Najduži let motornim zmajem u istoriji

Najduži let motornim zmajem u istoriji

Iako motorni zmaj izgleda kao jako krhka letjelica,iz svojeg vlastitog iskustva uvjeren sam u sasvim suprotno,a let koji su dvojica prijatelja( Mike Blyth i Oliver Aubert) iz Južne Afrike izveli 1999 godine,potvrđuje da je zmaj letjelica za prave letčke avanture.Pravi vazdušni konjić sa kojim se može “stići i uteći i na strašnom mjestu postojati”.

Za taj put su se pripremali dosta dugo,i imali zavidno letačko iskustvo od nekoliko 1000 letačkih sati,ali pošto su letjeli sa dva zmaja,mogućnost rizika da nešto pođe kako ne valja bila je veća.Ipak sve je prošlo u najboljem redu, i njih dvojica su maršutu dugu 43.000 km preletjli bez većih problema.

Poletjeli su iz Buenos Airesa i,preletjevši tri kontinenta počevši sa američkim na krajnjem jugu,pa sve preko Grenlanda spustili se u Evropu,i dalje preko cijele Afrike stigli do Kejp Tauna na samom rogu “crnog” kontinenta.

Sigurno najriskantniji dio leta je bio prelet iznad ledene vode sjevernog atlantika u dužini od 840 km između Islanda i Velike Britanije,jer da je došlo do otkaza motora i prinudnog sletanja na more…smrut usled smrzavanja u hladnoj vodi bila bi više nego izvjesna.

Prelet preko mnogo opasnih i nesigurnih zemalja poput Kolumbije,Kameruna,Nigerije i Angole bio je veliki izazov i tražio je mnogo opreznosti i mudrosti.

I tako,iz jedne južne tačke poslije 8 mjeseci provedenih u putu,stigli su na drugu južnu tačku na sasvim drugom kontinentu,napravivši time najduži let motornim zmajem u istoriji zmajarstva.

Maršuta duga 43.000 km

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
35 Responses
 1. jesus says:

  .

  thanks for information….

 2. Lyle says:

  .

  tnx for info!!…

 3. Julius says:

  .

  áëàãîäàðþ!!…

 4. otis says:

  .

  ñýíêñ çà èíôó!…

 5. gary says:

  .

  áëàãîäàðþ!!…

 6. Tom says:

  .

  áëàãîäàðþ….

 7. clinton says:

  .

  ñýíêñ çà èíôó!!…

 8. sam says:

  .

  ñïñ çà èíôó!…

 9. Lonnie says:

  .

  ñïñ çà èíôó!…

 10. joseph says:

  .

  thanks for information!…

 11. Allan says:

  .

  ñïàñèáî!…

 12. Danny says:

  .

  áëàãîäàðñòâóþ….

 13. phillip says:

  .

  áëàãîäàðåí!…

 14. Jorge says:

  .

  ñïñ çà èíôó!!…

 15. Sidney says:

  .

  ñïñ çà èíôó!!…

 16. Brandon says:

  .

  ñïàñèáî!…

 17. eddie says:

  .

  thanks for information….

 18. Gilbert says:

  .

  ñýíêñ çà èíôó….

 19. chester says:

  .

  ñïñ çà èíôó!…

 20. Mathew says:

  .

  good info!…

 21. Rene says:

  .

  áëàãîäàðþ!!…

 22. Cameron says:

  .

  tnx for info….

 23. Juan says:

  .

  ñïñ çà èíôó….

 24. isaac says:

  .

  áëàãîäàðåí!!…

Leave a Reply

HTML: You may use these tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(optional)