“Soko” u vazduhu

NVO Vazduhoplovno društvo Soko iz Grblja u Boki Kotorskoj, je društvo za njegovanje vazduhoplovnih tradicija i popularizacije vazduhoplovstva na jedan atraktivan i zanimljiv način.Nastalo je iz bivšeg Aerokluba Zmaj Budva.

Predsjednik NVO SOKO je Božo Mršulja dugogodišnji hidro pilot koji je ultralakom leltilicom FIB582 Polaris (Flying Infalatbele Boat) prevezao po njegovim riječima oko 10 000 turista za šest godina turističkog letenja iznad budvanske rivijere u atraktivnom panoramskom razgledanju naše obale duž crnogorskog primorja od 2001. godine do danas.

U turističkoj ponudi Cne Gore je i ova atraktivna letilica koju smo imali prilike da vidimo iznad Kotora prije neki dan, kada je izazvala veliko interesovanje svih prisutnih na kotorskoj rivi i okolnim plažama.

Božo je bivši vojni padobranac sa pozamašnom letačkom karijerom hidro pilota na baš ovoj letilici FIB582, sa perko 1000 sati provedenih u vazduhu.

FIB582 je tandem letelicia za pilota i jednog putnika, proizvedena u Italiji i pravi je mercedes medju hidro zmajevima, kaže Božo .Može da ostane u vazduhu do 3 sata, kreće se krstrećeom brzinom do 70 kmh i može da se popne na visinu od 4000m. U slučaju otkaza motora može kao bilo druga jedrilica bzbjedno da se spusti na vodu sa koje poleće.

Ovaj zmaj koristi se sada u mnogim turističkm centrima širom svijeta u svrhu panoramskih letova, ali ga koriste i mnoge poznate organizacije poput Green Peace u oblasti Mururoa ili singapusrki navy seals i mnoge druge vojske za specijalne tajne operacije.

U sezoni 2001. godine ovaj hidro zmaj ili Leteći čamac bio je pravi hit u Budvi. Njegova pojava je iazazivala neviđeno oduševljenje. Božo kaže da su on i njegovi prijatelji avioentuzijasti iz aerokluba Zmaj bili prvi u Evropi 2001. godine koji su ovu letilicu uvrstili u turističku ponudu kao letilcu za panoramske letove i to baš u Crnoj Gori, tadašnjoj SRJ. Turisti koji su letjeli odnijeli su lijepe utiske i mnoštvo fotografija slikanih iz vazduhapa je i to je takođe pozitivna reklama naše države i njenih ljepota ali i ponude koju imamo.

Imali su sve potrebne dozvole za ovaj posao, od pilotskih do onih od Direktorata Civilnog Vazduhoplovstva iz Beograda, Morskog dobra i plovne jedinice MUP Budva sa registrovanim hidroletilištem u blizini starog budvanskog grada.

Stotine turista su čekali u red za vožnju. Provozali su mnogo djece u sklopu reklame i popularizacije letenja kao i mnogo poznatih ličnosti koji su ljetovali u Budvi tih godina. Od pilota veterana drugog svjetskog rata, kosmonauta i probnih pilota do nekih poznatih političara i estradnih zvijezda. Korišten je njihov FIB za snimanje spotova i reklama od Beograda do Kaira u Egiptu.

Takođe je bitno pomenuti da površina krila zmja, od svojih skoro dvadeset kvadratnih metara može poslužiti kao jedan atraktivni leteći baner za reklamu sa odštampanim logom firme ili proizvoda kojeg želite reklamirati, tako da su Božo i njegovo društvo uspjeli prve letačke sezone 2001. dobiti genralno sponzorstvo od čuvenog MC Donaldsa i sa njima napraviti dobar ugovor za punih pet gdina na obostranu korist. Leteća reklama MC Donaldsa je bila atrakcija iznad Budvanske rivijere a česti letovi na maloj panoramskoj visini dobar poslovni potez i odlična reklama.

Poslije nekoliko godina pauze novoformirani NVO Vazduhoplovno Društvo SOKO Grbalj iz Boke, nastavlja tradiciju nekadašnjeg AK Zmaja iz Budve u okviru kojeg je sadašnji predjsednik letio i sticao dragocjeno letečko iskustvo.

Kažu da letenje prdstavlja slobodu, ali letenje nad morskim prostranstvima u letećem čamcu je doživljaj koji je nemjeriv sa sličnim na kopnu. Kada vas uhvati ostaje zauvijek u vašem srcu i duši spoj neba i mora na njljepši mogući način…prostranstvo koje vas zove u avanturu.

Ivana Ici Komnenic

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
13 Responses
 1. darryl says:

  .

  áëàãîäàðñòâóþ!!…

 2. Shaun says:

  .

  tnx for info….

 3. Otis says:

  .

  ñïàñèáî!!…

 4. ronnie says:

  .

  good info!…

 5. Maurice says:

  .

  ñïàñèáî….

 6. jamie says:

  .

  tnx for info!…

Leave a Reply

HTML: You may use these tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(optional)