Zarobljeni jugoslovenski Hariken

Poslije sloma Kraljevine Jugoslavije u kratkotrajnom ali krvavom ratu, neprijatelj je zarobio na aerodormima i pomoćnim uzletištima dosta tehnike ali i aviona. Izdajstvom Hrvata i Muslimana, na aerodormima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini mnoštvo aviona su ustaše ostavile kao na tacni neprijateljima da bi im se što više dodvorili prije svega i pokazali svoju slugansku poslušnost novim gospodarima.

Na mostarskom aerodromu je zarobljeno nekoliko čitavih aviona, kao što su Harikeni i Blenhajmi koji su prebačeni kasnije u Italiju u njihovu bazu za ispitivanja u Guidoniu. Italijani su ih koristili za ispitivanje ali i za propagandu. Stavljali su im dimne patrone i snimali tobožnja obaranja engleskih aviona u borbama nad mediteranom i Afrikom. Ima nekoliko dokumentaraca u kojima su glumili ovi naši avioni.

Zarobljeni jugoslovenski Hariken koji je u septembru 1941. prebačen sa aerodroma u Tirani u italijanski opitni centar u Guidoniu.

Musolini u Italiji pored zarobljenog jugoslovenskog Harikena prefarbanog u italijanske boje.

Category: ISTORIJA
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

HTML: You may use these tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(optional)