Poslednje (ne)djelo Rudolfa Perešina

04.08.2008.

Poslednje (ne)djelo Rudolfa Perešina

Skoro sam dobio link na mail za ovaj kratki video na youtube.Kaže se da je ovo poslednje dejstvo Rudolfa Perešina neposredno prije obaranja nad Gradiškom 2.05.1995 za vrijeme “vojno-redarstvene” akcije Bljesak.

Dio snimka je cenzurisan zbog potresnih scena.Jasno se može vidjeti da su avio bombe ostavile razorno djstvo na civilnim objektima gdje ima poginulih civila, osakaćenih i unesrećenih ljudi, čak i djece.

Postavlja se pitanje , da li je Perešin namjerno gađao civlne objekte jer most koji je navodno bio njegova meta je ostao netaknut, ili je došlo do kobnog promašaja?!

Raspitao sam se kod ljudi koji su letjeli na istom tipu aviona kao i Perešin i oni kažu da prilikom odbacivanja ubojnog tereta sa MiG 21, u slučaju vađenja iz kritične situacije a bez namjera da se vaše bombe aktiviraju bombe ne bi eksplodirale, već ih morate vrlo svjesno pripremiti za dejstvo.To je onako laički rečeno, da bi bilo razumljivo i onima kojima termini u ratnoj avijaciji nijesu baš dovoljno poznati.

Rudolf Perešin je po navodima očevidaca oboren u svojem desnom zaokretu ka gradu, poslije dejstva po kućama sa Strelom-2M, a njegovo tijelo je razmijenjeno na mostu kojeg je trebao srušiti tog 02.05.1995 dosta vremena kasnije.

Rudolfa Perešina su hrvatski mediji predstavljali kao viteza, i časnog borca.On je inače prvi pilot bivše JNA koji je sa svojim izviđačkim aparatom MiG-21 prebjegao u Austriju 1991 godine, i stavio se na raspolaganje tada još uvijek ne priznatim hrvatskim paravojnim formacijama iz kojih je kasnije nastalo HRZ.

Više manje priča o njemu je svima već poznata koji se bave ratovima sa naših prostorima, ali baš ovaj događaj o dejstvu po civilnim objektima izgleda da i nije.

Treba reći i to da je statistika pokazala da se dejstvo hrvatskih MiG-ova 21 koncetrisalo prvenstveno na gađanje civilnih ciljeva, kolana izbjeglica i kao na ovom snimku stambenih kuća, dok je tzv.poljoprivredna avijacija hrvatske vojske sa An-2 imala više učinaka po vojnim objektima, dok su avioni NATO bili zaduženi za gađanje tačkastih ciljeva i kidanje komunikaciono-komadnih veza vojske republike Srpske Krajine i republike Srpske.

Moguće, ali nije potvrđeno da je hrvatski pilot Rudolf Perešin svoj poslednji let završio kao ratni zločinac dejstvujući svojim bombama po kućama usnulih stanovnika Gradiške.


Za Srbe zločinac…za Hrvate nacionalni heroj.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
2 Responses
 1. danko.svik says:

  Током другог дана операције Бљесак, четири хрватска авиона МиГ-21бис дејствују по Градишко(Република Српска).
  У првој пари пилоти Иван Селак вођа и Ивица Ивандић вингман, дејствују по насељу где су били смештени цивили.
  Друга пара у којој су били пилоти Рудолф Перешин вођа и Зденко Радуљ вингман наишла је
  на отпор ВРС. Наиме, у тренутку кад се Перешин припремао да свој МиГ-21бис уведе у обрушавање за
  напад, његов авион погађа ракета стрела-2М (од укупно пет лансираних том приликом).
  Авион којим је управљао пилот Зденко Радуљ теже је оштећен, те се вратио назад у базу. Авион је улетео у сноп ватре из ПАА.
  Хрватски авиони били су наоружани бомбама ОФАБ-250 и ракетама С-24Б.
  Приликом напада хрватске авијације погинуло је неколико српских цивила.
  Пилот Перешин се катапултирао 50 метара изнад земље, али се при катапултирању онесвестио пао у Саву и утопио.
  Тело Перешина ВРС је извукла и оно јекасније размењено.

 2. maverick says:

  Tokom drugog dana operacije Bljesak (02. 05. 1995), četiri hrvatska aviona MiG-21bis dejstvuju po Gradiškoj (Republika Srpska).
  U prvoj pari piloti Ivan Selak vođa i Ivica Ivandić vingman, dejstvuju po naselju gde su bili smešteni civili.
  Druga para u kojoj su bili piloti Rudolf Perešin vođa i Zdenko Radulj vingman naišla je na otpor VRS.
  Naime, u trenutku kad se Perešin pripremao da svoj MiG-21bis uvede u obrušavanje za napad, njegov avion pogađa raketa strela-2M (od ukupno pet lansiranih tom prilikom).
  Avion kojim je upravljao pilot Zdenko Radulj teže je oštećen, te se vratio nazad u bazu. Avion je uleteo u snop vatre iz PAA.
  Hrvatski avioni bili su naoružani bombama OFAB-250 i raketama S-24B.
  Prilikom napada hrvatske avijacije poginulo je nekoliko srpskih civila.
  Pilot Perešin se katapultirao 50 metara iznad zemlje, ali se pri katapultiranju onesvestio pao u Savu i utopio.

  Pilot Danijel Borović rekao da su po obdukciji utvrdili da je poginuo od povreda zadobijenih u padu. Nije pao živ. Stoga nema priče o tome da je prvo zarobljen pa ubijen.

  Pao je u Savu, a Sava ga je odnela do Odžaka gdje su ga nakon više dana pronašli pripadnci Krnjinske brigade VRS.
  Tijelo je bilo u poodmakloj fazi raspada naduveno i izobličeno. U početku Srbi nisu znali da je pao na srpsku teritoriju jer je avion tj. olupina preletjela u šumu Prašnik preko Save.
  Hrvati isto nisu skontali dugo dugo da je avion u Prašniku, gdje su ga kasnije pronašli.

  HR forenzičari su posle preuzimanja tela, utvrdili da nije bilo tragova nasilja tj. da nije ubijen od metka i sl., već da je smrt nastupila utapanjem verovatno usled gubitka svesti, mada se sumnja i na povrede koje su nastale prilikom katapultiranja. Uglavnom VRS ga nije ubila.

  Sedište MiG-21 može da spasi pilota na 50 metara visine, ali je i poznato kao kičmolomac ako pilot nije dobro pritegnut bočnim vezama pri iskakanju. Česta pilotska problematika jer pravilnim vezivanjem u tom sedištu se gubi udobnost sedenja. Ko ide logikom da neće maler baš njega može debelo da nadrlja …

Leave a Reply

HTML: You may use these tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(optional)