Prvi komandant komunističkog JRV, ustaški general Franjo Pirc (JRV od ustaše Franja Pirca do Antona Tusa)

Saradnja između komunista i ustaša je tema raznih špekulacija ali i vrlo konkretnih događaja. Jugoslovensko Ratno Vazduhoplovstvo komunističke Jugoslavije koje je nestalo u vihoru građanskog rata je nastalo otimačinom, ubistvima i politikanstvom neprijatelja srpskog naroda i monarhije. Jedan od dokaza pomenute saradnje je i prvi komandant JRV, bivši petokolonaš JKRV, koji je kao komandant Drugog lovačkog puka već prije rata u ustaškim redovima uhvatio vezu sa Njemcima i radio na subverzivvnoj djelatnosti podrivanja borbene spremnosti podređenih mu jedinica.

U samom ratu je defetističkim i konfuznim komandama omeo dejstvo Drugog lovačkog puka koji mu je bio podređen, naredio uništavanje aviona na aerodromima a sam preletio Njemcima na zemunski aerodorom. Taj događaj je opisan u knjizi Velizara Vučkovića “Hronika jednog vazduholovca” . Pilot Boris Cijan kojeg je Pirc uzeo kao pratioca kaže da ga je Pirc predao u ruke Njemcima po sletanju na zemunski aerodorom.

Za doprinos u rušenju Kraljevine Jugoslavije Pavelić ga je postavio za načelnika Stožera zapovjedništva Bojnog zrakoplovstva u svojoj kvinsliškoj NDH, a Tito poslije njegovog prebjega za prvog komndanta JRV. Franjo Pirc je jedan od glavnih krivaca za likvidaciju svojih nekadašnjih kolega iz kraljevskog vazduhoplovstva u posleratnoj komunističkoj Jugoslaviji. Poput Antona Tusa Hrvata, koji je kao poslednji komndant komunističkog JRV prebjegao u Tuđmanovu nezavisnu državu Hrvatsku.

Može se sa sigurnošću reći da je komunističko RV SFRJ od prvog ustaškog komandanta preletača Franja Pirca do poslednjeg Hrvata Antona Tusa bilo u potpunosti anti-srpsko u službi jedene vještačke masonsko-komunističke tvorevine SFRJ. Oni koji su se kasnije osvijestili letili su i borili se protiv dojučerašnjih “kolega” Hrvata koji su ih po drugi put za pola vijeka na isti način prevarili i izdali…čast izuzecima.

Tok istorijskih događaja je pokazao da to komunističko vazduhoplovstvo iako je bazirano na jednoj maloumnoj političkoj ideologiji ispiranja mozgova, nije bilo koheziono, već je najviše ličilo balonu od sapunice.

Da je kojim slučajem tadašnja komunistička SFRJ napadnuta od strane NATO kako se ideološkom doktrinom predviđalo, JRV bi se raspalo i bilo izdato od samog vrha a sama država potonula u krvavi građanski rat kao što je i bio slučaj 1941, i pola vijeka kasnije 1991.

Category: ISTORIJA
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

HTML: You may use these tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(optional)