци мале Милице Ракић или сви оним који су изгубили своје драге у колатералним штетама у Сурдулици, Грделици, Алексинцу, Нишу, Вараврину…

Знамо да живот иде даље и да сарадња треба да се одвија, али не по сваку цену и не да се Срби додатно понижавају. Будућност коју нам нуди Мајкл Полт и његови пилоти који нису имали храбрости да се мало ниже спусте током 78 дана бомбардовања, је будућност живљења у загађеној земљи коју су они, амерички пилоти са својим компањонима из Европе загадили за будућност.

Наша будућност дакле, припада њима. Предстоји нам будућност која ће бити обележена епидемијом карцинома. То господин Мајкл Полт и поготову господин Станковић одлично знају, али се пазе да то никако не спомену. Али кад се Срби убијају то је дозвољено. Да је тако показује и пресуда суда Насеру Орићу, највећем крволоку и убици Срба у Републици Српској, који је за убијање српске нејачи добио само две године затвора. Срам вас било владари света!

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
18 Responses
 1. Cameron says:

  .

  tnx for info….

 2. bernard says:

  .

  ñýíêñ çà èíôó!!…

 3. pedro says:

  .

  ñïàñèáî çà èíôó!!…

 4. Arturo says:

  .

  ñïñ çà èíôó!!…

 5. Allan says:

  .

  thank you!…

 6. ryan says:

  .

  thank you!!…

 7. virgil says:

  .

  ñïàñèáî….

 8. Maurice says:

  .

  ñïàñèáî….

 9. douglas says:

  .

  áëàãîäàðñòâóþ!!…

 10. Alberto says:

  .

  áëàãîäàðåí….

 11. edward says:

  .

  ñïñ çà èíôó!…

 12. perry says:

  .

  tnx for info….

Leave a Reply

HTML: You may use these tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(optional)