Arapsko – Jevrejski vazdušni rat

Ovaj sukob na Bliskom istoku, mogli bi skoro nazvati “vječitim derbijem” zbog dužine trajanja sukoba i neprijateljstava, da nije toliko prolivene krvi.

Plansko naseljavanje Jevreja u oblast Palestine, počinje poslije cionističke odluke donešene na Prvom kongresu u Baselu 1897. o stvaranju jevrejske države na tlu Palestine.

Turska vlast koja je tada vladala tim područjem nije im išla na ruku, ali dolaskom Velike Britanije i njenom mandatorskom vlašću od 1922. do 1947. Jevreji sa svih strana hrle na područje teritorija oko Jerusalima. Dolaskom Hitlera na vlast, plan naseljavanja Jevreja iz Evrope u Palestinu se vodio parolom “zemlja bez naroda, za narod bez zemlje”. Ta jevrejska parola je uvrijedila većinsko arapsko stanovništvo u Plaestini i u već pregrijanu političko-vojnu smješu ubacila varnicu budućeg dugogodišnjeg krvoprolića, koje i danas traje.

Arapi videći sta je Jevrejima plan revoltirani licemjernom politikom Velike Britanije, napadaju i Jevreje ali i Britansku vojsku i u periodu između dva rata, prliva se dosta krvi i izbija nekolko ozbiljnih arapskih pobuna protiv jevrejske kolinizacije njihovih područja.

Završetkom drugog svjetskog rata, Jevreji koriste političku klimu nastalu u svijetu, I traže kroz usta Velike Britanije da problem Palestine rešavaju Ujedinjene nacije, izalazeći sa predlogom da se Palestina podijeli na dvije nacionalne države, Jevrejsku i Arapsku.

Arapi kojima je taj predlog djelovao apsurdno, a sa Kosovom ga sada bolje razumiju Srbi, odbijaju da učestvuju u radu socijalne Komisije za Palestinu. Predlog koji su donijele sedam zemalja iz te komisije na čelu sa Kanadom prihvata UN, i rezolucijom 181 Palestina se dijeli na dvije države.Ta rezlucija je donesena koincidencijom ili nečim drugim na isti datum kada je donešena odluka u Jajcu o formiranju SFRJ ali četri godine kasnije 29.11.1947.

Svjetsko javno mnjijenje je bilo podijeljeno oko te odluke a Jugoslavija sa Iranom i Indijom koja je zagovarala federativno uredjenje ostaje neopredijeljenja prilikom galasanja u UN.

Na ovakvu političku odluku uticalo je svakako i stradanje Jevreja u drugom svjetskom ratu kao i simpatije Arapa za naciste iz prostog razloga što su imali zajedničkog neprijatelja.

Dražavu Izrael su u UN podržale 30 zemalja dok je 17 bilo protiv, među kojima sve arapske zemlje koje su tada imale pravo glasa. Poslije te odluke otvorena je pandorina kutija.

Uzroci prvog arapsko-jevrejskog rata, leže u agresivnosti cionističke vlasti i tvrdoglavom neprihvatanju Arapa prvenstveno Palestinaca da svoju državu dijele na pola.

Jevreji su speremajući se za rat uz pomoć Engleza obučavani u vojnim britanskim bazama na tlu Palestine ali i u samoj Engleskoj.

Na odluku UN o podjeli Palestine, odgovorila je Arapska liga, otvorenim ultimatumom da će u slučaju nasilnog proglašenja Izarela sve arapske države braniti Palestinu i oružjem.

Ne obazirući se na otvorenu prijetnju Arapa , 14. maja 1948. Jevreji progalašavaju državu Izarel a samo dan kasnije britanci se povlače sa područja Palestine.

Počinje dugo ratno razdoblje obilježeno sa četri, po nekima i sa pet arapsko-jevrejskih ratova, dok Arapi tvrde da rat započet u junu 1948. nikad nije presatao, već da je to što svijet naziva mirom samo privremeni prekid vatre do konačnog oslobodjenja Palestine od cionističke agresije.

Shvatajući doktrinu modernog rata, Izraelci ozbiljno rade na stvaranju svojeg vazduhoplovstva, koje će se pokazati ključnim u svim njihivim kasnijim pobjedama.

Vojska koja nema vazdušnu zaštitu i čisto nebo ne može dobiti rat, to je bilo jasno poslije drugog svjetskog rata. Arapi su to kasno shvatili uzadjući se u brojnost svoje populacije misleći da će Izarel jednostavno pregaziti.

Nad Svetom zemljom počinju vazdušni dvoboji sa jasno definisanim ciljem od strane Jevreja, odbraniti Izrael po svaku cijenu.


You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
19 Responses
 1. Jackie says:

  .

  tnx for info….

 2. Karl says:

  .

  good info!!…

 3. Stuart says:

  .

  áëàãîäàðåí!…

 4. lee says:

  .

  thank you!…

 5. lewis says:

  .

  tnx for info!!…

 6. brad says:

  .

  good info!!…

 7. edward says:

  .

  ñïàñèáî çà èíôó….

 8. darryl says:

  .

  áëàãîäàðåí….

 9. edward says:

  .

  áëàãîäàðþ!!…

 10. Joe says:

  .

  áëàãîäàðñòâóþ!!…

 11. Javier says:

  .

  thanks for information….

 12. Craig says:

  .

  ñïàñèáî çà èíôó!!…

Leave a Reply

HTML: You may use these tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(optional)