Pronadjen P-40 koji je nestao prije 70 godina u Sjevernoj Africi

Lovački avion P-40 britanskog RAF-a  nestao na ratnom zadatku u jeku drugog svjetskog rata u borbi sa jedinicama Afričkog korpusa  čuvenog Edvina Romela, pronađen je nedavno. Avion se nalazi 200 milja daleko od bilo kakvog većeg naseljejnog mjesta.

P-40 RAF in Sahara after 70 years

Pretpostavlja se da je pilot poslije oštećena aviona pokušao da se dočepa nekog pomoćnog aerodorma, ali je izgubio orjentaciju i usled kvara ili nedostatka goriva prinudno sletio u saharsku pustinju. Suva klima i velika temperetura očuvali su avion u potpunosti…toliko nevjerovatno da izgleda kao da je juče sletio na mjestu na kojem je nadjen.

P-40 RAF in Sahara after 70 years

Sem oštećenja na trupu prilikom prinudnog sletanja, avion je savršeno očuvan…

P-40 RAF in Sahara after 70 years

Avio istoričari kazu da je ovakvo otkriće, ravno otkriću grobnice nekog faraona jer je ovaj avion jedna savršena vremenska kapsula, sa obiljem podataka iz vremena iz kojeg je došao zlosretni P-40.

P-40 RAF in Sahara after 70 years

P-40 tail

Nazalost pilot Dennis Copping nije preživio tu ratnu avanturu. Njemu se izgubio svaki trag onog moneta kada je njegov avion ostavljajući dimni trag nestao sa vidika i nikada nije pronađen niti se javio nekome. Pretpostavlja se da je pilot poslije uspješnog prizemljenja stradao u pokušaju da pješice dođe do nekog naseljenog mjesta…i tako postao žrtva žeđi na nesnosnoj saharskoj vrućini.Stručnjaci vjeruju da će teško ući u trag nesrećnom čovjeku ali ako bi pronašli njegove ostatke pretpostavlja se da bi bili savršeno očuvani kao i ostaci njegovog aviona.

P-40 prop

P-40 guns

P-40 engine

P-40 parashut

Muzej RAF-a Hedon u Londonu svjetsan je znacajnog otkrica i ima u planu da avion bude opravljen i izlozen u njegovoj postavci ako prije toga ne bude očerupan postane plijen lovaca na ratne trofeje.

P-40 in Sahara desert

P-40 in Sahara desert

P-40 in Sahara desert

P-40 in Sahara desert guns -left wing

RAF-kittyhawk

Za teško pronalaženje ovog napuštenog aviona zaslužna je i njegova dobra pustinjska šema bojenja koja ga je gledano iz vazduha dobro skrivala od radoznalih očiju.

Tu se postavlja i pitanje da li je to izvodljivo s obzirom da je taj avion ipak na neki način posredno ratni grob jednog hrabrog vojnika-pilota.

Category: ISTORIJA
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
16 Responses
 1. rex says:

  .

  thank you!…

 2. jesus says:

  .

  ñïàñèáî çà èíôó!…

 3. Vincent says:

  .

  ñïàñèáî!!…

 4. Casey says:

  .

  ñýíêñ çà èíôó!…

 5. Eddie says:

  .

  thanks for information….

 6. Tommy says:

  .

  tnx for info!!…

 7. howard says:

  .

  ñïñ çà èíôó!!…

 8. Dana says:

  .

  good info!…

 9. cameron says:

  .

  ñïñ çà èíôó….

 10. elmer says:

  .

  tnx for info!…

 11. jorge says:

  .

  tnx for info!!…

Leave a Reply

HTML: You may use these tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(optional)