Agresija na Libiju – (operacija ODISEJEVA ZORA)

Raktenim udarima sa distance,  ispaljivanjem krstarećih projektila Tomahavak sa američkih ratnih brodova i podmornica, počela je još jedna agresija zapada na jednu suverenu državu.

USS Barry launching Tomahawk missiles in support of Operation Odyssey Dawn

Na meti zapadnih “demokrata” su se našle libijske vazduhoplovne baze u okolini Tripolija i položaji  PVO.  Cilj zapadne kolicije je u prvom planu oslepljivanje libijskih osmatračkih radara i neutralisanje raketnih jedinica PVO,  kako bi sa lovačkom i bomabarderskom avijacijom mogli nesmetano ući nad teritoriju Libije i preciznim udarima gađati tačkaste ciljeve u vidu kopnenih jedinica, centara veze i komandnih mjesta.

Avioni koji se koriste u agresiji na Libiju.

Francuski izvori su javili da je već u toku jučerašnjeg dana francuska avijacija napala libijske oklopne jedinice i unuštila nekoliko tenkova na terenu kao i jedno vozlilo koje je indetifikovano kao protivničko.

Operacija ODISEJEVA ZORA

U ponovljenom napadu na Tripoli sinoć poslije prvog raketnog udara, saopšteno je na libijskoj državnoj televiziji da ima 48 poginulih civila kao i da je pogođena bolnica u Tripoliju.

Nedefinisani statut odluke o uvođenju zabrane letova nad Libijom zapad je iskoristio sa otpočinjanjem otvorene agresije na jednu suverenu državu, slično agresiji na SRJ u martu 1999.


Do napada je došlo radi kako je navedeno zaštite civila od gadafijijevih snaga regularne vojske koja se borila protiv pobune u Bengaziju. Iako ni jedna svjetska televizija nije pokazala snimke koj bi dokazali bilo kakve navode o tzv. masakru demonstranata, u SB OUN donešena je odluka za pokretnje napada i otvorenu agresiju.

Sada po otpočinjanu napada, javljeno je na nekim prozapadnim medijima da su sateliti otkrili u nekoj garaži otrovni gas iperit sa kojim bi Moamer El Gadafi mogao potrovati i uništiti sopstveni narod. Priča slična iračkoj koja je poslužila da uvjeri svijet o opravdanosti nada na Irak 2003. Da li će svjetsko javno mnjijenje progutati i ovu očiglednu političko-vojnu farsu o opravdanosti agresije i podržati napad ostaje da se vidi…

Francuski Rafal poleće u misiju nad Libijom

U Tripoliju  tvrde  da je cilj agresije dovođenje na vlast u Libiji prozapdne marionetske vlasti koja bi radila za interse zapada, prvenstveno SAD. Nafta kojom Libija obiluje je kolač oko kojeg su okupljene zemlje agresori a mozak operacije se nalazi u Vašingtonu.

U agresiji na Libiju i neke arapske zemlje su pružile otvorenu podršku ali i poslale svoje ratne avione, u prvom redu Katar i Saudijska arabija.

Mohamed Zuei: Varvarska agresija na narod Libije

PDF Štampa El. pošta

nedelja, 20. mart 2011.

Tripoli – Libijske vlasti su u subotu pred ponoć potvrdile da su “civilni i vojni ciljevi” u nekoliko gradova, uključujući Tripoli i Sirtu, pogođeni bombardovanjem “varvara” sa Zapada, a govore i o žrtvama.

Sjedinjene Države i Velika Britanija su objavile da su ispalile više od 110 krstarećih raketa “Tomahavk” sa brodova i iz podmornica na više od 20 ciljeva na libijskj obali, uključujući i sisteme protiv-avionske odbrane i čvorišta vojne komunikacije.

– Zapadne zemlje su izvele napada iz vazduha na nekoliko mesta u Tripoliju i Misrati, ziazivajući teška oštećenja infrastrukture – rekao je predsednik Parlamenta Mohamed Zuei na konferenciji za štampu u Tripoliju.

– Ova varvarska agresija protiv naroda Libije dolazi nakon naše objave prekida vatre – rekao je on.

– Veliki broj civila je ranjen u napadu, bolnice su preplavljene, a ambulantna služba i dalje pokušava da im pomogne – dodao je on, ne precizirajući broj žrtava i ciljeva.

– Ova agresija neće ubediti ljude Libije da se predaju bandama na čelu sa Al-Kaidom – rekao je Zuei.

Vlada je u više navrata optužila pobunjenike da su plaćenici ekstremističke mreže Al Kaida.

Prema rečima portparola Oružanih snaga Libije, koje prenosi državna televizija, bombardovani su i rezervoari za gorivo odakle se snabdeva Misrata, treći po veličini grad Libije, 200 kilometara istočno od Tripolija.

– Civilni ciljevi u Tripoliju su meta napada aviona krstaških neprijatelja – rekao je on.

Svedoci su ranije izvestili o jakim eksplozijama na istoku od Tripolija gde su se vatrene lopte videle na horizontu, a nije bilo moguće utvrditi poreklo eksplozija.

“Civilni ciljevi” u primorskim gradovima Zuara, Sirta – rodni grad pukovnika Gadafija, i Bengazi – uporištu pobunjenika, takođe su pogođeni, rekao je portparol.

U izjavi emitovanoj u subotu kasno uveče, libijski lider Moamer Gadafi je zapretio da će napasti “civilne i vojne” ciljeve na Mediteranu i rekao da su “skladišta oružja” otvorena za odbranu zemlje.

Libija traži hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN Tripoli – Libija je noćas zatražila hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN posle početka zapadne vojne intervencije protiv snaga Moamera Gadafija.

U prvoj fazi te operacije koja je započela u subotu popodne, učestvovali su francuski, britanski i američki avioni. Prema podacima Pentagona ispaljeno je 112 projektila i pogođeno 20 ciljeva.

Vojna akcija je počela na osnovu rezolucije Saveta bezbednosti UN kojom se uspostavlja zona zabrane letova nad Libijom.

Libija je noćas saopštila da tu rezoluciju usvojenu u četvrtak smatra nevažećom.

Okončan prvi talas višefaznog napada na Libiju Vašington – Američki i britanski ratni brodovi i podmornice su učestvovali u prvoj fazi raketnog napada na protiv-avionsku odbranu Libije, ispalivši u subotu 112 krstarećih raketa “tomahavk” na više od 20 ciljeva u primorju da bi raščistili put za patrole iz vazduha koje će przemljiti libijsko vazduhoplovstvo.

U najavi misije tokom posete Brazilu, predsednik Barak Obama rekao je da je nerado pribegao sili, ali je uveren da je neophodno da se spasu životi civila. On je ponovio da neće poslati američke kopnene trupe u Libiju.

Jasno je da SAD nameravaju da ograniče svoju ulogu u intervenciji u Libiji, ukazuje agencija AP, fokusirajući se prvo na onemogućavanje libijske protiv-avionske odbrane, a zatim ostavljajući evropskim i možda arapskim zemljama da sprovedu zabranu letova iznad Libije.

Viceadmiral Vilijam E. Gortni, šef Zajedničkog štaba je rekao da su glavne mete napaa krstarećim raketanma u subotu bile libijske rakete zemlja-vazduh SA-5 koje se smatraju umerenom pretnjom za savezničke

Libijska protiv-avionska odbrana se zasniva na starijoj verziji sovjetske tehnologije, ali je Gortni rekao da je sposobna da ugrozi savezničke avione.

Takođe su gađani radari za rano upozoravanje i objekti sistema komunikacije, rekao je Gortni.

Rakete “tomahavk” su pogodile ciljeve posle jednog sata leta sa američkih i britanskih brodova na Mediteranu.

SAD imaju najmanje 11 brodova u Mediteranu, uključujući tri podmornice, dva razarača, dva desantna broda i komandni brod “Maunt Vitni”. U toj oblasti su i izviđački avioni Ratne mornarice P-3 i EP-3.

Gortnei je rekao da je potrebno i 12 sati do procene efikasnosti subotnjeg napada. Tada će bespilotna izviđačka letelica “global hok” na velikoj visini nadleteti gađane oblasti da bi se dobila preciznija slika, rekao je admiral.

On nije želeo da kaže koliko dugo će trajti napadi na libijsku odbranu, ali je naglasio da je subotnji napad krstarećim raketama bio prva faza višestepene misije.

(Beta)


Libijsko Ratno Vazduhoplovstvo raspolaže sa sledećim borbenim avionima:

– Dassault Mirage F1 – Dva preletela na Maltu na početku nemira, jedan oboren iznad Bengazija od  refabrikovana (Ukupno 32 kupljena od Francuske)

– Mig21Bis  – Jedan oboren iznad Bengazija, pretpostavlja se da ih ima 6-8 operativnih (od ukupno 23)

– Mig23 (u više verzija) – 12 zarobljeno od strane pobunjenika, po nekim tvrdnjama jedan oboren iznad Bengazija (Od ukupnog broja od 110 koliko se pretpostavlja da Libija poseduje)

– SU22 (Tri oborena, pretpostavlja se da ih je ukupno bilo 38)

– Soko J21 (stanje nepoznato, isporučeno 13 primeraka)

– L39 Albatros (pretpostavlja se da Libija poseduje više od 100 ovih trenažera)

– Soko G2 Galeb (ukupno isporučeno 116 primeraka, 4 zarobljena od strane pobunjenika, status ostalih nepoznat)
Od raketnih i PVO sistema raspolaže sa :

Libija pored Kuba koristi i:

S200 Angara,


S75 Dvina


Crotale EDIR


9K33 Osa


SA3 Pechora

ZSU-23-4 AA topove.

ZSU “Shilka”
Pouzdano se zna jedino broj SA2 sistema kojih Libija poseduje 108 kao i broj od 24 isporučena PVO raketna sistema Crotale. Ostale brojke drastično variraju i nemoguće je ispratiti stvarno brojno stanje.

Podaci su sa  MILITARIJE

Zastarela avijacija Libije nije dorasla da se nosi sa modernim zapadnim lovcima i ostvari prevlast u vazdušnom prostoru, ali poznato je da ni jedan osvajački rat nije dobijen samo upotrebom avijacije. Da li će u agresiji na Libiju biti upotrebljene i kopnene jedinice ostaje da se vidi. Moral libijskog naroda je na dosta visokom nivou a Gadafi pokazuje odlučnost da se brani. Koliko će trajati i kako će biti okončan još jedan osvajački pohod zapada ostaje da se vidi…operacija ODISEJEVA ZORA je u toku.You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
19 Responses
 1. Oliver says:

  Podrska Gadafiju i nadamo se da ce jednom doci kraj NATO tiraniji.

 2. Milton says:

  .

  good info!!…

 3. Eric says:

  .

  áëàãîäàðñòâóþ….

 4. Brian says:

  .

  ñýíêñ çà èíôó….

 5. Brent says:

  .

  good info….

 6. bill says:

  .

  ñïàñèáî!!…

 7. gary says:

  .

  áëàãîäàðþ….

 8. mitchell says:

  .

  ñýíêñ çà èíôó!!…

 9. Jimmie says:

  .

  tnx for info!…

 10. Angelo says:

  .

  ñïñ çà èíôó!…

 11. terrence says:

  .

  thanks for information….

 12. Stanley says:

  .

  thanks for information!!…

 13. Antonio says:

  .

  áëàãîäàðþ!…

 14. herbert says:

  .

  good info!!…

 15. fred says:

  .

  ñïàñèáî çà èíôó!…

Leave a Reply

HTML: You may use these tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(optional)