Нови „мигови” и С-400 стижу у Србију

” Авион „миг-29 М2” представљен је на аеромитингу у Батајници

Потпредседник Владе Руске Федерације Дмитриј Рогозин изјавио је пре неколико дана у Београду „да се нада да ће после реализације наших договора Србија постати јача држава, и то толико јача да ће свако прво морати да размисли пре него што употреби оружје против ње“.

Дмитриј Рогозин је пре садашње функције био амбасадор Русије при НАТО-у у Бриселу. Са Рогозином је у Београду боравила врло јака екипа руске војне индустрије, међу којима су били и директори фабрика „Миг-Сухој“ и компаније „Рособоронекспорт“. Изјава потпредседника руске владе да је Русија спремна да помогне како би Србија била војно много моћнија држава и да у томе Србија има пуну подршку председника Русије Владимира Путина „пребацује лоптицу“ на домаћи  терен.

Шта би то од савременог наоружања Србија сада могла да добије, или да купи од Русије. У оквиру ранијих разговора и преговора са руском страном Београд је дефинисао своје потребе: 12 авиона „миг-29М2”, опција је осам апарата „миг-29М2” једноседа варијанта и четири „миг-29М2” двоседа варијанта, или 10 авиона „миг-29М2” једносед и два таква авиона двоседа. Како Руси нуде исту цену за једноседе и двоседе, обе верзије апарата носе исто наоружање и исту опрему, у циљу што брже обуке наших пилота опција са осам једноседа „миг-29М2” и четири двоседа вероватно је коначно решење. Уз већ постојећа четири авиона „миг-29” Србија би опет имала једну потпуну ескадрилу најмодернијих авиона. Не за рат, већ за чување свог ваздушног простора.

У пакету са авионима „миг-29М2” требало би да стигну и ракетни системи „панцир“, 12 таквих система, као и „бук“. То би свакако битно ојачало трупну противваздушну одбрану, али и одбрану делова наше територије. Но, оно најзначајније што нам Москва сада нуди јесте стратешки ПВО систем С-300 са ракетама из система С-400. Наиме, ПВО систем С-300 може да лансира и пројектиле С-400. Руси су спремни да нам испоруче и најновије радаре који су потпуно отпорни на дејства најновијих антирадарских ракета западне производње. Тиме би, уз постојеће радаре и ПВО системе, наша ПВО била комплетирана.

Сада долазимо до питања како све то и платити у овој економској ситуацији у којој је Србија данас? Руси нуде врло повољне цене и начине плаћања. Руски „миг-29М2” је три пута јефтинији од „тајфуна“ и „рафала“, и два и по пута јефтинији од „грипена“. Руси нуде кредит, али и плаћање контраиспорукама наше робе, од пољопривредних производа до производа наше војне индустрије. Руси су показали и интерес за наш школски авион „ласта“, њихова авијација има велике потребе за том категоријом авиона, јер то су им раније продавали у оквиру Варшавског пакта Пољаци и Чеси. Постоји и одређени руски интерес за наше оклопно возило „лазар“.

Свака је одбрана на неки начин скупа, нема у свету јефтине а добре одбране. Држава која не издваја паре за своју војску плаћаће једног дана неку туђу војску. Само је питање времена.

Сада је на Београду да искористи понуду Москве. Да не би касније било „правдања“ како смо сами и како нам нико не нуди помоћ и савезништво. За почетак председник Томислав Николић изјавио је, према Танугу, да ће Србија у оквиру своје политике војне неутралности ускоро упутити нашу парламентарну делегацију у Парламентарну скупштину Организације договора о колективној безбедности, ОДКБ, пошто Србија већ има своје представнике у Парламентарној скупштини НАТО-а. То је добар потез Београда. Иначе, ОДКБ гарантује свим државама чланицама потпуни територијални интегритет и војну заштиту.”

Мирослав Лазански

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
19 Responses
 1. Svrljig says:

  Овај Лазањски баш има смисла за хумор.

  Ако очекује да ће ови НАТО роботи прихватити Руску помоћ, па то је невероватна будалаштина…

  Једино и једино ако су Руси будале, па да америкењцима дају у руке по пар примерака њиховог оружја – технолошких тајни, што је исто: НЕВЕРОВАТНА БУДАЛАШТИНА…

  Али Лазањском то није новост…

  Ено тврдио је да ми можемо производити унапређени Г-4, па (колико сам схватио), Орао 2, па нови авион са променом намене (1,6 мах…), па ваљда тенкове… ?!!!

  Ало бре Лазањски, ова “држава” више не може ни добре тесарске ексере да направи сама, чему овакве бајке?

  Ко да конструише, разради технологију и ПРОИЗВЕДЕ све то?
  Ваљда Ђока из потока…

  Али Лазањски ко Лазањски, ето насмеје нас грохотом…

  Велики поздрав (и Лазањском)!

 2. Proka says:

  Ako su Rusi to stvarno ponudili, valjda imaju neku računicu, valjda znaju da to oružje neće završiti Amerima.

  Da li su zaista Rusi ovo ponudili Srbiji?

 3. mićo barać says:

  Svrljigu daj malo više nacionalnog ponosa dosta mi je takvih kao ti impotentnih gunđala kao mi smo jadni , pa nemamo ništa pa što ćemo mi protiv jačih . Takvim načinom sam siguran da tako malodušan ni u svom životu ništa nisi stekao.Takvo nas je mišljenje idovelo dovde. Takvi su i naredili da se nepobjeđena srpska vojska povuče sa Kosova i Metohije u uslovima kada Šiptari i uz svu pomoć od Amerike nisu zauzeli ni karaule Košare ni Paštrik
  bolje ti je kad tako jadno misliš da ili pogledaš priloge o junačkoj odbrani Kosova i Metohije od Milovana Drecuna ili Miroslava Lazanskog pa shvatiš da i mi današnji Srbi sa prevom možemo reći da smo nasljednici Obilića i Karađorđa ili da preseliš u neki drugi narod koji je kao ti jadan i malodušan jer većina srba to nije

 4. Svrljig says:

  Јел Мићо, јел то пишеш CV (WC) за неку фирму?

  Немој ме засмејавати дете. Прошао сам ја и ратове и пројекте и подухвате и баш свашта.

  CV – само хвалисавци, само дувачи, букаџије, нереалне особе, овакви млади какве данас продукује ова квази држава. Нису ни за посао, ни за напредак, а камо ли за рат!
  То је само да прича политичарске хвалисаве лажи и седи у канцеларијама општина и судова – трутови да их рани држава.

  Ко издао Космет – ја?
  Није него, па ето баш такве букаџије. Где год се крене најгрлатији су, а кад ђаво узме шалу први побегну. То је само по имену Србин. То само дување, стављање шубара, брада и кокарди, видели смо већ. Да је мене неко питао, носио бих ја униформу за Космет до данас.

  Смешно и истовремено тужно Мићо, веруј ми. А коментарисати индустрију и кадрове у овој земљи није могуће – јер је нема и непостоје.

  Поздрав!

 5. Svrljig says:

  Европљани Николић (бивши Радикал и садашњи Завето – кршитељ) ће као да са оним мајмуном Вучићем купује МиГ-ове из Русије?

  БОЉЕ да их НЕ купују!

  Оће свиње да захебу Русе…

  Оће то, мало морген.

  Поздрав!

 6. casey says:

  .

  thanks for information!!…

 7. brad says:

  .

  ñïñ çà èíôó!!…

 8. kenny says:

  .

  ñïàñèáî….

 9. clinton says:

  .

  áëàãîäàðñòâóþ!!…

 10. marion says:

  .

  ñïàñèáî çà èíôó!!…

 11. Bruce says:

  .

  thank you….

 12. Clifton says:

  .

  ñïàñèáî!…

 13. Bryan says:

  .

  áëàãîäàðþ!…

Leave a Reply

HTML: You may use these tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(optional)