Смиљанић: Нисмо обарали наше „мигове 29”

Смиљанић: Нисмо обарали наше „мигове 29”

До отказа радара на авионима долазилозбог електронског ометања које је НАТО примењивао а не због квара, каже ратни командант РВ и ПВО

Један од најупечатљивијих ратних догађаја јесте полетање пилота ловачких авиона „миг 29” на пресретање неупоредиво многобројније авијације НАТО-а.

Smiljanic
– Био је то исказ родољубља и патриотизма одважних и храбрих пилота. Њихова борбена енергија, коју су показали, поколебала је непријатеља, али и више од тога, била је то варница којом је распаљен борбени морал свих припадника РВ и ПВО, па и војске, а народу послата порука – спремни смо да бранимо нашу земљу. Свесни односа снага, они су ушли у неравноправну борбу у ваздуху, борбу за морал војске и народа, за оне војнике размештене на простору Космета и оне који су пали на Кошарама и Ђеравици, за војиновце и ракеташе, који су стрпљиво и храбро седели у својим радарским кабинама и станицама за вођење ракета, свесни чињенице да сваког момента по њима може бити извршен удар – каже пензионисани генерал-пуковник Спасоје Смиљанић, ратни командант РВ и ПВО.

Међутим, неки пилоти „мигова 29” су после ратаговорили о неисправним авионима, о отказима радара.

– Било је ту и има, још увек, много ружних констатација и изјава, онако паушално без правих показатеља и доказа. Можда су најтеже оне изјаве које оптужују политички и војни врх да су под принудом слали пилоте на полетање, или још, можда теже, да са јединицама ПВО није било садејства и да су ракетне јединице дејствовале по нашим авионима, а не НАТО ловци – истиче генерал Смиљанић.

Да ли су били исправни радари на „миговима 29”?

mig29

– На то одговор најбоље даје извештај мог помоћника за ваздухопловнотехничку службу, ваздухопловнотехничког инжењера пуковника Душка Милосављевића: „У оквиру припреме ваздухопловнитехничких и техничких материјалних средстава, за очекујућу агресију, на свим исправним авионима, извршена је провера исправности радара употребом мобилног комплета МК-9.12. и сви су „прошли” самоконтролу, тако да се може тврдити да су сви радари на авионима који су полетели били исправни. Може се говорити само о смањеном домету радара. Изворне могућности радара на авиону „миг 29” су откривање циљева у ваздуху површине од 3 квадратна метра (без електронског ометања) на даљини до 90 километара. Током времена, због слабљења карактеристика ЛБВ цеви (цев са путујућим таласима), домет радара је био смањен за око 20 одсто изворних могућности. За ово смањење пилоти су знали. До престанка рада („отказа”) радарских система вероватно је долазило, али не због техничких разлога, већ због јаког електронског ометања које је непријатељ примењивао према свим нашим радио и радарским средствима. Да ли су наши пилоти предузимали прописане мере на ова непријатељска дејства, то они знају. На крају, пилот је у авиону потпуно суверен и неприкосновен. Он, и само он, одлучује да ли ће започети, наставити или прекинути лет, ако је дошло до било каквог одступања од прописаног и програмираног. Због тога постављам питање пуковнику Драгану Илићу, да ли је био принуђен на полетање 24. марта 1999. када му је на стартној линији за полетање са аеродрома у Нишу отказао радар, како је изјавио 27. марта ове године у емисији „Да, можда, не” РТС-а? – каже генерал Смиљанић.

Медији, па и сами пилоти, тврдили су да су неки од наших „мигова 29” оборени и дејством наше ПВО.

– У поменутој емисији „Да, можда, не” потпуковник пилот-ловац Предраг Милутиновић је изјавио, без било каквог показатеља и доказа, да су њега 24. марта 1999.године, док је летео од Крушевца према аеродрому у Нишу, обориле наше ракетне јединице из рејона Ниша. Колега пилот је против колега ракеташа изнео оптужбу, без иједног доказа, емисија се завршила и шта је остало? Оптужба, смишљена клевета, нека програмирана ујдурма или шта? Ево неких показатеља и чињеница: те ноћи авион, којим је пилотирао Милутиновић, када је погођен и оборен (пилот искочио) налазио се између Крушевца и Рибарске Бање на висини 1.800 метара апсолутне висине, на крајњем домету дејства ракетне батерије „куб”, која је била у рејону Ниша, ватрени положај село Трупале. На крајњем домету, али само у условима да је између авиона и батерије била равна плоча без икаквих орографских узвишења(препрека). Међутим, између њих се налазио Мали Јастребац. Авион је на висину на којој је летео, за поменуту батерију био у радарској сенци Малог Јастребца, те иста по њему није могла дејствовати. Друге батерије око града Ниша биле су знатно изван могућег домета дејства. Ако овоме додам и чињеницу да те ноћи ниједна батерија система „куб” у рејону Ниша није дејствовала, онда се поставља питање зашто господин Милутиновић за обарање авиона оптужује своје колеге ракеташе, а не НАТО ловце? Сви подаци о лету авиона,месту пада, времену и висини лета, као и подаци о распореду ракетних јединица око Ниша налазе се евидентирани у прописаним документима. Мени остаје питање у чијем је интересу да се и даље манипулише људима који су у одбрани отаџбине часно обавили свој задатак – каже генерал Смиљанић.

—————————————————————————

Авиони су били тестирани као после генералног ремонта

Тачна је констатација да је на авионима „миг-29” био истекао временски рок рада од девет година, од времена увођења(1987. и 1988. године) у оперативну употребу. Али је и тачна чињеница да је на свим авионима који су употребљени у борби, било извршено продужење рока рада, два пута 15 одсто укупног временског рока рада, што одобрава и сам произвођач авиона. По извршеним радовима сви авиони су тестирани(и прошли тест) на дијагностичкој опреми МК-9.12, истој онаквој на којој се врши тестирање после генералног ремонта, каже генерал Смиљанић.

М. Галовић
објављено: 15.05.2014.
http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Smiljanic-N…..29.sr.html

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
4 Responses
 1. Svrljig says:

  Laže Smiljanić NATO džukela!
  – Grof je oboren Nevom 100%.
  – Arizanov je 95% oboren sa Kub-om (nije 100% sigurno, ali skoro…).
  – Naša PVO je pucala i na Pavlovića (lično sam svedok!!!), ni danas mi nije jasno kako nije pao odmah (pre Save)…
  A i na Lukašenka npr. (isto sam očevidac – ušočujac tačnije, jer je bilo veoma oblačno…).

  – “Ispravnos” aviona 1999. je SMEŠNO KOMENTARISATI!
  Kakva NATO elektronska dejstva?
  Imalo je radara koji su RADILI, jer su bili ISPRAVNI, ali 90% je bilo neispravno!
  Što je motor ganjao, pa nije čudo to je MiG, ali specisti nisu mogli od gofana da prave pitu!
  Kad odu resursi radaru, to je PROBLEM!
  Itd…

  Smiljanić je zadnji od zadnjih!
  Bruka naše Heroje i uzdiže zapadne majmune.

 2. ZMAJ says:

  Da ga je zveknula Neva, od Grofa bi ostale samo konfete. Arizanov i sam kaze da je u trenutku obaranja u njegovoj blizini bio NATo avion.

  Pavlovic je poletio umjesto pilota koji se usrao u gace, a oboren je pogotkom vise NATO projektila. Avioni prije poletanja u borbu nisu prijavljeni ni jedan da ima bilo kakve probleme sa radarom.

 3. Svrljig says:

  “ZMAJ”-u, nemaš ti predstavu o Nevi. Retko kad će ona direktno da pogodi, pogotovu manji avion, već je uobičajeno da rokne na 5-20 m od aviona. Grofa je skinula naša posada, znam i čoveka, tako da te NATO priče nemoj da slušaš.

  Slično i pokojni Arizanov.
  “Kaže bio NATO avion u njegovoj blizini”
  Da je bio u “njegovoj blizini”, razbio bi ga pokojni Ilja ko zvečku – pusti te priče…
  Kao što rekoh (95%) KUB sa Kosmeta.

  Što se tiče pokojnog Pavlovića, LIČNO sam video 4-5 pogodaka 20 mm u njegov avion (iznad Petrovčića), a 100% je popio i “Strelu 2-2M” u blizini Valjeva (priča kolege). Kako je on mogao da se bori sa takvim oštećenjima – NIKAKO!

  Što se tiče “ispravnosti” – ne budi smešan.
  Avion izleteo iz resursa (ne mesec dana, već 4-5 godina) i ako na zemlji “ispravan”, je pod minimalnim opterećenjem NEISPRAVAN 1000%!!!

  Pusti mehaniku (pogotovu Rusku – tvrda je to sorta), ali elektronika NEMA ŠANSE DA VALJA POSLE ISTEKA RESURSA! Elektronske komponente su smole, korodirane žice i drugi “otpad”, to posle isteka resursa nije nizašta.

  Pozdrav!

  Nisam elektroničar, ali toliko znam.

 4. Svrljig says:

  Čitam sad ovo i TUGA…
  17-18 godina je prošlo od tih događaja i još nije ustanovljena (bar delom) Istina o svim tim događajima…!!!
  Nema veze što su nađene krlje od Neve u Grofovoj tici, što kriju ko je gađao pokojnog Ilju…
  što je Pavlovićev avion isto imao gelere JA u sebi, itd…

  Važno je šta jedno đubre (Smiljanić) *** I **** (autocenzura)!

  I ko onda da priča o preko 300 (bar) otpisanih letelica NATO pakta 1999?
  Naravno tomahavke i bespilotne, ne računam… samo avioni i helikopteri.
  Kad se to govno popiša i na 60-70 NATO letelica DKUMENTOVANO palih na teritoriju SRJ!???
  Što nas očevidaca ima more, .. mi radimo za JUL i Miru Marković – Slobu.
  A i vreme čini da nas ima sve manje i manje.

  Srbija je 5oktobra2000 okupirana glupošću naroda i to je to.

  Ali Istina će Opstati, a laži nestati KAD-TAD, 100%!!!

  Pozdrav!

Leave a Reply

HTML: You may use these tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(optional)