Muzej ratnog vazduhoplovstva IAF-a u Hatzerimu-Izrael (3) dio

U postavci ovog izvanrednog muzeja nalazi se zanimljiva zbirka zarobljene arapske raketne tehnike i PVO sistema…ali i aviona-lovaca koji su na razne načine dospjeli u izraelsko “ropstvo”.


Prvi od zarobljenih arapskih aviona je sirijski MiG-15 UTI oboren u Sinajskoj kampanji…prinudno sletio u jezero Bardavil na sinajskom poluostrvu u vrijeme dok su Sinaj kontrolisali Jevreji. Izvadjen je poslije rata restauriran i dugo vremena bio izlozen u Hatsoru kao “Čuvar kapije.


Četri MiG-17 su 15. avgusta  1966. napali patrolni brod izraelske mornarice na Galiljeskom jezeru. Brod se branio mitraljezima i uspio da obori jednog od njih. Ljeta 1998. nivo jezara je toliko opao da su na svjetlost dana izronili ostaci  oborenog MiG-a 17 koji su donešeni u muzej.

Zanimljiv je podatak da su do čak dva lovca koje posjeduje muzej u Hazerimu  nabavljeni djelovanjem izraelske tajne službe Mosad i vazduhoplovne tajne službe IAF-a. Prvi od njih je 1966. goodine smrtonosni i nepoznati mlazni lovac MiG-21 C  sa iračkim pilotom prebjegom Munirom Rufom sletio izraelcima pravo u ruke.Bio je ispitivan u vazduhu u mnogo simuliranih borbi sa izraelskim pilotima i pružio dragocjene podatke za kasnije izraelske pobjede nad ovim tipom lovca u mnogim arapsko – izraelskim vazdušnim borbama .


Drugi takav primjer je sirijski prebjeg koji je 1989. sa tada modernim lovcem MiG-23 M2D sletio na aerodorm Armagedon u sjevernom Izraelu i Jevrejima dao na uvid sva “čuda” nove sovjetke lovačke letilice kojim su se uveliko naoružavali izraelski neprijatelji.


Tu se nalazi i Sirijska Gazela koja je zarobljena oštećena u borbama u takozvanoj oparaciji Mir za Galileju. Sirijci su je koristili sa HOT projektilima protiv izraelskog oklopa. Nekoliko njih zarobljenih Izraelci su koristili u IAF-u sa duplim oznakma. Kasnije je ova Gazela predata muzeju kao svjedok ratne prošlosti izraelske države.


Irački Mi-24 čeka da budu restauriran….

Nastaviće se…

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

HTML: You may use these tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(optional)