Kamikaze – sinovi groma

Američke invazione snage koje su nadirale prema japanskim ostrvima krajem rata nije bilo moguće zautaviti ni jednom od poznatih taktika i načina ratovanja. U očajničkom pokušaju da zaustave  Amerikance, Japanci su iz redova dobrovoljaca napravili specijalne odrede pilota spremnih da se žrtvuju za domovinu i cara…poznate kao Kamikaze.


Istorijski gledano Kamikaze su dobili naziv prema legendi o tajfunu koji je zasutavio veliku srednjovjekovnu mongolsku flotu, koja je takođe htjela da porazi i osvoji Japan. Tajfun koji je dunuo potopio je stotine mongolskih brodova i spriječio mongolsku invaziju…japanci su taj vjetar nazvali Bozanski ili Kamikaze na japanskom.


Osnivanjem Kamikaze odreda u vazduhu i slične im braće po oružju Kajtena na moru (živih torpeda), japanci su se nadali da ce se efekat tajfuna iz srednjeg vijeka ponoviti, ali na njihovu žalost  istorija je išla nekim drugim tokom…a žrtve tih mladih pilota su ostale kao spomenik ratnom bezumlju osvajačkih htijenja japanske vojne vrhuške.


Treba reći da piloti Kamikaze nijesu bili vjerski fanatici ili ljudi opijeni drogama…već svjesni mladi ratnici, koji su otišli u časnu ratničku smrt po ugledu na slavne pretke kojima je kodeks samuraja Bušido bio jedina vodilja u životu. Zapadnom umu teško za shvatiti ali uspjeh današnjeg Japana takođe se temelji na Bušido kodeksu, časti i odanosti caru i otadzbini, koji uspjeh zajednice stavljaju ispred uspjeha pojedinca ili svojeg ličnog …


Category: AERO ART, ISTORIJA
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
13 Responses
 1. Kevin says:

  .

  áëàãîäàðþ!…

 2. Vernon says:

  .

  tnx for info!!…

 3. Everett says:

  .

  áëàãîäàðñòâóþ!…

 4. kenny says:

  .

  tnx for info!!…

 5. Cory says:

  .

  ñýíêñ çà èíôó!!…

 6. matt says:

  .

  ñýíêñ çà èíôó!…

 7. louis says:

  .

  áëàãîäàðåí….

 8. Travis says:

  .

  áëàãîäàðåí!…

 9. gary says:

  .

  ñïàñèáî çà èíôó!!…

 10. Ernesto says:

  .

  ñýíêñ çà èíôó….

 11. Adrian says:

  .

  áëàãîäàðñòâóþ!…

Leave a Reply

HTML: You may use these tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(optional)