Rusi nude kredit Srbiji od tri milijarde dolara za kupovinu njihovih aviona


Nikola M. Jovanović/Nemanja Vlačo | 28. 03. 2011. – 00:02h

BEOGRAD – Iz paketa od 10 milijardi dolara koji je Vladimir Putin, premijer Rusije, ponudio srpskim vlastima, tri milijarde namenjene za odbranu predviđaju kredit za kupovinu vojne opreme – uglavnom aviona i sistema protivraketne zaštite, saznaje „Blic”.

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže za naš list da će Srbiji, s obzirom na to da je u pitanju kredit, izbor biti sužen na samo jedno ili dva vojna sredstva u istoj kategoriji, što odstupa od ideje da se na otvorenom tržištu izvrši modernizacija vojske, a uz to bi je ova kupovina dugoročno (politički, vojno i ekonomski) vezala za Rusiju.


Vojska Srbije već duže vreme ima problema sa stanjem u Ratnom vazduhoplovstvu, gde je većina vazduhoplova starija od 20 godina i uglavnom je reč o „migovima” tipa 21, ali i onih sa oznakom 29. Početkom 2010. godine Ministarstvo odbrane Srbije poslalo je zahteve za informaciju Sjedinjenim Državama za avione „F-16” i „F-18”, Švedskoj za „gripen”, Francuskoj za „rafal”, Evropskom konzorcijumu za „jurofajter” i Rusiji za avione „MiG 29M” i „suhoj 30”. Osim toga, postojala je i opcija da se postojeći avioni pošalju u Izrael na remont i na uvođenje NATO standarda, ali se od toga odustalo. Nakon Putinove posete varijanta kupovine u Rusiji dobila je i konkretne detalje. Pored aviona „mig 29M” i „suhoj 30”, pominje se i sistem protivraketne zaštite dugog dometa S300.


– „Mig” već duže vremena nema proizvodnju i nema više neku posebnu reputaciju, dok je „suhoj” u drugačijoj poziciji. Radi se o izuzetnim avionima, ali sa zastarelom elektronskom opremom. Što se tiče protivraketne zaštite, do sada su nam nudili sistem „buk”, a moguće je da je sada u opciji i S300 – navodi Radić i dodaje da bi Srbija mogla da, putem ovog kredita, nabavi jaku eskadrilu od 18 aviona, kao i nekoliko diviziona protivraketne zaštite.


Po Radićevom mišljenju je, u odnosu na to šta bi bilo u paketu koji bi Srbija kupila, bitnije pitanje šta je motiv Rusije da nudi ovakav kredit.
Aleksandar Dragišić s Međunarodnog instituta za bezbednost rekao je za „Blic” da je naše vazduhoplovstvo do sada bilo bazirano na sovjetskom, odnosno ruskom naoružanju nasleđenom od JNA, pa bi nam s tog aspekta odgovarala ovakva kupovina, ali naglašava da ona u političkom smislu ima nedostatke.


„Takvo naoružanje smo i do sada koristili, imamo na njemu obučene pilote, mehaničare i inženjere. Ova kupovina uopšte ne mora da znači definitivno udaljavanje ili odvajanje od NATO jer dobar deo članica NATO poseduje rusko naoružanje. Bivše članice Varšavskog ugovora sada, kada im ističu resursi, nabavljaju novo oružje na Zapadu, ali Česi i Slovaci razmišljaju da ostanu na ruskom”, kaže Dragišić.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
24 Responses
 1. bora says:

  Bravo RUSIJO.
  Ako bog da preovladace pamet.
  Ja sam srbin,pravoslavne ispovesti, i iskreno podrzavam sve sto je u interesu jake Srbije i jake BRATSKE RUSIJE
  Kad bi Hrvati imali ono sto se srbima nudi ,oni bi to oberucke prihvatili .zato se nadam da ce apel pojedinca-pojeninaca uroditi plodom.

 2. Petar I says:

  Hrvati stali uz Austro- Ugarsku da reše srpsko pitanje ( ubiti ceo narod Srba u Hrvatskoj) . Hrvati stali uz Hitlera da reše srpsko pitanje u Hrvatskoj, Hrvati stali uza skute Vatikana, Nemačke i NATO-a i skoro rešili srpsko pitanje u Hrvatskoj od oko 35 % Srba u Hrvatskoj za sada samo još oko 3 % matorih. Zadnji čas da Srbija stane uz Rusiju ili nas neće biti.

 3. mićo barać says:

  pozdravljam svako jačanje Srbije

 4. mićo barać says:

  Srbija kada uskoro vojno i ekonomski dovoljno ojača imat će puno bolje pozicije u pregovorima sa EU i o statusu Kosova i Metohije. A neka svi neprijatelji Srbije znaju kada se uslovi u balansu snaga u svijetu promjene u Srpsku korist tada će Srbi kao najstariji narod u Evropi(po istoričaru Milošu Milojeviću) znati osloboditi sve svoje okupirane zemlje i konačno rešiti srpsko pitanje pa mipno živjeti u svojoj državi

 5. Derek says:

  .

  ñïñ çà èíôó!…

 6. matthew says:

  .

  ñýíêñ çà èíôó!!…

 7. rodney says:

  .

  good info!!…

 8. Roy says:

  .

  ñïñ çà èíôó!!…

 9. albert says:

  .

  ñýíêñ çà èíôó….

 10. Ryan says:

  .

  ñýíêñ çà èíôó….

 11. jim says:

  .

  ñïñ çà èíôó….

 12. peter says:

  .

  áëàãîäàðåí!…

 13. charles says:

  .

  ñýíêñ çà èíôó….

 14. gregory says:

  .

  áëàãîäàðåí!…

 15. Hector says:

  .

  ñïàñèáî çà èíôó!…

 16. brett says:

  .

  ñïñ çà èíôó!…

 17. tyler says:

  .

  ñïàñèáî!…

Leave a Reply

HTML: You may use these tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(optional)