Goran Ostojić – vitez 63.padobranske brigade VJ

Na današnji dan, prije 13 godina, braneći Kosmet od šiptarskih terorističkih bandi, pao je sa još dvojicom boraca kod Žar kolibe na Juničkim planinama, vitez Goran Ostojić. Čovjek koji je nas padobrance učio viteštvu, ratništvu ali i čojstvu i junaštvu. Privilegija je bila poznavati takvog čovjeka. Slava ti komnadante, ti si Obilića već sreo.

Goran Ostojić rođen je 1962. godine u Bačkom dobrom Polju.

U osnovnu školu pošao je sa pet godina, kada se sa roditeljima seli u Jagodinu. Još u osnovnoj školi privlače ga discipline koje će odrediti njegov poziv, tako je  bio radio amater, aeromodelar, sa 14 godina postao je uz očevu saglasnost najmlađi padobranac u Aero klubu “Naša krila” i najmlađi pilot jedriličar, a ubrzo i pilot motornih aviona, naravno tu su i nezaobilazni fudbal i košarka, kao i karate toloiko koristan u njegovom budućem pozivu. Završava gimnaziju sa 17 godina i upisuje se na Vojnu akademiju.

Odabira po nekima najteži smer-pešadiju. Studije završava sa odličnim uspehom i dobija raspored u elitnoj 63. padobranskoj brigadi. Karijerom prolazi kroz sve oficirske  dužnosti starešine njegovog kova, od komandira voda i čete, do načelnika operativne službe i načelnika štaba brigade. Na tom putu bilo je mnogo ne manjih izazova od onog sudbinskog, koje je ovaj vrsni oficir herojski pobedio (setimo se, sa samo 18 padobranaca Goran Ostojić je držao aerodrom Cerklje omogućivši evakuaciju aviona i opreme, zatim akcije u Bihaću, Puli, na Zemuniku kod Zadra, prvi padobranski skok u bosanskom ratu i tom prilikom zauzimanje Jadra kod Srebrenice, sve to su samo neki primeri onoga što je prošao u svojoj karijeri koja ga je zasigirno izgradila u izuzetnog oficira, poznavaoca vojniočkog poziva, ali i nekoga ko je videvši i druge, mračnije slike života  postao kako poznavaoci svedoče pravi čovek i prijatelj).

Poginuo je jula 1998. godine kod Junika sa puškom u ruci kako i dolikuje starešini njegovog životnog profila. Posthumno je unapređen u potpukovnika (ne znajući da je redovno predviđen za taj čin, koji mu je trebao biti dodeljen na dan jedinice te godine). Nastupanjem tragičnog događaja ostali su bez oca i muža, sin Bogdan i supruga Marina , ali je stroj nebeskih ratnika, heroja odbane naše duge istorije, dobio heroja koji će ga zasigurno predvoditi jednako uspešno i slavno, kao što je za života predvodio elitnu jedinicu zemaljskih ratnika legendarne padobranske brigade…

Category: SPOMEN, SRPSKA KRILA
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
28 Responses
 1. randy says:

  .

  áëàãîäàðñòâóþ!!…

 2. Ben says:

  .

  tnx for info!…

 3. leslie says:

  .

  thanks for information!…

 4. Maurice says:

  .

  tnx for info….

 5. Andy says:

  .

  tnx for info!…

 6. mathew says:

  .

  ñïàñèáî çà èíôó….

 7. jaime says:

  .

  good info!!…

 8. christopher says:

  .

  ñýíêñ çà èíôó….

 9. Vernon says:

  .

  áëàãîäàðþ….

 10. warren says:

  .

  ñýíêñ çà èíôó….

 11. Tony says:

  .

  ñïñ çà èíôó….

 12. maurice says:

  .

  ñïñ çà èíôó….

 13. alfonso says:

  .

  áëàãîäàðþ….

 14. roland says:

  .

  tnx for info!!…

 15. herbert says:

  .

  ñïàñèáî çà èíôó….

 16. Brad says:

  .

  thank you!…

Leave a Reply

HTML: You may use these tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(optional)