Agresija NATO-a na SRJ 1999

20.03.2007.

Agresija NATO-a na SRJ 1999

Zločinačko bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije (ili Operation Allied Force; Operacija Saveznička sila), često pod nazivom “NATO agresija” trajalo je od 24. marta do 10. juna 1999. godine i deo je kosovskog rata 1996.-1999. To je bilo drugo važnije vojno uplitanje NATO-a nakon bombardovanja bosanskih Srba u operacija “Namerna sila” 1995 i najveći vojni sukob na prostoru Srbije i Crne Gore od vremena Drugog svetskog rata.


NATO je 24. marta 1999. godine u 20 časova počeo vazdušne napade na vojne ciljeve u SRJ da bi se kasnije udari proširili i na privredne i civilne objekte. U napadima koji su bez prekida trajali 78 dana teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, crkve, manastiri…

Ekonomski eksperti iz Grupe-17 procenili su štetu na oko 30 milijardi dolara. Konačan broj žrtava zvanično nije saopšten, a procene se kreću između 1.200 i 2.500 poginulih i oko 5.000 ranjenih.

Napadi su suspendovani 10. juna, nakon potpisivanja vojno-tehničkog sporazuma o povlačenju jugoslovenske vojske i policije sa Kosova i Metohije.

Motivi za zločin kako se danas vidi su bili nasilno otcjepljenje dijela srpske teritorije pod “humanitarnim” geslom zaštite Albanca od “srpskog terora”.

Te sumnje je prije nekoliko dana definitivno demistifikovao bivši ambasador SAD-a u SRJ Vilijam Montgomeri kada je rekao da je njegova vlada imala u planu nezavisno Kosovo još prije početka agresije na SRJ.

Time je jasno pokazano da su tobožnji “masakr” u selu Račak koji je poslužio NATO-u kao povod za otpočinjanje agresije na SRJ samo lažni povod za ostvarenje skrivenih ciljeva agresora.

CIVILNE ŽRTVE:

U bombardovanju je pogunulo oko 2.000 civila. Najviše poginulih bilo je u napadima na putnički voz kod Grdelice 12. aprila (11), na kolonu albanskih izbeglica na Kosovu 14. aprila (75), na zgradu RTS-a u Beogradu 23. aprila (16), na Surdulicu 28. aprila (16), na putnički autobus kod mesta Lužani 1. maja (23), na Niš kasetnim bombama 7. maja (20), i na kraju najteži napad na civile, 14. maja na drugu kolonu albanskih izbeglica kraj Prizrena, sa 87 mrtvih.

Napad koji je dobio najveću medijsku pažnju bio je napad 8. maja na ambasadu Narodne Republike Kine u Beogradu, koji je izazvao veliku diplomatsku napetost između vlada te države i SAD-a. U tom su napadu ubijena tri kineska službenika ambasade. NATO savez je ovu navodnu grešku opravdao ”zastarelim mapama”.

U Srbiji se do 1999. registrovalo između 15.000 i 20.000 novih slučajeva kancera, da bi taj broj već 2004. dostigao cifru od 30.000 novih bolesnika.

GUBICI NATO-a:

Prema zvaničnim informacijama, gubici u redovima NATO bili su relativno niski, najviše zbog neispunjavanja pretnje kopnenom operacijom. Osim nekih prisilnih sletanja nekoliko oštećenih aviona F-15, britanskog Herjera i jednog A-10 sa ranjenim pilotom u Sarajevu i Skoplju, gubici su sledeći:

* 27. marta Jugoslovenska PVO srušila američki “nevidljivi” bombarder F-117 Noćni soko, što je prvo obaranje takvog aviona stelt tehnologije. Pilot spašen 6 sati nakon obaranja.
* 26. aprila u Albaniji pao američki helikopter AH-64 Apač, tokom trenažne misije. Dvojica pilota povređena.
* 1. maja pao američki AV-8B Harijer usled mehaničkog kvara pri sletanju na nosač aviona. Pilot spašen.
* 2. maja američki F-16 srušen zapadno od Beograda. Pilot spašen.
* 5. maja u Albaniji pao američki helikopter AH-64 Apač. Dvojica pilota poginula.

Osim ovih gubitaka, treba dodati obaranja nekoliko desetina bespilotnih letelica (UAV) i krstarećih projektila.

Tadašnje vlasti u Beogradu su govorile o obaranju više desetina aviona,što nikada nije potvrđeno od strane NATO pakta, iako su ruski izvori neke od tih obaranja potvrdili nezvanično.

Tokom agresije su uhapšena tri marinca američkih snaga.Kao i mnogi drugi uspesi Vojske Jugoslavije i PVO (protivvazdušne odbrane),ovaj uspeh nikada nije priznat.

Ostaci srušenih aviona F-117, F-16, bespilotnih letelica i krstarećih projektila izloženi su u Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu.

Nepotvrđeni gubici NATO-a

* 26. aprila dva aviona tipa G-4 Super galeb, poletela sa aerodroma Golubovci, preleteli granicu sa Albanijom i bombardovali šire područje aerodroma Rinas pored Tirane. Tom prilikom uništeno i oštećeno 12 helikoptera tipa AH-64 Apači.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
14 Responses
 1. warren says:

  .

  ñýíêñ çà èíôó….

 2. clifford says:

  .

  ñïñ çà èíôó!!…

 3. Dwayne says:

  .

  áëàãîäàðþ!!…

 4. harry says:

  .

  good info!!…

 5. Shannon says:

  .

  ñïàñèáî çà èíôó!…

 6. Nicholas says:

  .

  ñýíêñ çà èíôó….

 7. Ricky says:

  .

  ñýíêñ çà èíôó!…

 8. Ramon says:

  .

  good info!!…

 9. wendell says:

  .

  áëàãîäàðñòâóþ!…

 10. Joey says:

  .

  ñïàñèáî!…

 11. troy says:

  .

  ñïàñèáî!!…

Leave a Reply

HTML: You may use these tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(optional)