Pustinjski “orlovi” nad Svetom Zemljom

Četri vazdušna rata koji su vođeni nad pustinjama bliskog istoka, obilježeni su velikim pobjedama od strane Izraelaca. Cionistička država Izrael je od svojeg osnivanja 1948, vodila je četri  rata u kojima je vazduhoplovstvo imalo glavnu riječ. Bolje rečeno bez RV Izraela, snage na terenu bi bile pregažene ogromnom brojčanom nadmoći Arapa.
Avia S-199 u ratu 1948. (Israely Knife-MAZEK)


Od prvog rata  1948. do zadnjeg Oktobarskog 1973. (YOM KIPUR) avijacija je uzimala pomalo primat da bi u zadnjem u oktobru 1973. odigrala presudnu ulogu u uništenju vojske arapske koalicije sastavljene od Egipta kao vodeće i Sirije  koje su direktno učestvovale i ostalih arapskih zemalja koje su slale tehniku i vojsku te novčano podražavale rat.


MiG-17 SyAAF (Sirijski MiG-17)

Mnogi istoričari vazdušni obračun u dolini Beka iz 1982. smatraju petim arapsko – izraelskim ratom, ali pošto po ofanzivnosti i upotrebi ostalih rodova vojske taj sukob nije poprimio šire rezmjere, ipak je ostao  lokalnog karaktera.

Egipatski Migovi-21 visoko iznad Sinaja.

Iako medijski predstavljena kao borba Davida protiv Golijata, u stvari mali DAVID (Izrael) je iza sebe imao bezmalo čitav zapadni svijet i što je najvažnije otvorenu vojnu podršku SAD, koje su čak i oružano učestvovale  u podršsci Jevrejima.

Izrelski Kfir u brisanjcu nad judejskom pustinjom.

Izraelski Miraž

Karakteristično je da je za neuspjeh Arapa odnosno uspjeh Jevreja bila dosta puta loša koorodinacija između RV i KOV-a. U najvećem Oktobraskom ratu (Yom Kipur) iz 1973. kada su arapski generali skoro siguran vojni uspjeh i inicijativu u ratu prepustili na neobjašnjiv način Jevrejima koji su se iako razbijeni brzo konsolidovali,  koristeći arapsku neodlučnost da gone protivnika i pobjedu pretvorili u katastrofalan poraz.

Vazdušna bitka u ratu Yom Kipur 1973.

U čuvenoj bici za Al Mansuru u ratu 1973. Arapi su pokazali da znaju da lete i da se bore odbivši svojim Migovima 21 nadmoćnije izraelske vazdušne snage koje su u tri velika vazdušna talasa pokušali da u dolini Nila, potpuno unište arapske lovce još na zemlji.


Zbog dobre uvježbanosti Arapa izraelsci iako su postigli taktički uspjeh, vezujući arapske lovačke snage daleko od svojih kopnenih jedinica, nijesu uspjeli da unište arapske lovce u Egiptu već su se povukli sa većim svojim gubicima. Taj 14. oktobar velike bitke za Al Mansuru u kjoj je učestvovalo preko 180 lovaca Egipat slavi kao dan svojeg RV.

Sirijski MiG-23

U svim ratovima vođenim nad Svetom Zemljom,  Arapi su letjeli na sovjetskim a izraelci na najmodernijim američkim i francuskim lovcima. U borbama nad bliskoistočnim pustinjama iako u rukama Arapa, MiG-21 je pokazao  da je izvanredno oružje koje se pokazalo kao smrtonosan protivnik najmodernijim američkim avionima.

Low-pass-MiG-23-SyAAF

Iraqy air force MiG-29

IRIAF MiG-29

MiG- 29 over desert

Flying over desert 2

IrIAF MiG-29 over desert

Pored četri rata, bezbroj incidenata se stalno događa u vazdušnom prostoru pograničnih arapskih zemalja u kojima je bilo i oborenih aviona ne mali broj puta.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

HTML: You may use these tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(optional)